Published On: Ned, ožu 14th, 2021

Šest Europskih lidera uputilo otvoreno pismo EU

Šest europskih premijera uputilo je otvoreno pismo prema predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen te predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu. Uz hrvatskog premijera Andreja Plenkovića te austrijskog kancelara Sebastiana Kurza svoj potpis stavili su još i premijeri Bugarske, Slovenije, Češke i Latvije.

U tom pismu lideri šest država zahtijevaju da se cjepivo protiv koronavirusa dijeli jednakije, a ne da neke zemlje budu povlaštenije od drugih. Premijeri potpisnici pisma smatraju da će u slučaju nastavka ovakve prakse neke zemlje već prije ljeta procijepiti dovoljan broj građana da bi stekli kolektivni imunitet, dok bi drugim zemljama za to trebalo dosta više vremena.

“Draga Ursula, dragi Charles,

Protiv širenja pandemije zajednički se borimo već više od godinu dana i svi smo zaključili da će u toj borbi cjepivo predstavljati prekretnicu. U tom kontekstu, željeli bismo ponoviti našu zahvalnost Vama i Vašim timovima za neumorne napore kako biste osigurali, unaprijedili i ubrzali isporuku cjepiva za sve europske građane u izazovnim okolnostima i u rekordnim rokovima.

Suglasni smo da zajednički krenemo u ovaj pothvat, jer znamo da smo zajedno kao EU jači i zato što nitko u EU neće biti siguran od koronavirusa prije nego što svi budu sigurni. Osiguravanje jednakog pristupa slabo dostupnom resursu kakav je trenutačno cjepivo svim članicama EU, malima ili velikima, također je stvar europske solidarnosti. U vašim zaključcima nakon videokonferencije članova Europskog vijeća 21. stoljeća Charles je izjavio da su “lideri potvrdili da bi cjepivo trebalo biti dostavljano istovremeno i to na temelju principa pro rata”. Međutim, proteklih dana otkrili smo da, suprotno tom zaključku, isporuke doza od strane farmaceutskih kompanija pojedinim članicama EU ne idu jednakomjerno i ne slijede spomenuti princip.

Nastavi li se tako, to bi do ljeta ionako velika odstupanja između država članica dodatno povećalo tako da bi neke od njih mogle dosegnuti kolektivni imunitet za nekoliko tjedana, dok bi druge zaostajale. Naš je stav da bi to bilo protivno ne samo našem sporazumu, nego i samom duhu europske solidarnosti. Svi smo započeli s kampanjama cijepljenja zajedno, na tzv. “danima cijepljenja” krajem prosinca i Komisija je ispravno postavila zajedničke ciljeve za cijelu EU za drugi kvartal 2021. godine. Sada moramo osigurati da sve države članice budu u jednakom položaju kako bi mogle dostići te ciljeve.

Stoga Vas, Charles, pozivamo na razgovor o ovom važnom pitanju čim je prije moguće”, stoji u pismu koje su potpisali hrvatski premijer Andrej Plenković, austrijski kancelar Sebastian Kurz, bugarski premijer Bojko Borisov, češki premijer Andrej Babiš, latvijski premijer Arturs Krišjānis Kariņš te slovenski premijer Janez Janša.