Published On: Pet, lip. 1st, 2018

ŠEŠELJ: Amerika mi ne da moj novac

Vojislavu Šešelju zamrznuto je 70.000 dolara u City banci u Portoriku i 117.000 dolara u Australijskoj banci, jer se nalazi na “crnoj listi” SAD, pišu “Novosti”. Uprkos tome što je odslužio kaznu u Haagu, i dalje je na popisu ljudi kojima je Služba za kontrolu imovine u inozemstvu Ministarstva financija SAD uvela sankcije, zbog čega ne mogu da raspolažu svojom imovinom u inozemstvu, navodi list. Lideru radikala su sankcije uvedene prije 15 godina, kada je Tribunal u Haagu tražio da dođe u Nizozemsku na suđenje za zločin protiv čovječnosti. “Na ‘crnu listu’ SAD stavljen sam pod izgovorom da sam bjegunac od Haaškog suda.

A uopće nisam bjegunac, jer sam, čim sam čuo da je podignuta optužnica, kupio kartu i otišao”, kaže Šešelj za ‘Novosti’. Sve dok ne bude skinut sa “crne liste” neće moći podići 187.000 dolara koje je, kako kaže, zaradio držeći predavanja i prodajući knjige srpskoj četničkoj emigraciji širom svijeta krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina.

“Preko srpskog konzula u Haagu, pisao sam američkom veleposlanstvu tražeći svoj novac. Dobio sam odgovor da ostaje blokiran i da ga mogu koristiti samo ako unajmim američkog odvjetnika da me brani i da ga platim tim parama. Taj papir još čuvam”, navodi lider radikala. Kaže, također, da je imao i neki iznos u Kaliforniji koji je uspio da izvuče krajem devedesetih godina, dok je njegova supruga Jadranka uspjela dobiti oko 42.000 dolara koji su se nalazili u Kanadi. Skidanje s “crne liste” američke agencije nije nimalo lako, što potvrđuje i činjenica da se na njoj i dalje nalazi bivši predsjednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević, koji već 12 godina nije živ. Osim njega, tu su i njegova supruga Mirjana Marković, sin Marko i kćerka Marija, kao i nekadašni predsjednik Srbije Milan Milutinović, haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

Šešelj, inače, još nije podnio zahtjev da bude skinut sa popisa onih kojima su uvedene sankcije, napominje beogradski dnevnik, a prenosi B92.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer