Published On: Uto, ruj 22nd, 2020

SILAJDŽIĆEVO PROROČANSTVO Komšić je napokon uspio do kraja Hrvatima ogaditi BiH

Oživljavanje Herceg Bosne bit će za građane BiH hrvatske nacionalnosti jedino racionalno rješenje. Herceg Bosna je već jednom spasila biološki opstanak Hrvata na ovim prostorima, ali i državu BiH. Izgleda da će se povijest morati ponoviti.

Piše: Jurica Gudelj, Dnevnik.ba

Kad je u rujnu 2006. godine Haris Silajdžić u studiju FTV-a izrekao predviđanje kako će nametanje političkih predstavnika Hrvatima ogaditi BiH i dovesti do toga da traženje trećeg entiteta postane opravdano, malo je tko bio svjestan koliko je duboku istinu izrekao.

U tada popularnoj emisiji 60 minuta FTV-a, Silajdžić je rekao kako nije u redu prema Hrvatima da im netko drugi bila člana Predsjedništva, ako već Srbi i Bošnjaci nesmetano biraju svoje članove.

„Smatram da ako već ne živimo u sistemu građanskog predstavljanja nego etničkog predstavljanja, ako Bošnjaci biraju Bošnjake, uglavnom; ako Srbi biraju Srbe, uglavnom; smatram da nije pravedno prema Hrvatima da netko za njih bira njihovog predstavnika. Mislim da bi to bilo opasno za BiH (…) mislim da bi to građanima BiH hrvatske nacionalnosti ogadilo BiH i da bi oni sasvim fino mogli krenuti u to da traže treći entitet“, tad je proročanski rekao Silajdžić.

U međuvremenu prošlo je 14 dugih godina, Komšić je tri puta nametan Hrvatima a jednom je nametnuta i Vlada FBiH (platformaši), Silajdžić je davno napustio politiku, dok je država Bosna i Hercegovina u svakom smislu jedna propala država s duboko podijeljenim društvom i s vrlo malo šansi da se stvari preokrenu.

Do te sudbonosne 2006. godine i prvog nametanja Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, građani BiH hrvatske nacionalnosti željeli su vidjeti funkcionalnu BiH u kojoj ima dovoljno mjesta za svakog njenog građanina i svaki njen konstitutivni narod kao i nacionalne manjine. Hrvati su željeli, žele i dalje, Bosnu i Hercegovinu koja je dijelom EU i NATO-a, u kojoj svaki narod nesmetano bira svoje političke predstavnike, u kojoj političari odgovaraju biračima za svoj (ne)rad, u kojoj se može nesmetano poslovati, u kojoj se može kvalitetno obrazovati i mirno živjeti.

Iako je i ranije bilo jasnih znakova da od vizije takve države nema ništa, nego da je riječ o pustoj tlapnji i postratnim snovima ratnih stradalnika, građani BiH hrvatske nacionalnosti ipak su obnavljali svoje domove, vraćali se na svoja zgarišta te pokretali poslove u sredinama iz kojih su ranije bili protjerani. Vladao je barem do početka ovog milenija nekakav postratni optimizam, makar bio i neutemeljen u realnosti.

Smatralo se tad da će povratak biti neometan, da i Bošnjaci i Srbi žele ostaviti rat iza sebe i okrenuti se nekakvoj novoj budućnosti u kojoj će ratne rane polako zacjeljivati i u kojoj ćemo djecu odgajati da se međusobno slažu i uvažavaju.

Ipak, već krajem 1990.-ih jasno se vidjelo da od te vizije nema ništa. Ubijani su hrvatski povratnici i policajci po središnjoj Bosni, islamistički teroristi podmetnuli su autobombu u Mostaru, ubijen je doministar unutarnjih poslova FBIH Jozo Leutar. Počinitelji zlodjela su rijetko odgovarali. Bili su to jasni znakovi Hrvatima kakva će za njih biti država BiH i kakav će im biti život u toj državi.

