Published On: Sub, sij 4th, 2014

Sindikati optužuju Heleza za neustavnu reorganizaciju

Svojim postupcima federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Zukan Helez izazvao je nezadovoljstvo braniteljske populacije, ali i pobunu zaposlenih unutar samog Ministarstva. Razlog je nezadovoljstvo zaposlenih predloženim pravilnikom o unutarnjoj organizaciji Sektora za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze. Helez novim pravilnikom nastoji ukinuti veći broj pozicija u središtu ministarstva, ali i sva radna mjesta u Sektoru za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze na kojima su angažirani diplomirani pravnici. Kako doznaje naš list, ovakav plan naišao je na oštre reakcije sindikalnih podružnica iz Zenice, Sarajeva, Travnika, a potom i cijele Sindikalne organizacije Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

Ministru su dostavljena pisma u kojima ga se upozorava na pogubnost poteza koje povlači i izražava oštro protivljenje predloženom pravilniku. Pravilnik se smatra neustavnim, jer sukladno odluci Ustavnog suda FBiH poslovi evidencija iz oblasti vojne obveze, na koje se pravilnik odnosi, nisu regulirani na pravi način. Kao što smo već pisali, Helez i federalna Vlada su ovu oblast koja je bila u nadležnosti ugašenog Ministarstva obrane FBiH preko privremene uredbe dali u nadležnost Ministarstvu za pitanja branitelja. Ustavni sud FBiH je takav postupak ocijenio neustavnim i naložio da se ta oblast uredi zakonom, što do danas nije urađeno.

-Temeljem ovako neustavne uredbe Ministarstvo pokreće postupak donošenja novog pravilnika o unutarnjoj organizaciji, kojim mijenja strukturu poslova Sektora VOM, ukida prethodno utvrđenu nadležnost za izvršavanje poslova upravnog rješavanja mimo Zakona, ukida mnoge referate, ili ih preimenuje, smanjuje broj izvršitelja, mijenja opise poslova itd., iako je svjesno činjenice da je cijeli postupak donošenja uredbe i izmjene pravilnika o unutarnjoj organizaciji neustavan i nezakonit i u suprotnosti sa Zakonom o organizaciji tijela uprave FBiH i drugim propisima. Na ovaj način status poslova iz nadležnosti Sektora VOM i radno-pravni status zaposlenih koji su raspoređeni na te poslove je potpuno ugrožen i doveden u pitanje, navodi se u jednom od pisama upozorenja koje su sindikalne organizacije proteklih dana poslale Helezu.

VLM