Published On: Čet, pro 11th, 2014

SINDIKATI TVRDE DA ČAMBER I DALJE POSTOJI: Živ je i želi nas pretvoriti u bijelo roblje

U HSP-u nemaju pojma gdje je Čamber i čiji je on danas član. Od izbora je zamuknuo i nestao slično kao i Budimir. Zadnji put je viđen kod stilistice a pedikerka tvrdi da joj se dugo nije javio. Policija ga još nije proglasila nestalim. No savez samostalnih sindikata BiH  neće dozvoliti donošenje novog zakona o radu “na način kako je to federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber smislio zajedno sa Udruženjem poslodavaca FBiH”.

Navode da Savez samostalnih sindikata BiH „tendenciozno ne prešućuje“, već objektivno i istinito obavještava svoje članstvo i upozorava na posljedice nakaradnih odredbi novog zakona o radu”.

– Ministar je svjesno i zlonamjerno prešutio da je Savez samostalnih sindikata BiH na čelu sa svojim predsjednikom sudjelovao u svim pregovorima za izradu novog zakona o radu, nudio rješenja koja su prihvaćena i ugrađena u zakon i to baš ona koja ministar Čamber spominje kao dobra. Zaboravio je reći da je Vladi FBiH poslao izmijenjeni tekst Prijedloga zakona o kojem nije ni informirao Savez samostalnih obmanjujući pri tome i Vladu izjavom da je na taj tekst dobio suglasnost nadležnih organa, navode iz SSSBiH.

Tek nakon tih dešavanja, kako dodaju, SSS BiH je zaustavio slanje Prijedloga zakona o radu u parlamentarnu proceduru.

– Začuđuje da ministar rada i socijalne ne spominje kakve to promjene zakona o radu traži MMF, iako su one sadržane u pismu namjere koje je ponudila i potpisala i Vlada čiji je on član, priopćeno je.

Iz SSSBiH navode da, prema informacijama kojima raspolažu, MMF traži stavljanje van snage svih važećih kolektivnih ugovora i zaključivanje novih na period od najviše tri godine.

– Očito je da su namjere ministra da se utvrdi pravo, a da se ono ne može koristiti, kao i da se stvori pravni vakuum u oblasti rada, dodaje se u priopćenju.

Također, kako navode , zatraženo je smanjivanje najniže plaće i utvrđivanje subnajniže plaće za mlade radnike.

– Pitamo se zna li ministar da je najniža plaća 373,10 KM i to za puno radno vrijeme, te zna li koliko radnika u FBiH prima ovakvu plaću. Prijedlog MMF-a da se utvrdi subnajniža plaća za pripravnike znači da bi za mlade zaposlenike trebalo dodatno smanjiti i ovako mizernu najnižu plaću, ističu iz Sindikata.

Savez samostalnih sindikata BiH za mlade radnike- pripravnike traži visinu najniže plaće od minimalno 80 posto plaće koja je utvrđena za radno mjesto na kojem obavljaju pripravnički staž.

kako da fleksibilizacija radnog odnosa nije ništa drugo nego otvaranje vrata poslodavcima kako bi svakodnevno mogli otpuštati radnike, jer svi prijedlozi idu u pravcu ukidanja radnog odnosa na neodređeno vrijeme.

– Zahtjev MMF-a da se formiraju agencije za privremeno zapošljavanje je zapravo formiranje agencija za iznajmljivanje radnika na dan, dva ili mjesec. Radnici bi bili zaposlenici agencije koja bi ih upućivala da kod poslodavca obave određeni posao, navode iz Sindikata.

Konsultacije poslodavaca sa sindikatom ili vijećem zaposlenika prilikom otpuštanja više od pet radnika, prema MMF-a, treba ukinuti, navode iz Sindikata, i pitaju radi li se tu o oduzimanju osnovnih funkcija sindikata, kršenju konvencija Međunarodne organizacije rada na koje se ministar poziva i otvaranju prostora da se o svim pitanjima koja se tiču radnika odlučuje bez sindikata.

-MMF je na sastanku sa Savezom samostalnih sindikata BiH jasno rekao da će primjenom ovih mjera doći do povećanja ekonomije i smanjivanja nezaposlenosti. Kako, predstavnici MMF-a nisu znali objasniti, dodaje se u priopćenju.

Sve navedeno, kako se dodaje, bila su rješenja zbog kojih je Savez zaustavio donošenje novog zakona o radu i od toga neće odustati ni u buduće.

– Očito je kako se čini sve da se BiH pretvori u zemlju jeftine i ničim zaštićene radne snage. Postojeći Zakon o radu FBiH nije nikakva smetnja za rad, investiranje i razvoj FBiH, priopćeno je.

– Savez samostalnih sindikata BiH neće dozvoliti umanjivanje prava radnika, niti će dozvoliti da se zbog novih tranši MMF-a, od kojih niti jedan fening nije potrošen u razvoj gospodarstva, radnici, njegovi članovi, pretvore u robove velikog kapitala. Savez je spreman na socijalni dijalog, ali i na sve druge mjere da zaštiti prava svojih članova, ističe SSSBiH.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare