Published On: Sub, ruj 21st, 2019

ŠERIJATSKI ZAKON U Indoneziji brutalno izbičevali šest žena i muškaraca

Šest žena i jedan muškarac ozlijeđeni su i poniženi nakon što su javno bičevani zbog prakticiranja seksa izvan braka. Takva je drakonska kazna izvedena u indonezijskoj pokrajini Aceh, gdje se još uvijek provodi šerijatski zakon.

Parovi su zbog vanbračnog seksa bičevani 20 puta jer je to kršenje strogog zakona. Jedna je žena od boli pala dok su ju tukli i bičevali ispred džamije u Banda Acehu, prenosi Jutarnji list.

Liječnici su jednu od ozlijeđenih žena  pokušali izvući s pozornice na kojoj su je bičevali, no morala ju je nositi policija.

Svi koje su javno bičevali su prethodno proveli nekoliko mjeseci u zatvoru.

Gradonačelnik Banda Aceha Animulla Usman pak poručuje turistima da ovakvi prizori nisu razlog da ne posjete taj grad.

‘Stalno govorimo posjetiteljima da se ne boje. Nećete biti bičevani ako ne prekršite zakon’, rekao je i dodao da je bičevanje izvršeno kako bi se parovi koji su prekršili zakon pokajali.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo zalagao se za ukidanje takve kazne, no u pokrajini Aceh ona se još uvijek izvršava na ovaj način.

Organizacija za ljudska prava Amnesty International poručila je da je javno bičevanje nečovječan i ponižavajuć oblik kazne, da se radi o mučenju i da se takvo što nikada i ni u kakvim okolnostima ne smije koristiti.

‘Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica pritisne Indoneziju kako bi ona postala sigurno okruženje za sve.