Published On: Sat, Aug 29th, 2015

Sinčić nakon premijere filma u Širokom Brijegu: Pozitivno sam šokiran i dirnut

Treća večer 16. Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu prošla je u znaku premijere potresnog dokumentarnog filma širokobriješkog redatelja Zdenka Jurilja ”Kućo moja” koji govori o brutalnoj hrvatskoj stvarnosti i patnjama koje prolaze obitelji za vrijeme deložacija iz vlastitih domova.
Dokumentarac je baziran na autentičnim snimkama deložacija iz nekoliko hrvatskih gradova, a koje su redatelju ustupili članovi aktivističke udruge i stranke Živi zid. Predsjednik Živog zida i bivši kandidat za predsjednika Hrvatske Ivan Vilibor Sinčić zajedno sa svojom djevojkom i članovima udruge/stranke nazočio je premijeri filma u širokobriješkom kinu Borak gdje je velik broj gledatelja kroz suze popratio potresne scene iz dokumentarca.
”Moram reći da sam bio pozitivno šokiran i mene je isto dirnulo. Nisam nikad gledao ono čime smo se bavili, iz toga kuta, drago mi je da je prikazan i dio kampanje koju ja nisam proživio, ono što je bilo u sobi dok sam ja bio na sučeljavanju i ono u stožeru dok sam ja bio na terenu, podsjetilo me na cijeli taj jedan period i dalo mi je snagu za ići dalje i za nastaviti našu borbu,” izjavio jeIvan Vilibor Sinčić za portal Jabuka.tv  
Prilozi u dnevnicima i emisijama o deložacijama u većini slučajeva ne prikažu dramatičnost situacije, što zbog dužine trajanja priloga, a također iz razloga što se kamere TV kuća u većini slučajeva nisu ”probile” u kuću te snimile brutalne upade hrvatske policije u domove. Ovaj film je upravo prikazao ono što se događa daleko od očiju javnosti te je snimljen s namjerom da ove potresne scene dopru do svakog građanina Hrvatske.
”Film će svakako doprinijeti tome, prikazana je opasnost koja stoji u deložacijama što zbog loših zakona, a što zbog loše gospodarske situacije i ljudi će polagano shvaćati da se moraju solidarizirati sa svojim susjedom jer kad-tad taj problem može doći do njih,” rekao je Sinčić za portal Jabuka.tv neposredno nakon završetka premijere dokumentarnog filma ”Kućo moja”.
Također, film je bio ispresjecan kadrovima snimljenim za vrijeme izborne kampanje, za vrijeme debata i javnih nastupa kao i kadrovima nakon službenih rezultata gdje je Sinčić, kao kandidat Živog zida, osvojio skoro 300.000 glasova.
”Mi smo u predkampanji, vjerojatno ćemo krajem sljedećeg tjedna najaviti pokretanje same kampanje. Do izbora ima jedva sto dana, mi ćemo izaći sa svojih desetak tisuća članova i još mnogih koji će nam pristupiti te očekujemo sjajan rezultat kao i do sada. Jer mi smo organizacija iznenađenja i naš je posao da učinimo nemoguće,” zaključio je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u razgovoru za portal Jabuka.tv 
Mediteran Film Festival završava u subotu, a program će započeti projekcijom pet kratkih dokumentarnih filmova izvan konkurencije, a zatim će biti prikazana i četiri dokumentarca u natjecateljskom dijelu. Nakon dodjele nagrada bit će prikazani filmovi ‘Hercegovina’ te ‘Citizenfour’, a naposljetku će biti projekcija nagrađenih filmova.
(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)