Simptomi raka gušterače: Četiri znaka u stolici na koje treba obratiti pozornost

Često nam organizam šalje signale koje je dobro poslušati jer nam mogu spasiti život i omogućiti uspješnije liječenje. Među njima je rak gušterače koji se ubraja među one s najnižom stopom preživljenja i zato je uočavanje ranih znakova od vitalnog značaja

Gušterača je žlijezda koja ima dvije glavne funkcije – stvaranje enzima koji pomažu probaviti hranu i stvaranje hormona poput inzulina za kontrolu razine šećera u krvi u tijelu.

Gušterača se nalazi u trbuhu što znači da se uobičajeni simptomi bolesti mogu uočiti kada idete na zahod. Prema britanskoj udruzi Akcija protiv raka gušterače, u našoj stolici postoje četiri znaka povezana s mogućim rakom gušterače, piše N1.

Blijeda, smrdljiva i plutajuća stolica

Velike, blijede, smrdljive i plutajuće stolice gotovo uvijek upućuju na bolest gušterače. U stolici ima previše masti jer se hrana ne probavlja pravilno.

Zatvor ili proljev

Bolest gušterače nerijetko mogu pratiti i zatvor (ponekad praćen bolovima u trbuhu) te proljev (vodene stolice više od tri puta dnevno).

Zatvor i proljev nisu nešto oko čega treba dizati veliku buku i uglavnom traju kratko, ali ako se promjena u pražnjenju crijeva nastavi događati ili traje dulje od tjedan dana, otiđite liječniku. To ne znači da imate rak gušterače, ali važno je istražiti uzrok, a liječnik opće prakse možda će moći lako riješiti vaše simptome.

Bol ili nelagoda u trbuhu

Bol u trbuhu ili nelagoda jedan je od najčešćih i često jedan od prvih simptoma raka gušterače. Bol ili nelagoda mogu biti uzrokovani tumorom koji napada živce ili organe koji leže u blizini gušterače, a osjeti se obično iznad pupka i ispod područja dojke (koje se naziva epigastrično područje). Međutim, neki pacijenti navode da imaju bol i nelagodu bez određenog mjesta, navodi Akcija protiv raka gušterače.

Žuta koža

Ako primijetite da vam je koža požutila svakako trebate otići liječniku. Žutica sama po sebi nije bolest već simptom koji može ukazivati i na bolest jetre (visoka razina bilirubina), a česta je kod osoba s rakom gušterače jer žučni kanal može biti blokiran tumorom, a žuti pigment (bilirubin) koji se obično izlučuje, nakuplja se u tijelu. Žutica je možda bezbolna, ali se ponekad javljaju svrbež i osjećaj iritacije. Također može vam se učiniti da je koža vruća, a osjećaj neugode dovodi do potrebe za češanjem, piše Gloria.

Ostali simptomi raka gušterače su:

– blaga bol u leđima

– gubitak apetita

– spora probava

– mučnina i povraćanje

– pojava dijabetesa

– umor

– neobjašnjivo mršavljenje/HMS/