Dan nakon sjajne pobjede Hrvatske nacionalne reprezentacije nad Islandom te plasmana na Svjetsko prvenstvo u Brazilu hrvatski reprezentativac i kapetan Dinama Josip Šimunić odlučio je prokomentirati svoje skandiranje s navijačima na maksimirskom stadionu u slavlju nakon utakmice, a u kojemu se izvikivala rečenica “Za dom spremni”. Navedeno je skandiranje, naime, izazvalo brojne reakcije od strane […]

" />
Published On: Čet, stu 21st, 2013

Šimunić: Vodila me isključivo ljubav prema narodu i Domovini

Dan nakon sjajne pobjede Hrvatske nacionalne reprezentacije nad Islandom te plasmana na Svjetsko prvenstvo u Brazilu hrvatski reprezentativac i kapetan Dinama Josip Šimunić odlučio je prokomentirati svoje skandiranje s navijačima na maksimirskom stadionu u slavlju nakon utakmice, a u kojemu se izvikivala rečenica “Za dom spremni”.

Navedeno je skandiranje, naime, izazvalo brojne reakcije od strane medija zbog rečenice koja je, nažalost, iako sama po sebi ne sadržava ništa uvredljivo ili čak huškački, prepoznatljiva u negativnom političkom kontekstu. Točnije, ustaškom.

– Strašna mi je pomisao da bi me netko mogao stavljati u kontekst poticanja bilo kakvog oblika mržnje ili nasilja. Ne želim ispasti patetičan, ali kao Hrvata koji je rođen i odrastao izvan svoje domovine meni je dom asocijacija na ljubav, toplinu i pozitivnu borbu; sve ono što smo pokazali na terenu i plasirali se na Svjetsko prvenstvo. I to su bili jedini razlozi koji su me u trenutku emocija ponijeli i zbog kojih sam započeo spomenuto skandiranje s navijačima – započeo je kapetan Modrih te pojasnio izražene emocije nakon utakmice.

– Maksimir, Zagreb, Hrvatska – to je moj dom za koji sam se u nogometnom kontekstu, na terenu uvijek “bacao na glavu” i davao svoj maksimum. Ostvarili smo veliki uspjeh do kojeg smo teško došli te smo svi bili oduševljeni. Za mene nema polovičnih emocija ni polovične borbe, a posebno kad nosiš nacionalni dres. Jučer sam se na svoj način, kao nogometaš, borio za ime i ugled svoje domovine, za svoj dom. I to je jedina slika doma koju imam u svojoj glavi.

– Ako je bilo tko shvatio moje uzvike drukčije, negativno, ovim putem negiram bilo kakav politički kontekst svoje izjave koja je bila vođena isključivo mojom ljubavlju prema mom narodu i domovini, a ne mržnjom i destrukcijom – zaključio je igrač s najviše nastupa za Hrvatsku.

gnkdinamo.hr