Published On: Uto, lip 28th, 2016

Podolnjak i Sinčić se sukobili zbog MOST-ovog ultimatuma: “Čime ste platili jumbo plakate”

MOST je nedavno postavio ultimatum da se smanji količina proračunskog novca namijenjenog financiranju političkih stranaka. U emisiji Otvoreno, koja se bavila upravo tom temom, gostovali su potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak, Ivan Sinčić, politički analitičar Žarko Puhovski te novinarka Ivana Puljić-Šego.

Kako tvrdi Podolnjak, MOST i HDZ su imali dogovor izglasavanja novog modela financiranja političkih stranaka.

“To je jedna od mnogih malih reformi koje smo htjeli provesti, u ovom trenutku činilo se da je ta dohvatljiva, da je ona realno moguća još u ovom mandatu”, rekao je Podolnjak te dodao kako to nije nikakav demagoški trik ili ucjena. Također je rekao da su se i ostale stranke “klele da će provesti tu mjeru”. Smatra da bi bilo nemoralno podijeliti proračunski novac strankama, a da nije provedena reforma njihova financiranja.

“Hrvatskoj treba stotine malih reformi. Ovo je samo jedna simbolična reforma financiranja stranaka, koja predviđa smanjivanje za 25 posto, nešto što bi trebalo biti realno. Krenimo od nečega, od jedne male reforme”, rekao je Podolnjak.

Ivana Puljić-Šego, inače novinarka Večernjeg lista, MOST je optužila da se služi populističkim mjerama te da je i ovaj potez samo dio njihove pretkapmanje.

Analitičar Žarko Puhovski smatra kako politička kultura kontrole u Hrvatskoj ne postoji te da je nedostatak unutrašnje demokracije u strankama mnogo veći problem od pitanja financiranja.

Sinčić je, prije nego je dao svoj obol temi financiranja političkih stranaka, podsjetio na unutarnje sukobe u Živom zidu, rekavši kako je “napravljena konstrukcije od koje se on sada mora braniti”.

“Mediji su sastanak grupice ljudi u kafiću prenijeli kao skupštinu Živoga zida, bez da su išta provjerili”, objasnio je Sinčić.

Sinčić tražio da se strankama daje pet puta manje novca

Podržao je inicijativu MOST-a da se smanje sredstva za političke stranke te je tražio da se strankama daje pet puta manje novca.

“Gdje god možemo, tu damo. Odrekao sam se sam dijela svoje plaće”, rekao je Ivan Sinčić, na što se nadovezao Robert Podolnjak: “Ja se sjećam da u mojoj izbornoj jedinici Most nije imao niti jedan jumbo plakat, vi ste ih imali barem 50. Kojim novcem ste to mogli financirati? Očito ste dosta trošili u izbornoj kampanji.”

Emisiju je zaključio Puhovski, koji tvrdi kako je u Hrvatskoj došlo do masovnog prijezira spram političara i političarki te da to ugrožava demokraciju.

“Ono što je važno na ovim izborima- svi će morati unaprijed reći s kim će u koaliciju. Ako budu kao Petrov fantazirali o tome da ne idu ni s kim u koaliciju, onda će varati svoje birače”, zaključio je Puhovski.