No, hrvatski puk je bio uporan. Nije htio olako se odreći svoje domovine BiH koju su u ratu više puta spasili od potpunog nestanka. Ovdje se ne želi reći da hrvatska strana u ratu nije radila greške i zločine, ali je neosporna činjenica da bez HVO-a i Herceg Bosne današnja država BiH uopće ne bi postojala.

Sve se pak drastično promijenilo prvim nametanjem Komšića. Izazvalo je to tjeskobu te 2006. godine koju je narod pokušao zatomiti. I dalje se pokušavao pretvarati da je sve u državi normalno, da je Komšić samo nekakva anomalija koja će proći i nakon koje će se život nesmetano nastaviti odvijati.

Ali netko je imao drugačije planove.

Tako je 2010. godine ne samo ponovno nametnut Komšić, nego je k tomu nametnuta i notorna platforma s Budimirima, Jurišićima i Lijanovićima podmetnutim pod „hrvatske političke predstavnike“, iako je za njih glasovao zanemariv broj Hrvata.

Tad je već postalo sasvim jasno da namjere Sarajeva, ali ni međunarodne zajednice, prema BiH i njenim građanima hrvatske nacionalnosti nisu čiste. Vidjelo se da od harmonizacije života u BiH nema ništa, da će država nastaviti propadati, da će se ratni sukobu nastaviti podgrijavati „mirnodopskim sredstvima“.

U međuvremenu, Hrvatska je ušla u Europsku uniju što je značilo da su Hrvatima Bosne i Hercegovine vrata Europe širom otvorena, što je dovelo do masovnog iseljavanja. Najprije su ispražnjene povratničke sredine, poput Bugojna, Travnika, Zenice, Sarajeva ili Kaknja. Potom su na red došle tzv. miješane sredine u središnjoj Bosni i naposljetku, u zadnjih nekoliko godina, Hercegovina.

Nametanje Komšića po treći put na izborima 2018. godine zacementiralo je stav građana BiH hrvatske nacionalnosti da je jedini izlaz iz postojeće agonije zapravo u oživljavanju Hrvatske Republike Herceg Bosne.

To nije stav službene hrvatske politike, nego upravo sentiment koji prevladava među hrvatskim pukom u BiH. Svi su svjesni da bošnjačka elita nikad, ni u ludilu, neće samovoljno se odreći luksuza da Hrvatima nameće političke predstavnike. Upravo suprotno, učinit će sve da se fenomen Komšić spusti na niže razine.

Ustvari, to su već i uradili. Tako danas, recimo, u Bugojnu imate Hrvate koji sjede u Općinskom vijeću a koji su izabrani bošnjačkim glasovima. To je važno jer prema općinskom statutu načelnik općine i predsjednik Općinskog vijeća ne mogu biti pripadnici istog naroda. Zamisao je bila da načelnika izaberu Bošnjaci, kao većina, a da Hrvati, odnosno povratnička zajednica, ima svoga legitimno izabranog predstavnika na dužnosti predsjednika Vijeća. Iz toga je jasno zbog čega je fenomen Komšić „sišao“ na općinsku razinu.

Upravo ovih dana tako čujemo najave iz usta predsjednika SDA Bakira Izetbegovića kako će bošnjačka politika okončati „teror manjine nad većinom“ što je fraza kojom on opisuje zajednički život građana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u FBiH. Bošnjačka politika najavljuje i kako će „razbiti okove“ koji sputavaju „demografsku i demokratsku većinu“.

Pojednostavljeno rečeno, bošnjačka politika i Bakir Izetbegović planiraju sukladno fenomenu Komšić uzurpirati hrvatske pozicije u Domu naroda FBiH, posljedično i u državnom Domu naroda, izabrati novu Vladu FBiH po uzoru na platformaše, oteti Hrvatima javna poduzeća, ekonomski uništiti prostor na kojem Hrvati žive i posljedično ih prisiliti da doslovno pobjegnu u BiH. Pretvoriti ih u ekonomske ili političke migrante.

