Published On: Pet, tra 1st, 2022

Simpozij u Mostaru: Želim da BiH bude primjer drugima

Empatija je lijek za našu bolju budućnost, poručeno je sa simpozija ”Suosjećajno društvo i empatijska civilizacija u BiH – utopija ili transformativna ideja za bolju budućnost” koja je održana u petak u Mostaru.

Organizator simpozija bila je novoutemeljena Internacionalna akademije znanosti i umjetnosti u BiH, čiji je dosadašnji rad predstavio njezin predsjednik Asim Kurjak.

Kazao je kako se ovom današnjom temom treba češće baviti, jer će onda svima biti bolje.

Poznati hrvatski psihijatar Miro Jakovljević govorio je na temu ”Kultura empatije i izazovi našeg vremena: Kakvu budućnost želimo?”.

“Moja je želja da BiH bude primjer drugima kako tri naroda, odnosno četiri vjere koje se susreću na ovim prostorima, umjesto da se sukobljavaju, shvate da je rat koji je 1991. godine počeo u Hrvatskoj, a kasnije i u BiH, jedna velika pogreška i da smo tada imali više empatije toga rata ne bi bilo i danas bi bili u puno boljem položaju”, istaknuo je Jakovljević.

Po njegovim riječima, BiH je pravo mjesto, a pogotovo Mostar da iz ”njega krenemo sijati sjeme empatijske civilizacije gdje ćemo se bolje razumjeti i gdje će BiH biti mjesto gdje se Srbija i Hrvatska povezuju i surađuju”.

“Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ali nema ni mentalnog zdravlja bez kulture empatije. Kada u obitelji nema dovoljno empatije onda imate sukobe između roditelja, a onda se to loše prenosi na djecu. I tako mi često dobijemo psihijatrijske bolesnike”, kazao je Jakovljević.

Naveo je primjer da se u Hrvatskoj svaki treći brak raspadne, u SAD-u čak svaki drugi, a sve to uzrokovano je nedostatkom empatije.

Na simpoziju su još govorili Emir Fazlibegović, Sead Alić, Dragan Babić, Milenko Bevanda, Danilo Pavlović, Mevludin Hasanović i fra Iko Skoko.

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Šaćir soros
Šaćir soros
1 mjesec prije

Supljikanje o AGRESIJI hrvatske i DOGOVORU TUDJMAN MILOŠEVIĆ KARADJORDJEVO ljeta 1991 o rasturu JUGE radi podjele Bosne…

Odin
Odin
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 mjesec prije

Ooo šaćko, da mi je biti glup ko ti da se malo odmorim

MateMo
MateMo
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 mjesec prije

Ajde bukvane ne tupi više o nekakvom dogovoru, ti znaš gledao si to?
Ja oni se dogovorili a HvO čitavo vrijeme brani BiH, da niste imali previše želja za osvajanjem našeg teritorija ne bi ni ratovali HvOa i “ABiH” tekbir vojska.

Last edited 1 mjesec prije by MateMo
Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  MateMo
1 mjesec prije

Koji je to u Bosni tvoj teritorij SKUTORSKI KOZOJEBU KATOLIČKI teroristo PORVACENI bošnjo katoličke..uzmes Dokumente iz Haga..pa studiraj uzpeja

ANGLOFOB © ® !
ANGLOFOB © ® !
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 mjesec prije

Gazijo moj 🙂 – samo muslimani su kozojeebi 😎 – nama naše uzorite Hrvatice skoro sve dozvole i prije braka 🙂 <3 🙂 <3 !

ANGLOFOB © ® !
ANGLOFOB © ® !
1 mjesec prije

Ako išta organski ne podnosim 🙁 – NE PODNOSIM HRVATE KOJI TEKBIRAJU IZ AMERIČKOG ŠUUPKA 🙁 🙁 !

Hoćemo Treći Entitet a ne kriminalca i varalicu Kurjaka i bukadar hrvatskih tekbiraša 🙁 – koji se kupuju za 100 mara mjesečno 🙁 !