Šestorka ''na pragu'' dogovora implementacije presude Sejdić-Finci

Šest lidera političkih stranaka nakon razgovora u Sarajevu potvrdili su da su na domak implementacije presude “Sejdić – Finci”. Postigli su dogovor oko statusa vojne imovine da Vijeće ministara BiH sačini ekspertnu ministarsku komisiju i predloži način implementacije vojne imovine.
 
Ovo je na konferenciji za novinare poslije završenog sastanka kazao novinarima domaćin ovih razgovora Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.
 Razgovorima oko implementacije presude “Sejdić – Finci” prisustvovao je i Peter Sorensen, šef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU. O ovom pitanju razmotrili smo nekoliko ideja. Naglašavamo interes šestorke da se ispoštuju rokovi, koje smo sami sebi postavili, uvažavajući prava svih na kandidiranje i izbor. Nastavljamo proces razgovora na nivou stranačkih eksperata sa predstavnicima Europske komisije. Oko državne imovine odlučili smo da u skladu sa ranijim dogovorima vezanih za imovinu u cjelini predložimo da Vijeće ministara BiH formira radnu grupu na ministarskom nivou od tri člana i pripremi plan realizacije, kako bi se ispoštovali preuzeti rokovi – izjavio je Radončić.
Ovo je ono što smo dogovorili, potvrdio je Milorad Dodik predsjednik SNSD-a, jer svjesni smo rokova koje trebamo ispoštovati.
– Ono što mene raduje je da imamo izvjesnu mogućnost da možemo da apliciramo do kraja godine za status kandidata u Europskoj uniji, ako do travnja završimo ova dva pitanja o kojima smo danas razgovarali, a tu prije svega mislim na implementaciju presude “Sejdić – Finci” – kazao je Dodik.
”Lider SNSD-a je dodao da o državnoj imovini već postoji raniji dogovor i nedostajala je implementacija tog dogovora, koji je tada potpisala i SDA. Prema tome sada ima sedam političkih stranaka koje su potpisale ranije dogovor o imovini’‘, pojasnio je Dodik.
On je dodao da je status vojne imovine na neki način već dogovoren, pa je rekao da bi se u skladu sa principima podjele vojne imovine trebalo riješiti pitanje i ostale državne imovine.
– Ono što je važno je da se napravi implementacija, koja podrazumijeva dovođenje do sporazuma između entiteta i donošenja relevantnih odluka u relevantnim organima kako je to predviđeno dogovorom. Ono što ja znam perspektivna vojna imovina trebala bi se knjižiti na Ministarstvo odbrane BiH i da je ministarstvo koristi sve dok im treba. Onog trenutka kada je Ministarstvu odbrane ne treba više ta imovina vraća se entitetu na čijem se prostoru nalazi vojna imovina. Preostala imovina treba se knjižiti na entitete, općine i javne institucije i to je rješenje – zaključio je Dodik.
Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, kazao je na konferenciji za novinare, da će se presuda “Sejdić – Finci”, najvjerojatnije dogovoriti na travanjskom sastanku lidera u Mostaru.
– Očekujem da ćemo na tom sastanku završiti priču oko presude “Sejdić – Finci”. Završit ćemo i priču načina izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda – istaknuo je Čović.
Božo Ljubić predsjednik HDZ 1990 otkrio je da je na sastanku šestorke iznio dvije opcije biranja članova Predsjedništva BiH.
 Prva opcija je bilo neizravno biranje, a druga izravno biranje članova Predsjedništva BiH. Predložio sam da to bude po principu elektora i tri izborne jedinice jedna u Republici Srpskoj i dvije u Federaciji BiH. Ali, na današnjem sastanku ovaj proces nismo završili. Najvažnije je da smo dogovorili format procesa koji će, nadam se, do kraja trećeg mjeseca rezultirati dogovorom ove šestorke koja ima kapacitet i u Zastupničkom i u Domu naroda Parlamenta BiH i usvojiti amandmane na Ustav u skladu sa uvjetima presude suda iz Strazbura, a isto tako da se uvaže prava svih, pa i konstitutivnih naroda – kazao je Ljubić.
Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kazao je da misli da bi za vrlo kratko vrijeme trebali imati konkretan prijedlog koji bi mogao biti rješenje spomenutih pitanja.
– Trebalo bi sačekati još malo, do novog sastanka šestorke kojem je domaćin SDS. Mislim da bi trebali imati nešto konkretno da kažemo javnosti. Što smo danas škrti svi na riječima naš je dogovor da se ne iznosi sve što smo pričali jer bi to moglo da ugrozi ove pregovore – rekao je Bosić.
Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija zaključio je konferenciju za novinare porukom da postoji spremnost Europske unije da se zadati rokovi o ovim pitanjima i ispune. Imat ćemo pomoć da u jednom razumnom roku krenemo ka putu dobivanja kandidacijskog statusa BiH u EU.
– Očigledno je, neovisno o današnjem sastanku, da je jako puno kreiranja magle i manipulacija u javnosti. Očigledno je da danas postoje stranke koje su u manjini i koje nemaju legitimitet da obnašaju vlast i koji bi najsretniji bili da mi do 2018. godine ne riješimo ni pristupanje NATO-u, ni “Sejdić – Finci” i da oni kao manjina bez parlamentarnog legitimiteta švercaju se u vlasti još pet-šest godina – rekao je Lagumdžija.
O prijedlogu Sorensena za izbor članova Predsjedništva BiH, Lagumdžija tvrdi, da je to prijedlog direktnih izbora. Sustav elektora je ustvari sustav direktnih izbora, zaključio je Lagumdžija.