Published On: Pet, lis 7th, 2016

SIP BIH: Odluka o izborima u Stocu tek kada policija dostavi izvješća


Pripadnici policije i jučer su nastavili u Stocu prikupljati dokaze i uzimati izjave o teškim izgredima koji su se dogodili u nedjelju kada je grubo zaustavljen izborni proces te su fizički napadnuta dvojica dužnosnika Općinskog izbornog povjerenstva, predsjednik Ivan Perić i član biračkog odbora Mario Raguž koji je zadobio teže tjelesne ozljede, potvrdili su iz MUP-a HNŽ-a te nisu mogli precizirati kada će policija okončati posao i kompletirati spis za županijskoga tužitelja HNŽ-a Spomenka Jukića koji vodi cijeli slučaj, piše Večernji list BiH.
U Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH jučer nisu raspravljali o slučaju “Stolac”, a član toga povjerenstva Stjepan Mikić smatra kako SIP mora dobiti kompletni spis o izbornom procesu, ali i policijskih agencija koje su nadležne za sigurnost.
Preko koljena
“Smatram kako mi ne možemo donijeti i donositi odluku preko koljena, a da nismo informirani o svim pojedinostima koje se tiču izbornog procesa, ali i od policijskih službi. Mislim kako na temelju špekulacija, neslužbenih tvrdnji ne možemo odlučivati”, rekao je Mikić za Večernji list dodajući kako ne bi bilo ljudski, moralno ni s pravne strane ispravno preuranjeno donositi odluke o izborima u Stocu.
Gotovo cijela javnost je uvjerena kako će SIP donijeti odluku o raspisivanju izbora u Stocu za 14 dana, no taj je rok vezan isključivo uz pravomoćnu odluku ove institucije kada donese odluku o poništavanju izbora, te ponovnom održavanju, na što pak postoji i mogućnost žalbe.
No, pred SIP-om je i jedna ozbiljna dvojba s obzirom na to da izbori nisu nikako prekidani na najmanje dva biračka mjesta, kao i slučaju mobilnih timova. SIP tek treba odlučiti jesu li ovi rezultati valjani, kao i trebali li i na ovim mjestima ponoviti izborni proces. Jedna od dvojbi je i treba li svim kandidatima koji su izazvali teže izgrede odobriti kandidaturu. Iako se u javnosti drukčije tvrdilo, SIP može osporiti kandidaturu svakoj osobi čak i u drugome krugu ako se utvrdi da se radilo o govoru mržnje, a u slučaju Stoca to se apsolutno ne može isključiti.
U međuvremenu se nastavio medijski rat političkih stranaka i institucija koje su tumačile što se dogodilo u Stocu.
Moguća zabrana
Najprije je Salmir Kaplan, kandidat SDA za načelnika kojega policija tereti za izazivanje teških izgreda koji su mogli završiti kobno, potvrdio kako je zaustavio održavanje izbora u Stocu, ali da ni za što nije kriv jer je želio spriječiti zloupotrebe izbornog procesa.
Uzvratio je Općinski odbor HDZ-a BiH Slolac koji je pozvao SIP da u okviru svojih zakonskih ovlasti donese žurne mjere o datumu održavanja novih izbora, te isključivanju iz izbornog procesa svih onih koji su nedjeljne izbore u Stocu prekinuli na najgrublji način. Na Kaplanovu stranu stao je i Građanski savez i Naša stranka čime su samo potvrdili da se radi o bloku bošnjačkih, a ne građanskih stranaka. Zanimljivo je kako je puno razboritija bila reakcija BPS-a Sefer Halilović./HMS/