Published On: Thu, Dec 12th, 2013

Simpozij u Barceloni: Diskriminira li Španjolska Kataloniju?

Pod pokroviteljstvom Generalitata, autonomne katalonske vlade, u četvrtak u Barceloni počinje simpozij nedvosmislenog naziva: Španjolska protiv Katalonije.

 

Povjesničari, prije svega katalonski, pokušaće da dokažu sustavnu diskriminaciju Katalonije u posljednja tri stoljeća, odnosno od kraja takozvanog “Rata za nasljeđe” 1714. u kome su Katalonci (u dinastičkom ratu Borbone i Habsubrgovaca) držali stranu poražene austrijske strane što je dovelo do egzodusa velikog broja ljudi.

 

Oko 1000 ih je stiglo do nekadašnjeg Bečkereka, današnjeg Zrenjanina, gdje su osnovali “Novu Kataloniju”, ali to je druga tema.

 

Organizator simpozija je katalonski Centar za suvremenu povijest čiji je direktor Jakov Sobrekes rekao u najavi da će se dokumentirano pokazati i dokazati “netrpeljivost Španjolske prema Kataloniji”.

 

On je uvjeren da će dokumenti “učiniti da svi promjene mišljenje”. Na brojne kritike da je tema seminara dolijevanje ulja na vatru u već dovoljno zagrijanu atmosferu povodom katalonsko separatizma, Sobrekes tvrdi da “naziv simpozija uopošte nije diskutabilan jer je apsolutno adekvatan i pokazuje realnost”.

Simpozijum se otvara temom “Španjolska i Katalonija: 300 godina političkog konflikta” a pod-teme su “Politička, administrativna i institucionalna represija”, “Vojna represija: 300 godina espanjolizma u Kataloniji”, “Socijalna i ekonomska represija”, “Kulturna i jezična represalija, “Egzodus” itd..

Skup podržavaju koalicijski partneri u katalonskoj vladi, “Konvergencija i Unija” (Kiu) i “Republikanska ljevica”, ali se istovremeno sve više spore oko pitanja na eventualnom referendumu koji je vlada Artura Masa najavila za iduću godinu (točno 300 godina pada Barcelone u ” ratu za nasledje krune “).

 

Radikalnija “Republikanska ljevica” inzistira da referendumsko pitanje bude jasno i izravno vezano za neovisnost dok se Artur Mas, predsjednik Djeneralitata, još ne izjašnjava oko formulacije pitanja.Republikanci čak prijete napuštanjem koalicije i rušenjem masovo vlade ako oko referendumskog pitanja ne bude suglasnosti.