Sve to hrvatski puk u BiH jako dobro razumije. Zbog toga se grčevito stišće uz HDZ i HNS BiH jer te političke organizacije vidi kao jedine zainteresirane za očuvanje hrvatskog političkog subjektiviteta u BiH. Zbog toga smatra Bosnu i Hercegovinu svojim neprijateljem kojeg više ne treba braniti, nego je vrijeme za njeno rušenje. Ili barem drastično reorganiziranje.

Politika je pak i dalje zainteresirana za izgradnju države, HDZ priča isključivo o euroatlantskim integracijama, o europskim vrijednostima, o europskoj budućnosti…

Međutim, ako u ovoj godini ne dođe do izmjena Izbornoga zakona na način da jedan narod drugom ne bira predstavnike, a gotovo je sigurno da neće, onda Hrvati više nemaju što čekati ako žele biološki opstati na geografskom prostoru današnje BiH. Europski put više neće biti nikomu bitan, pa ni HDZ-u.

Oživljavanje Herceg Bosne bit će za građane BiH hrvatske nacionalnosti jedino racionalno rješenje. Herceg Bosna je već jednom spasila biološki opstanak Hrvata na ovim prostorima, ali i državu BiH. Izgleda da će se povijest morati ponoviti.

Silajdžić je stoga bio u pravu: nametanje Komšića i insistiranje na fenomenu koji on predstavlja duboko je Hrvatima ogadilo BiH. Sasvim je stoga logično i opravdano da Hrvati u Herceg Bosni vide rješenje svojih problema.

Jednom su je već dobrovoljno ugasili vjerujući u mogućnost da će BiH biti normalna država i lijepo mjesto za život svih njenih građana. Zauzvrat su pak dobili Komšića./HMS/

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
FARANO.MARXISTA
FARANO.MARXISTA
1 godina prije

DRUŽE SILAJDŽIĆU, A NISTE REKLI SVOJE MIŠLJENJE ZAŠTO JE DOŠLO DO PODIJELE BOSNE NA ENTITETE I NA USTROJ KALSNO-KRŠČANSKOG SUASTVA DRUŠTVENIH ODNOSA ,UMJESTO ONIH SUVREMENIH SAMOUPRAVIH U KOJIMA NEMA KLASNOG NI KASTINSKOG DRUŠTVENO-PROIZVODNOG ODNOSA KOJI JE SUŠTINA DEMOKRACIJE JEDNODNOG DEMOKRTASKO PROIZVODNOG DRUŠTVA. NISTE REKLI DA SU BOSNU UNEREDILE RELIGIOZNE SKUPINE I VRATELE JOJ DRUŠTVENU FIZIONOMIJU ,ONU IZ VREMENA OSMANSKE BOSNE , A ČELNICI TIH PODIJELA , I TO U KRVI, SU BILI I OSTALI SPODOBE OPTEREČEENE VJERSKIM PREDRASUDA I AMBICIJOM U TOM SVOJSTVU VLADANJA.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Čak šestorica terorista koji su izveli teroristički napad na Svjetski trgovinski centar u New Yorku i Pentagon bili su pripadnici Armije Bosne i Hercegovina, brigade El-Mudžahed, ili su nakon rata bili obučavani u kampovima na teritoriji BiH. Khalid al-Midhar, pilot koji se zrakoplovom zabio u WTC u New Yorku i Muhamed Ata, koji poginuo tijekom terorističkog napada, bili su pripadnici Armije Bosne i Hercegovine brigade El-Mudžahed i imali su putovnicu BiH,koju im je dao SEFIK DZAFEROVIC navedeno je u Izvještaju zajedničke Komisije američkog Senata i Kongresa neposredno nakon terorističkih napada 11. rujna.

