Published On: Ned, srp 31st, 2016

Šešelj: Sveća za Svbiju da su ustaše na vlasti u Hvatskoj

BEOGRAD – Lider srpskih radikala Vojislav Šešelj izjavio je da ga iskreno iznenađuje što ovoga puta Srbija ipak reagira na hrvatske provokacije, piše “Sputnik”. “Srpski dužnosnici ne ostaju gluhi i nijemi na ono što se događa u Hrvatskoj. Imali smo običaj u proteklih 16 godina, koji god da je bio režim u Srbiji, da pokazuje izvjesno snebivanje, izvjesnu pomirljivost – što god Hrvati da nam rade, oni su to uglavnom šutke trpjeli “, kaže Šešelj. “Ovo je prvi put za tih 16 godina da se otvoreno kaže io prirodi hrvatskog režima io prirodi hrvatske države”, dodaje on.

Hrvatska država je, prema Šešeljevim riječima, moguća samo kao ustaška država i svaka vlast u toj državi može biti samo ustaška vlast i za Srbe je sretna okolnost da su u Hrvatskoj trenutno na vlasti otvorene ustaše. Za Srbiju su najopasnije prikrivene ustaše, kaže Šešelj, koji se verbalno zalažu za prijateljstvo, pomirenje, dobrosusjedstvo ili poštivanje prava nacionalnih manjina, a na djelu su, kako kaže, mnogo gori od otvorenih ustaša. Vrhovni sud Hrvatske poništio je prvostupanjsku presudu kojom je Branimir Glavaš osuđen na 10 godina zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

U obrazloženju presude objavljene na internetskim stranicama Vrhovnog suda navodi se da se prihvaćaju žalbe Glavaša i drugih osuđenih u tom slučaju, pa se prvostupanjska presuda u cjelosti ukida i predmet upućuje Županijskom sudu u Zagrebu na novo suđenje. Također, Srbija je Hrvatskoj uputila prosvjednu notu i zbog poništavanja presude protiv kardinala Alojzija Stepnica, nakon čega je uslijedila oštra reakcija iz Hrvatske.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je da protestna nota Srbije zbog poništavanja presude kardinalu Alojziju Stepincu predstavlja jeftin napad. Slavica Đukić Dejanović, potpredsjednica SPS-a, dijeli stav Ivice Dačića i kaže da provokacije koje dolaze iz Hrvatske ne doprinose popravljanju odnosa u regiji. “I kada smo s tendencijom da ih malo popravljamo davali određene doprinose mi, a činilo se i druga strana, sada se vjerojatno pred njihove izbore aktualizira nešto što je potpuno neprihvatljivo. Ja ne mogu zamisliti forsiranje proustaške ideologije, makar iu sjenkama, a ona dosta otvoreno ide.

Oslobađanje Stepinca i davanje legitimiteta njegovom blagoslovu, koji je davao fašistički orijentiranim snagama, jeste nešto što bi svakog normalnog čovjeka i to ne samo ove regije, tjerao na razmišljanje – kuda zapravo vodi brod suvremenog čovjeka? Da li je ova civilizacija krenula natrag “, kaže Đukić Dejanović. Za njenog kolegu iz zastupničkih klupa, lidera Dveri Boška Obradovića, potezi hrvatskih vlasti nisu iznenađujući, piše “Sputnik”. Hrvatska politika, kaže Obradović, u kontinuitetu počiva na antisrpstvu, a antisrpska retorika je pojačana kada je Hrvatska ophrvana unutarnjim problemima. Za hrvatske političare je antisrpstvo posebna vrijednost, kaže Obradović. Ono što je zabrinjavajuće je to što antisrpski kontinuitet hrvatske politike dobiva ozbiljne neofašističke forme. Obradović se pita zašto EU, čija je Hrvatska članica, šuti na takvo ponašanje Hrvatske, ako je EU nastala na antifašističkim tradicijama. Što se tiče odgovora Srbije, Obradović je mišljenja da on mora biti nevezan za ponašanje Hrvatske, a to je, prema njegovim riječima, utvrđivanje jasne politike prevencije genocida. “Mi moramo konačno da ispričamo, i međunarodnoj i domaćoj javnosti, punu istinu o srpskim stradanju u 20. stoljeću, posebno o srpskim stradanju u NDH i genocidu koji je učinjen nad srpskim narodom u više navrata. Ako mi tu priču ne ispričamo, ako to ne postane dio naših medija, naše vanjske i kulturne politike, nama se takav genocid uvijek može ponoviti “, kaže Obradović. Kao primjere politike prevencije genocida, Obradović navodi armenski i židovski primjer. Zatezanje situacije i zapaljivost je kontraproduktivna, smatra Jasmina Nikolić iz Pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović”. “Ono što je vrlo važno jest da Srbija proba da uradi ozbiljan posao, a to je da sagleda što se doista dogodilo. To je, doduše trebalo davno da uradi, ne samo Srbija, nego sve zemlje u regiji, da je postojala iskrena želja da se popišu žrtve i da imamo crno na bijelo što se doista dogodilo. To je jedini temelj dobrosusjedske suradnje “, kaže Nikolić. Trenutna situacija u kojoj se žrtve, kako kaže, maksimiziranje, minimaliziraju, relativizuju, skrivaju ili veličaju, služi partokratske interesima u trenutku kada Hrvatsku očekuju izbori, a Srbija čeka novu Vladu. Važno je razumjeti da će ona zemlja koja bude imala dovoljno snage da popiše žrtve i sagleda situaciju u pravom svjetlu imati veliki moralni kredibilitet i biti lider u pravom smislu te riječi, zaključuje Nikolićeva.


Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>