Published On: Sri, pro 13th, 2017

ŠEŠELJ: Beograd me u Haag može isporučiti samo vezanog u kavezu

Lider Sspskih radikala i četnički vojvoda Vojislav Šešelj ponovio je da neće prisustvovati žalbenom pretresu koji u Haškom tribunalu počinje u 13 sati, niti ga “tribunal više interesira”.

“Mene više Haški tribunal ne interesira. Ja dobrovoljno nikad neću otići. Ako me budu tražili onda je na vlasti da me isporučuju ili ne isporučuju. Mogu me isporučiti samo vezanog u kavezu”, rekao je Šešelj za TV Pink.

Ponovio je da je odbio otići u Haag, a odbio je i sudjelovati u pretresu putem video-linka.

“Neću ja to ni gledati. Nemam vremena. Uopće me ne interesira. Presudu će mi poslati poštom i drugo me ništa ne interesira”, rekao je Šešelj.

Prema njegovim riječima, Tribunal danas može potvrditi njegovu oslobađajuću presudu ili je oboriti, ali ne može je preinačiti već bi se postupak mora voditi ispočetka.

Pretresno vijeće III Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je 31. ožujka 2016. Šešelja oslobodilo krivice po svih devet točaka Optužnice kojom su mu stavljani na teret zločini protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Optužnicom se navodi da je Šešelj, između ostalog, počinio ove zločine uključujući i kroz učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj prisilno uklanjanje većine nesrpskog stanovništva iz dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine u Srbiji.

Tužiteljstvo je 2. svibnja 2016. godine Mehanizmu podnijelo svoju najavu žalbe na Presudu Pretresnog vijeća MKSJ. U skladu s članom 2(2) Prelaznih odredbi Mehanizam je nadležan za žalbene postupke proistekle iz predmeta vođenih pred MKSJ za koje je najava žalbe podnesena 1. srpnja 2013. ili nakon tog datuma./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>