U ožujku 2004., utvrđeno je da je i drugi pilot, Navak Elhamzi, također sudjelovao u ratu u BiH kao pripadnik brigade El-Mudžahed.

HR-HB
HR-HB
1 godina prije

Sve istina u textu,ali najviše je Hrvate razvalio akademik plemićkog porijekla iz Ljutog Doca i kamarila okolo njega koji su sve pokrali i razvalili,što su bojovnici u ratu krvavo sačuvali,oni u miru popljačkali,djeca nam masovno odoše vani,njih ni to ne sekira,u firmama kontaju oni,radit će im nevesinjci i muslići,što se u biti i sada događa ali sad ih uhvatila muka,jebe se njih za izborni zakon i narod,do izbornog im je stalo samo radi toga što su sada postali svjesni da će im talibani sjesti za vrat…..eeee “moji”stožernici trebalo je na vrijeme misliti na to,ja dva puta bi ranjen za HRHB,opet dobro je,osta živa glava za razliku od mnogih.Sad me stid samog sebe dokle me dovedoše u poznim godinama,stid me djece svoje,pregazio čitavu HR,pa sa agresijom se vratio ovdje,na kraju mi ostala gomila željezurije u vidu odlikovanja i druga gomila ljekova.Moja omladino,samo noga odavde,nema kruha ovdje za radničku i braniteljsku djecu!!!Ali kako ide neće biti veselo ni njima.

Risovčanin
Risovčanin
Šta ti kažeš na ovo?  HR-HB
1 godina prije

Neka nitko ne dira u moj mali dio svemira , pozdrav HRHB 🇭🇷 srce ponosno !!!

Bruce Lee.
Bruce Lee.
1 godina prije

Komšić politički mrtvac

Uzput
Uzput
1 godina prije

Da, tada pomalo prorocanski dok je ovaj bio “zvijezda u zletu”, ali sada kad je ovaj nakon svega iscijedjen, provaljen, ostavljen i od mentora svojih i MZ-e. Sada mu daje punu potporu do krstarecih raketa, gori od Komsica…

Ika
Ika
9 mjeseci prije

Moj gosp.Silajdziću nadimak mister 10% kako Vas nije sramota pojaviti se u javnosti i komentarisati naše političare kada ste u Deytonu podijelili BiH i to pola ulice se zacrtali na Dobrinji,pa ste nakon rata napali direktora Šefika Loju rahmetli poslali svog vozača i tjelohranitelj da se duhan za FDS nabavlja iz Srbije,drugi put ste bili na razgovoru za nabavku onog sjajnog papira za cigare i Lojo vam je odgovorio da on ima dugogodišnje dobavljače duhana i papira sto je dokazao da je FDS radila cijeli rat znaci pravi profesionalac prije rata je za svaku marku u duhan tako je bio pravi entuzijastima vođen patriotizmom,uzimali ste mu pare SDA,pokušali ga smijeniti a nadimak 10% je bila vaša provizija za svaki urađeni posao i nikada niste prekidali vezu sa Srbijom cak i za vrijeme rata,silne pare ste uzeli od donacija Saudijskog naroda nikad nije objašnjeno gdje su pare nestale ako kažete kupovali naoružanje laž ni jedna raketa za VBR nije kupljena a u Visokom su 2 stajala dok su sa Kiseljakom trgovali,u to doba ste umislili da ste svemocni putovali,kupovali skupu garderobu bili narcisoidni i dan danas to pokazujete sram vas bilo rujino jedna i sad bi da se vratite u politiku vi nikome niste potrebni kad ste u ratu išli na Hadz u ratu nije vas princ Saudije htjeo ni vidjeti ni primiti nikog iz SDA,dali vam to fali para pa se sada ko neki pop pojavljuje te i držite pridike koliko godina ste bili godina u politici i previše sada opet hoćete da budete u našim životima zar nemate savjesti,sve se moze oprati osim OBRAZA a vi ga nemate