Published On: Thu, Jul 9th, 2020

SIP inicira dopune Izbornog zakona BiH

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH je na današnjoj 34. sjednici usvojio Zaključak o pokretanju inicijative za donošenje zakona o dopunama Izbornog zakona BiH, priopćeno je iz SIP-a, prenosi Fena.

SIP BiH, u skladu s ovlastima, inicira zakonsko rješenje kojim bi se osigurala financijska neovisnost Središnjeg izbornog povjerenstva BiH te kako se više ne bi dešavalo da i nakon više od dva mjeseca od dana raspisivanja izbora, financijska sredstva za organizaciju izbora nisu osigurana.

Za poštivanje europskih demokratskih standarda, za izbore moraju biti ispunjene proceduralne garancije, a jedna od njih se odnosi na neovisne i nepristrane organe za organiziranje izbora, kako se to navodi u Kodeksu dobrog vladanja u izbornim pitanjima Venecijanske komisije pod točkom 85. na strani 27 (CDL-AD (2002) 023 rev) „Izborni zakon treba da sadrži odredbu kojom se zahtjeva od organa vlasti (na svim nivoima) da ispune zahtjeve i potrebe izbornih komisija.“.

Imajući u vidu da za organiziranje i provedbu izbora mora biti zaduženo neovisno tijelo, kome će sredstva za provedbu izbora biti osigurana u zakonskim rokovima, Središnje izborno povjerenstvo BiH inicira dopune Izbornog zakona BiH u skladu s kojima bi sredstva za provedbu izbora bila osigurana u zakonom predviđenim rokovima, a koje u isto vrijeme nude alternativni način prevazilaženja problema osiguranja sredstava ukoliko iz nekih razloga nisu osigurana u zakonskom roku.

Ta alternativa podrazumijevala bi obvezu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, da u slučaju nepostupanja po sadašnjem zakonskom rješenju, na zahtjev Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, u roku od osam dana donose posebnu odluku kojom će se osigurati sredstva za provedbu izbora.

Iniciranim dopunama Izbornog zakona BiH precizira se obveza Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da pripremljeni nacrt godišnjeg proračuna dostavlja Komisiji za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na odobravanje.