Published On: Tue, Aug 18th, 2020
#3rd | By Desk

Sindikati SKB-a najavljuju generalni štrajk – traže novi kolektivni ugovor

Sindikat djelatnika SKB Mostar najavlj generalni štrajk jer, kako smatraju, županijsko ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi u njihvom slučaju krši Zakon o radu, a Vlada nema odgovor na njihov zahtjev o potpisivanju novog kolektivnog ugovora. S druge strane, iz mjerodavnog ministarstva tvrde da će se o ovome raspravljati već na sljedećoj sjednici Vlade i tvrde da se prema zaposlenicima SKB Mostar postupalo zakonito. No, sindikati najavljuju generalni štrajk i to u vrlo nezgodno vrijeme – u vrijeme svjetske pandemije i proglašenog stanja epidemije koronavirusom u FBiH te je upitno kako će na sve reagirati javnost.

”Ministar svim silama pokušava osobno sebe obraniti od odgovornosti za kršenje Zakon o radu što mu nije prvi put. Također, ministar svim silama i pravnim manevrima pokušava spriječiti formiranje mirovnog vijeća kako bi sindikate onemogućio da stupe u najavljeni generalni štrajk”, navodi se u reakciji Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na odgovor ministra zdravstva HNŽ-a, Gorana Opsenice.

”Već godinu dana zdravstveni radnici u HNŽ nemaju potpisani kolektivni ugovor sa Vladom HNŽ i u tome periodu strpljivo iz dana u dan očekuju da se njihovi zahtjevi za potpisivanje novog kolektivnog ugovora nađu na kako ministar naglašava prvoj sljedećoj sjednici Vlade HNŽ. Tako i u dopisu koji smo zaprimili od Ministra dana 14.8.2020. Ministar je naglasio da očekuje da će Vlada zauzeti stav o zahtjevima zdravstvenih radnika na prvoj sljedećoj sjednici Vlade. Mediji su izvjestili da je se sjednica Vlade održala 17.8.2020. god a na istoj se opet kao tačka dnevnog reda nisu našli zahtjevi zdravstvenih radnika u HNŽ- to govori o odnosu Vlade i odnosu samog ministra prema zdravstvenim radnicima. Smatramo da ministar svim silama pokušava osobno sebe obraniti od odgovornosti za kršenje Zakona o radu šro mu ije prvi put”, navodi se u rwagiranju sindikata djelatnika SKB Mostar prema žuanijskom ministru zdravstva, rada i socijalne zaštite Goranu Opsenici, a koje potpisuje predsjednik sindikata Ivica Anić.

Iz sindikata smatraju da “ministar svim silama i pravnim manevrima pokušava spriječiti formiranje mirovnog vijeća kako bi sindikate onemogućio u stupanju u generalni štrajk”.

”Ne sumnjajući u objektivnost postupanja nadležnog inspektora pri samom Ministarstvu zdravstva na kojeg vjerujemo da resorni Ministar neće vršiti pritisak vjerujemo da će isti nakon provedenog inspekcijskog nadzora naložiti ministru zdravstva da formira Mirovno vijeće u skladu sa Zakonom o radu kako bi sindikati i Vlada iznjeli svoje stavove te u slučaju da pregovori propadnu, da sindikat moze poštujući važeće Zakone pozvati članstvo da stupi u generalni štrajk”, poručuju iz sindikata djelatnika SKB Mostar.

Naime, ovaj sindikat je uputio Zahtjev inspekciji rada pri Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ da izvrši inspekcijski nadzor u samom Ministarstvu zdravstva ministra Gorana Opsenice. Nakon provedenog nadzora zatraženo je da inspekcija ”odmah naloži resornom Ministru zdravstva da postupi u skladu sa Zakonom o radu i formira Mirovno vijeće kao posljednji pravni korak predviđen Zakonom o radu, te ujedno i posljednja šansu za pregovore prije stupanja zdravstvenih radnika u najavljeni generalni štrajk”.

Sindikati ističu da je povod njihovih poteza ignoriranje njihovih zahtjeva od strane Vlade HNŽ-a za pregovore oko donošenja novog Kolektivnog ugovora za radnike u zdravstvu u HNŽ-u, ali i odbijanje formiranja Mirovnog vijeća.

Iz ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi i dalje navode kako nema potrebe za formiranjem Mirovnog vijeća te obećavaju da će se ova točka dnevnog reda naći na sljedećoj sjednici Vlada HNŽ-a, ali i da će inspekcijski nadzor čiju je provedbu nakon zahtjeva sindikata naložio ministar, pokazati da je ministarstvo zakonito postupalo.

”Vezano za razgovore o granskom kolektivnom ugovoru o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNŽ-a, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, nakon rješavanja odrađenih pravnih dvojbi s nadležnim federalnim institucijama, protekloga tjedna izvjestilo je Neovisni sindikat zaposlenika SKB-a Mostar kako nema potrebe za formiranjem Mirovnoga vijeća jer je Vladi HNŽ-a uputilo dokumentaciju temeljem koje će Vlada zauzeti stav oko pregovora za zaključivanjem novoga kolektivnog ugovora”, priopćeno je iz Ministarstva.

Također se navodi da je “ministarstvo u više navrata iskazalio spremnost da, sukladno mogućnostima, podupru rad zdravstvenih institucija i njihovih djelatnika, što je potvrđeno značajnim povećanjem izdvajanja za zdravstvo i redovitim ispunjavanjem obveze koju je Vlada preuzela sukladno potpisanom Kolektivnom ugovoru o pravima i obvezama poslodavaca i uposlenih u djelatnosti medicine i stomatologije”, te da “spremnost za kontinuiran dijalog s ciljem poboljšanja materijalnog položaja svih zaposlenih u zdravstvu, sukladno zakonu i financijskim mogućnostima, nikada nije bila upitna”.

Ipak, po najnovijoj reakciji iz sindikata zaposlenika SKB-a Mostar, samo razgovor o problemu nije dovoljan te inzistiraju na svojim zahtjevima.

/Republikainfo.com/