Siniša Karan poručio Komšiću: Je li tvoj izbor primjer “multukulturalnosti” o kojoj govoriš? Pročitaj Ustav. Vrijeme je.Treći put si član Predsjedništva

Izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da BiH može biti multikulturalna i bez kontitutivnosti predstavlja do sad najveći i direktan udar na Ustav BiH i sam Daytonski sporazum, rekao je profesor Ustavnog prava Siniša Karan.

Upoznat ćemo Komšića da je preambulom Ustava BiH propisano da su konstitutivni narodi u BiH Bošnjaci, Srbi i Hrvati, a da se u članu I/3 Ustava BiH navodi da se BiH sastoji od dva entiteta FBiH i Republike Srpske – kaže Karan.Dvadeset šest godina od nastanka Dejtonskog mirovnog sporazuma, imamo na sceni izjave člana Predsjedništva BiH, kojima, svjesno ili nesvjesno, ruši upravo Dejtonski sporazum, kao i Ustav države čiji je član Predsjedništva, i na kraju, takve izjave dovode do rušenja BiH -rekao je za RTRS  Karan.

Upozorava da Komšićeva izjava o multikulturalnoj BiH ima prikrivene namjere, a to su stvaranje centralističke i unitarističke BiH, kao i oduzimanje prava srpskom i hrvatskom narodu, kao konsitutitivnim i državotvornim narodima, da sudjeluju u stvaranju institucija po pricipu pariteta i donošenju odluka po principu konsenzusa.

On dalje kaže da je ‘Komšić tzv. hrvatski član Predsjedništva BiH’, izabran glasovima bošnjačkog naroda, a upravo taj narod, kao čiji se predstavnik predstavlja, vodi u nacionalnu manjinu i oduzima im pravo konstituivnosti, te etničke i rodne vrijednosti, kao i teritorijalnu odrednicu.

Izbor Željka Komšića za ‘tzv. hrvatskog člana Predsjedništva BiH’ je primjer multikulturalnosti, odnosno primjer ukidanja konstitutivnosti jednog naroda i stvaranje nacionalne manjine, budući da je jednom narodu oduzeto osnovno pravo da bira svog predstavnika – ocijenio je Karan.

On kaže da je Komšićeva izjava kako BiH treba  biti multikulturalna država, dio kontinuirane politike napada na Republiku Srpsku i težnje ka stvaranju unitarne BiH, kroz proces unitarizacije i majorizacije, koju sprovodi politika okupljena oko bošnjačke strukture, Ustavnog suda BiH i dijela međunarodne zajednice.

Komšićev stav o multikulturalnoj BiH i bez konstitutivnosti samo je opasna tendencija narušavanja dostignutog balansa, pokušaj dominacije kroz majorizaciju kao proces i vrsta odnosa koja BiH vodi u neizvjesnu budućnosti. Budući da je Komšić svoju izjavu, kojom narušava Ustav BiH i koja dovodi do nestabilnosti BiH, dao pred takozvanim visokim predstavnikom Šmitom, kojeg Komšić priznaje, pozivamo Šmita da smijeni člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i da se iz Slovenije vrati kao građanin BiH, a ne kao član Predsjedništva – rekao je Karan za RTRS.

Napomena: Siniša je Srbin.  Nije legitimni hrvatski borac u politici. Legitimni hrvatski borci su na Jadranu.