Published On: Sub, ruj 27th, 2014

Serwer: RS nikada neće postati neovisna država

Daniel Serwer, u SAD-u nepoznat no od političkog Sarajeva kao lobist BH unitarista često tituliran kao ugledni američki ekspert za Balkan i profesor na američkom John Hopkings sveučilištu, izjavio je kako je, na osnovu onoga što se može vidjeti na političkoj sceni u BiH tijekom prethodnih godina, teško biti optimista da će predstojeći izbori donijeti velike, značajne promjene za zemlju i njene narode.

“Ne mislim da će predstojeći izbori donijeti neke velike promjene u BiH, ali moglo bi doći do nekih važnih zaokreta ako Bosanci i Hercegovci izaberu lidere i političare koji su spremni raditi na smanjenju nacionalističke retorike i hrabro surađivati sa drugim etničkim grupama u zemlji”, kaže Serwer za Anadolu Agency.

Prema njegovom mišljenju najveći i najozbiljniji problemi s kojima se suočava BiH i njeno društvo su ustavnog karaktera, odnosno nedostatak pravne države. Smatra da Daytonski sporazum kojim je 1995. okončan rat u BiH odgovara nacionalističkim strankama koje redovno na svakim izborima osvajaju vlast iako zemlja konstantno stagnira.

Upozorava da bi BiH, u slučaju da njeni političari ne pokrenu ozbiljne političke i ekonomske reforme, mogla ostati izolirana na Balkanu i daleko od EU u koju većina građana BiH želi ući i tako postati dio demokratskog i dobro organiziranog društva.

“Ako bh. političari ne započnu političke, ekonomske i pravne reforme, zemlja bi mogla ozbiljno zaostati za drugima na putu prema Bruxellesu”, kazao je Serwer.

“SAD i EU mogu pomoći BiH da riješi probleme s kojima se suočava, ali mislim da rješenja više ne može nametati i provoditi međunarodna zajednica”, istakao je Serwer.

Podcrtava kako se u BiH pitanja trebaju rješavati na miran način i postizanjem kompromisa svih etničkih grupa dodajući kako, naprimjer, Republika Srpska nikada ne smije samovoljno posegnuti za referendumom o odcjepljenju.

“Velika Britanija je odobrila održavanje referenduma u Škotskoj. Ali, Sarajevo ne bi odobrilo referendum RS-u. Ne bi ni međunarodna zajednica. RS neće postati neovisna država jer nikada ne može dobiti podršku ostatka BiH da to učini, niti podršku drugih suverenih zemalja da je priznaju”, objasnio je Serwer.

Upozorava da bi bilo kakav pokušaj secesije RS-a od BiH sigurno izazvao nove sukobe u BiH kao 1990-tih. Posebno napominje kako Srbija ne bi priznala RS jer se to ne bi svidjelo EU.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare