SINDIKATI NOVALIĆU: Želite da svi radimo za 370 KM

”Svaki iole obrazovan, informiran i uspješan premijer bilo gdje u svijetu zna da proračun u najvećoj mjeri pune uspješna poduzeća koja poštuju zakone”, naveo je u priopćenju Savez samostalnih sindikata BiH upozorivši kako nisu sindikati uništili industriju, već tajkuni i politika.

To se, tvrde u sindikati, odnosi na kompanije iz sektora telekomunikacija, energetike i komunalnih usluga, kako u svijetu, tako i u Federaciji BiH.

”Sasvim je logično da zaposlenici u takvim kompanijama, koje ostvaraju dobit u iznosu od nekoliko desetina, pa i stotina milijuna KM, imaju i najveće plaće. Nije to fenomen koji su izmislili sindikati u Federaciji, već je to šablon koji vrijedi u cijelom svijetu”, navodi se u priopćenju SSSBiH.

Svakom dobronamjernom premijeru, kažu u SSSBiH, interes bi bio da svi radnici, posebno oni u industriji, imaju plaće približnog iznosa kao njihove kolege u gore navedenim sektorima, jer bi to značilo da industrija radi, da je živa i da posluje pozitivno.

”Nisu sindikati uništili industriju. Uništili su je tajkuni i politika i do danas nitko nije odgovarao za to. Znači li, gospodine Novaliću, vaša opaska o povlaštenim radnicima da na optuženičku klupu za uništenu industriju i na koljena bačene nekadašnje gigante trebaju sjesti radnici i sindikati, a ne oni koji su se upitnom privatizacijom domogli državne imovine, ogromnih posjeda za mizerne novce”, kaže se u priopćenju.

Stalno insistiranje na kolektivnim ugovorima kao najvećem zlu u našem društvu ponovo pokazuje nedostatak elementarnog poznavanja prava, tvrde u SSSBiH.

”Naime, ugovori se potpisuju. S nekim. Tako su i sindikati svoje kolektivne ugovore, uključujući i onaj Opći potpisali s nekim. Taj netko su Vlada FBiH, nadležna ministarstva i udruženja poslodavaca. I ugovori se mogu mijenjati dogovorom suglasnih strana koje su ga potpisale. To vrijedi za sve ugovore, bez obzira na koji su vremenski rok potpisani. Sve to stoji lijepo napisano u postojećim propisima. Gospodine Novaliću, znači li Vaša i izjava nadležne ministrice da će novim zakonom o radu stati ukraj enormnim razlikama u plaći zaposlenih u telekomima, elektroprivredama i javnoj upravi i onih koji primaju minimalnu plaću, a kojih je većina u industriji, to da će i oni u industriji imati plaću kao kolege u telekomu. Ako znači, imate našu podršku. Bojimo se da ste, ipak, mislili i da želite da svi mi radimo za 370 KM. A, prije nego što se to desi i mi počnemo živjeti u blagostanju koje nam obećavate, molimo vas da smanjite svoju i plaću svih izabranih dužnosnika, jer, znate, vi trošite proračun, vi ne ostvarujete nikakvu dobit i vi živite na leđima svakog radnika, pa i onog koji ima i najnižu plaću”, priopćila je Služba za informiranje SSSBiH.