Published On: Pon, stu 20th, 2017

SERWER TRUMPU: Na Balkanu sat otkucava, Amerika mora djelovati…

U najnovijem izdanju časopisa Savjeta za međunarodne odnose Daniel Serwer, politički analitičar iz Washingtona i ekspert za Balkan, poziva administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa da “postupi hitno kako bi se sačuvali mir i stabilnost na Balkanu”. Serwer je čest gost sarajevkih konferencija. Mnogi ga smatraju lobistom za unitarnu BIH.

Budući da kao glavni uzrok balkanske nestabilnosti vidi miješanje Rusije, za koju navodi da ne želi prozapadni i prodemokratski razvoj tog dijela Europe, očigledno je šta Serwer podrazumeva pod “hitnim postupanjem”, formalno se zalažući za pojačanu diplomatsku i ekonomsku intervenciju.

On navodi tri modela koja bi mogla spriječiti izbijanje “haosa” na Balkanu:

1.UBRZANE INTEGRACIJE U EUROPU

“Prva opcija bila bi dalje sprovođenje politike evropske integracije Zapadnog Balkana, koju je Evropska unija promovisala uspješno sve do nedavno. SAD su priskakale u pomoć, ali samo kada bi našim transatlantskim partnerima pomoć zatrebala. Međutim, Evropa je trenutno ophrvana nizom teškoća – od Brexita, migrantske krize, povećanog uticaja ekstremne desnice, do neslaganja o opstanku evrozone”, piše Serwer.

2.STVARANJE POSVE NOVIH NACIONALNIH DRŽAVA

Drugim modelom, za koji kaže da ga predlažu neki “analitičari, ali i političari”, no ne i on, Serwer smatra nove promjene granica na Balkanu, ali ističe da u tome ne vidi trajno rešenje.

“Tu opcijuodbacujem kao ideju, koja je ne samo suprotna američkim interesima, već ide protiv osnovnih demokrtskih vrijednosti SAD”, stoji u Serwerovom tekstu.

3. NOVA AMERIČKA USTAVNA REFORMA BIH, KOSOVA I MAKEDONIJE

Kao treću mogućnost (model) on predviđa novu američku inicijativu za Balkan “ali u oblasti samo nekoliko najvažnijih pitanja, uključujući ustavnu reformu u Bosni i Hercegovini, status Kosova i pitanje imena Makedonije”.

Pri tome vrlo je zanimljiva Serwerova procjena  da su dvije najmekše mete ruskog uplitanja na području Zapadnog Balkana Republika Srpska i Makedonija.

„Rusija će učiniti apsolutno sve što može da spriječi ulazak Makedonije u NATO, kao što se borila protiv ulaska Crne Gore u NATO, dok će u Republici Srpskoj podduzeti sve što bude mogla da Milorad Dodik nikada ne prihvati nijedan predlog za ustavnu konsolidaciju Bosne i Hercegovine”, ocjenjuje Serwer i dodaje je da je na Americi da to promijeni.

Serwer smatra da i Kongres treba odigrati energičniju ulogu što se tiče Zapadnog Balkana.

“Važno je da američke diplomate, naročito naši ambasadori tamo, imaju osjećaj da Kongres stoji iza njih. Poslije odlaska Obamine i dolaska Trumpove administracije naše diplomate možda nisu bile sigurne da li će ih Kongres podržati. Nadam se da će moje pisanje biti korisno u tom pogledu”, piše Serwer.

On na kraju predlaže i imenovanje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan sa zadatkom da procijeni uspjeh i nedostatke u sprovođenju mirovnih sporazuma u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, kao i da daje konkretne preporuke za dalju američku politiku rješavanja sadašnjeg zastoja u jugoistočnoj Evropi.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x