Published On: Sun, Dec 8th, 2013

SERWER: Ključ za BiH mogao bi dati Washington

SARAJEVO – Američki analitičar Daniel Serwer predlaže političarima u BiH da u okviru rješavanja pitanja “Sejdić–Finci” uvedu dužnost predsjednika i dva zamjenika predsjednika BiH, odnosno da članove Predsjedništva BiH biraju u paketu, bez etničkih ili teritorijalnih ograničenja.

“Budući da bi se za tu poziciju kandidiralo više Bošnjaka, onda onaj koji želi pobijediti mora potražiti koalicijske partnere iz drugih etničkih grupa. Mislim da bi to bilo dobro. Ima li netko da misli da je to loše?”, izjavio je Serwer za Dnevni avaz.

Predložio da se, “ako se to nekome više sviđa”, predsjednik Parlamentarne skupštine BiH bira izravno, dok bi se tri člana Predsjedništva BiH birala u prvom ili drugom krugu glasovanja.

Prema njegovim riječima, priča o “Sejdić–Finci” pretvorila se u političku trakavicu jer “nacionalisti nastoje zadržati svoje pozicije”. Serwer kaže kako bi Europljani trebali povući ručnu kočnicu i prekinuti pomoć onima koji usporavaju europski put BiH.

”Tijekom ovih pregovora čuo sam i vidio neke vrlo komplicirane, ali i neke – najjednostavnije rečeno – lude prijedloge. Svi oni u suštini za cilj imaju nastojanje da se sačuvaju pozicije koje imaju nacionalisti. I svi su tako komplicirani da ih ja, jednostavno, ne mogu prepričati”, rekao je.

Serwer navodi kako je Međunarodna zajednica u BiH izgubila kompas, ali da još znaju gdje su i što im je činiti.

”Samo im treba netko tko će ih usmjeriti. Ako to nisu Bosanci, onda bi smjer mogao pokazati Washington. Kako smo to pokušali posljednji put? Shvatili smo da Dayton ne donosi napredak i domaćinsku vlast u BiH. Svojski smo se potrudili da promijenimo stvari i iznjedrili smo onaj poznati travanjski paket. Ali ste ga onda vi u Parlamentu odbili”, rekao je Serwer.

Naveo je da je čuo ”mnogo buke” u vezi s pričom o američkom uključivanju u konačno rješavanje bh. problema.

”Još ne vidim jasan plan kako bi se to trebalo i moglo uraditi. No, smatram da je jedini realno provediv plan za rješavanje bh. pitanja onaj koji uključuje barem nekoliko europskih država, kao i SAD, naravno. Bez toga ne mislim da bi bilo koja opcija prošla”, rekao je Serwer Avazu.

dnevno.ba l poskok.info