Published On: Pon, ruj 17th, 2012

Sevdah koji izvodi Divanhana odjekivat će Solunom

Sarajevski bend Divanhana prvi je muzički sastav iz naše zemlje koji će nastupiti na vodećem svjetskom sajmu posvećenom izvornoj glazbi (Worldwide Music Expo – WOMEX).

Bend Divanhana
Bend Divanhana

Ovaj najveći svjetski skup posvećen sve popularnijem žanru world music održava se u listopadu, svaki put u drugom europskom gradu i to već skoro 20 godina. Nakon Berlina, Brisela, Štokholma, Sevilje, Roterdama, Marseja i Kopenhagena, ove godine se ovaj festival/simpozij/sajam seli u Solun u Grčkoj.

Na WOMEX-u se očekuje više od 3.000 sudionika, promotera festivala, klubova, izdavačkih kuća, muzičara, umjetnika, novinara, odnosno svih onih koji nešto znače u svijetu world musica. Nastupit će više od 40 sastava i DJ-eva na pet scena tokom četiri dana. Festival se održava od 17. do 21. listopada.

Žiri je bendove sudionike odabrao između više od 900 grupa iz cijelog svijeta.

Bend Divanhana, koji izvodi tradicionalnu muziku iz Bosne i Hercegovine i sa Balkana, prvi je bosanskohercegovački glazbeni sastav koji će nastupiti na ovoj prestižnoj manifestaciji, čime je stekao priliku da se predstavi veoma širokoj, ali i stručnoj publici.

Poslije ljetne turneje po BiH, Srbiji, Mađarskoj i Sloveniji Divanhana priprema novi CD, ali i program za WOMEX.

Nakon poziva da nastupe na WOMEX-u poručili su da su izuzetno sretni i ponosni, jer je to jedno od najprestižnijih glazbenih okupljanja na svijetu.

“Moram priznati da nas je vijest zatekla u studiju, što nas je dodatno motivisalo u našem daljem radu. Iskreno, jedva čekamo da predstavimo svoju glazbu ostatku planete i nadamo se da će iza nas sevdah još dugo odjekivati u Solunu”, izjavila je Leila Ćatić.

Neven Tunjić i Nedžad Mušović, članovi Divanhane, ističu da su imali privilegiju prije dvije godine u Kopenhagenu biti dio prve delegacije koja je predstavljala BiH na ovom najprestižnijem muzičkom sajmu.

“Moramo priznati da je, pored očite privilegije, prisutna i jedna velika odgovornost, jer je publika koja posjećuje koncerte i štandove izuzetno stručna, sačinjena od menadžera, izdavača, novinara, promotera i mnogih drugih uspješnih ljudi koji se bave ovom vrstom posla. Mada, najviše nas raduje činjenica da ćemo prvi put imati priliku prezentirati naš rad i našu tradicionalnu pjesmu, te kroz reklamni materijal turističke zajednice BiH pokazati ostatku svijeta da je naša zemlja još uvijek divno mjesto za život, zemlja sa jakom historijom i tradicijom, čiju esenciju i sami ponekad zaboravimo…”, poručuju članovi Divanhane.

Na WOMEX-u su do sada učestvovali mnogi popularni izvođači world musica, kao što su Mariza, Husnu Senlenderici, Esma Redžepova, Hugh Masekela, Djivan Gapsaryan, Seun Kuti i Muzsikas.

Divanhana u Solunu nastupa 18. listopada 2012. godine od 21 sat.

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare