Published On: Čet, ožu 19th, 2020

Šestero novozaraženih u Hercegovini: Koronavirus ušao i u konjički ‘Igman’

Ovu informaciju za N1 potvrdio je direktor KBC Mostar Ante Kvesić. Ukupno je pet zaraženih u gradu na Neretvi.

“U Mostaru je ukupno pet osoba zaraženo, još se ne zna ko su. Vrlo je teško ostati racionalan u ovoj situaciji. Porodica porodilje koja je zaražena je sva u izolaciji i niko nije mogao doći po dijete koje je rodila prije tri dana. Suprug je radio u dispanzeru što je ozbiljno”, prenosi N1.

U Konjicu je registrirano prvih četvero zaraženih, piše N1. Do zaraze je došlo nakon što je 11. ožujka organizirana manifestacija povodom 70. godišnjice rada tvrtke za proizvodnju oružja istreljiva “Igman”. Manifestaciji je sudjelovao i vrh Vlade FBiH, ali gost iz Srbije za kojeg je naknadno javljeno da je pozitivan na korona virus. Kako javlja reporterka N1, cijela uprava ovog produzeća je u izolaciji i sada se pokušava doći do ostalih kontakata

Direktor kompanije “Igman” d.d. Konjic i tri osobe koje nisu uposlenici konjičke firme, pozitivni su na virus covid-19, priopćeno je iz “Igmana”.

“Testiranje osoba koje su prema procjeni (a na osnovu prethodno dostavljenog upitnika) epidemiološke službe bile najpodložnije za prijenos virusa, urađeno je za četiri osobe u srijedu 18. 3. 2020. Rezultati testova koji su nam jutros (19. 3. 2020.) dostavljeni potvrdili su prisustvo virusa COVID-19 kod sve četiri osobe. Riječ je o direktoru kompanije ‘Igman’ d.d. Konjic i tri osobe koje nisu uposlenici ‘Igmana’ a bile su u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom”, navodi se u priopćenju.

Virus je u Konjic donio gost iz Srbije koji je 11. ožujka nazočio proslavi 70. godina rada kompanije “Igman”, a odmah po saznanju da je gost zaražen obaviještena je mjerodavna epidemiološka služba i svi zaposlenici ponašali su se prema dobivenim uputama, obavještavaju iz “Igmana”.

Trenutno su u kompaniji na stanju mjere u skladu s protokolima nadležne epidemiološke službe i kriznih stožera. Čekaju se daljnje upute o eventualnim posebnim mjerama javnost će biti obaviještena blagovremeno, dodaje se.

Iz “Igmana” podsjećaju da je zabrana održavanja javnih skupova na području Federacije BiH donesena 17. ožujka, šest dana nakon održanog skupa u Konjicu.

.