Published On: Pet, tra 9th, 2021

SIP neće imati ovlasti donositi politička rješenja u Izbornom zakonu BiH

Vrag je u detaljima. Na taj se način mogu protumačiti diplomatski različito objavljene informacije oko uloge Središnjeg izbornog povjerenstva u procesu izmjena Izbornoga zakona. Predsjednik i članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH održali su online sastanak s voditeljem Izaslanstva Europske unije i posebnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom, veleposlanikom SAD-a u BiH Ericom Gordonom Nelsonom, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom te voditeljicom Misije OESS-a u BiH Kathleen Kavalec, piše Večernji list BiH.

Doprinos stručnošću

Nakon toga sastanka iz SIP-a, odnosno na Twitteru američkog veleposlanika, objavljena su različita tumačenja susreta, ali i buduće uloge ove institucije u procesu izbornih reformi.

– Kao upravno tijelo zaduženo za izbore u Bosni i Hercegovini te kao institucija odgovorna za provedbu reformi, Središnje izborno povjerenstvo (SIP) mora značajno pridonijeti svojom stručnošću razgovorima o izbornoj reformi. Slažemo se s članovima SIP-a da će usvajanje ključnih reformi koje su preporučili ODIHR i GRECO stvoriti slobodniji i pošteniji izborni proces za sve. Ne postoji legitiman razlog za odgađanje ovog procesa – naveli su iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Veleposlanica Kavalec pri tome je istaknula kako SIP igra ključnu ulogu u poboljšanju integriteta izbornog procesa u BiH, poručeno je pak iz Misije OESS-a. Nigdje u tim objavama, međutim, nije se moglo naći, čak i između redova iščitati, da će SIP delegirati članove za međuresorne radne skupine koje razgovaraju o izmjenama Izbornoga zakona. No u SIP-u, kojemu je na čelu Željko Bakalar, nekadašnji savjetnik Željka Komšića, tvrdi se drukčije.

– Razgovarano je o reformi Izbornog zakona BiH i formiranju i početku rada Međuresorne radne skupine za izmjene Izbornog zakona BiH, odnosno sudjelovanju predstavnika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u njezinu radu. Zaključeno je da je uključenje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u rad na izbornoj reformi iznimno važno. Uloga Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u izbornoj reformi, kao provedbenog tijela, kao i zbog iskustava Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u organizaciji i provedbi izbora, može samo pridonijeti kvaliteti kreiranih zakonskih rješenja – stoji u priopćenju. No, kako se doznaje, ovi navodi zamagljuju stvarnu činjenicu da su članovima SIP-a zapravo poručili kako SIP, odnosno njegovi predstavnici, neće sudjelovati u rješavanju prijepora koji su etnopolitičke naravi. To zapravo podrazumijeva da SIP neće odlučivati ili predlagati rješenja kako provesti presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu koje se odnose na pet presuda, od kojih je najpoznatija “Sejdić – Finci”.

Presuda “Ljubić”

Ove presude, prema tumačenju predstavnika međunarodnih administracija, a ponajprije američke administracije, podrazumijevaju izmjene Ustava Bosne i Hercegovine. Budući da je izbor članova bh. Predsjedništva upravo definiran Ustavom BiH, onda će se morati intervenirati u Ustav na način da se omogući kandidiranje svih građana za tu poziciju neovisno u kojemu entitetu žive, dok bi se Izbornim zakonom praktički mogla odrediti rješenja o izbornim jedinicama ili načinu biranja članova državnog vrha. SIP posve pouzdano neće sudjelovati u donošenju takvih rješenja, jednako kao ni u provedbi presude “Ljubić”./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>