Published On: Pet, ruj 24th, 2021

Serija o NDH izašla iz HRT-ovog bunkera: Trijumf hrvatskog televizijskog dokumentarizma


Hrvatska radiotelevizija sinoć je u udarnom terminu prikazala prvu od ukupno dvanaest epizoda dugoočekivanog dokumentarnog serijala o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, i to čak šest godina nakon početka snimanja i nakon niza odgađanja realizacije projekta naručenog od nezavisne produkcije.
Autor serije “NDH” je historičar Hrvoje Klasić koji je uspio okupiti tridesetak doktora nauka i prikupiti više od dva sata arhivskog materijala od nekadašnjeg Hrvatskog slikopisa (Croatia film) i Jugoslovenske kinoteke.

Seriju “NDH” godinama su pratile kontroverze, i to u trenutku kada ju zapravo niko nije vidio osim uskog kruga ljudi. HRT je godinama odgađao njeno emitiranje, kako se nagađalo, iz razloga što su naručili pa dobili proizvod koji nisu htjeli vidjeti te je “vodič o ustašama za neznalice” završio u bunkeru, kako se to nekad govorilo za filmove koji su u Jugoslaviji postali predmetom cenzure.

Želja da se napravi kvalitetan proizvod, i donekle pritisak javnosti, rezultirala je domaćim dokumentarnim serijalom kakavog na HRT-u još nismo vidjeli.

Govori o razlozima nastanka ustaškog pokreta i okolnostima koje su dovele do najmračnijeg trenutka hrvatske historije – uspostave Nezavisne Države Hrvatske, a slike koje se nižu u ovom dokumentarnom serijalu donose bogatu arhivsku građu, koja svjedoči o jednom vremenu uprkos hiljadama riječi ispisanih o njemu.

Slikopis, uljudba i poglavnik

Hrvoje Klasić najavljuje sadržaj svake epizode, a potom nas s današnjih lokacija pretapanjem odvodi u crno-bijeli svijet arhivskih trenutaka, koji su se odigrali baš tu gdje Klasić stoji danas.

 

U prvoj epizodi naslovljenoj s “Između dva atentata” objašnjava razloge nastanka ustaškog pokreta i vojno-političkim okolnostima koje su mu išle u prilog, atentatu na lidera Hrvatske seljačke stranke Stjepana Radića i jugoslovenskog kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseilleu 1934. godine.

Narativni tok serije je kompleksan i potrebna je pažnja da se uhvati nit koju plete priča historičara o činjenicama koje su dovele do nekih od prijelomnih trenutaka prošlosti Kraljevine SHS.

Možda i opsežnije nego što to trpi forma televizijskog dokumentarizma, ali u svakom slučaju ne ostavlja prostor za bilo kakve dileme oko toga da je iz najvećeg siromaštva i ruralnih dijelova zemlje tada regrutirana rulja koja nije imala ništa drugo osim nacionalnog uporišta i kojom je bilo lako manipulirati.

Ante Pavelić, rođen u Bradini pored Konjica, “Mussolinijev čovjek za specijalne zadatke” i ustaški poglavnik ne dominira u prvoj epizodi dokumentarnog serijala “NDH”, ali je jasno kako okolnosti u Kraljevini SHS, kojima se upravljalo iz emigracije, stvaraju savršen teren za njegov dolazak.

On je bio čovjek koji će provoditi nacističku politiku i uspostaviti državu u kojoj će Židovi, Srbi i Romi završavati u koncentracionim logorima Jasenovac i Stara Gradiška.

Poglavnik je ustao upamćen i po inzistiranju na kreiranju jezične politike, pa je hrvatska riječ za kulturu u NDH bila uljudba, a film slikopis.

Sve, naravno, u svrhu umjetnog stvaranja razlika u odnosu na tuđice i riječi iz srpskog jezika.

 

Na osnovu prve epizode je rano govoriti kako će sve skupa izgledati u preostalih 11 epizoda, ali je jasno da hrvatski javni televizijski servis sada predstavlja liberalaniji uvid u najmračniji dio povijesti države čijim građanima služi.

O karakteru ustaške države NDH i logoru Jasenovac nema nikakvih neslaganja među povjesničarima, koji su participirali u kreiranju ovog serijala. Slijede epizode tematski vezane za period proglašenja NDH, a zatim i epizode posvećene kompleksnom odnosu ustaškog režima i crkve na čijem čelu je tada bio Alojzije Stepinac.

Serija je snimljena na brojnim lokacijama, među kojima su najzanimljivije scene one zabilježene u Vatikanu, Bleiburgu i Jasenovcu.

Nešto slično se ove godine dogodilo i s RTS-om (Radio-televizijom Srbije), koja nas je iznenadila emitiranjem igrane serije o posljednjih 48 sati na slobodi balkanskog kasapina Slobodana Miloševića “Porodica”.

Neovisno o tome  radi li se o lažnom revizionizmu ili ne, želja regionalne publike da raskrsti s lošom prošlošću može za početak biti zadovoljena time da javne televizije raskrste s mlakim i lošim programima koje proizvode novcem građana.

Naravno ovako nešto očekivati od televizijskog Sarajeva nesuvislo je. U tom gradu TV kuće nemaju snage snimiti niti dobar prilog o genocidu Turaka nad Armencima, a kamo li raskrstiti s Alijinom ostavštinom ili pak snimiti film o “zaslugama i doprinosu” Bošnjaka u NDH

guest
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Danilo V
Danilo V
10 mjeseci prije

Ovo na kraju oko Tv Iz Sarajeva..
Ja stvarno neznam kome.se to vise Hrvati dodvoravate..da.kao eto mogli bi i oni..pa.ih savetujemo posredno..
Ivo Andric pise prijatelju..zasto nemoze u BiH da boravi duze od tri dana..
MUALIMANU STO SI VECI PRIJATELJ..TO TE ON SMATRA VECIM NEPRIJATELJEM..

salem
salem
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
10 mjeseci prije

govori se o hrt beogradu i paralela sa sarajevon. sarajevo nije snimilo niti jedan film samokritike

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  salem
10 mjeseci prije

istina

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  salem
10 mjeseci prije

Upravo sam.to i napisao..da je uzaludno..
Nikad i nece..

Anonimsaintsac
Anonimsaintsac
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
10 mjeseci prije

ivo andric sin Hr svecenika,citaj,Bastardo.

Anonimsaintsac
Anonimsaintsac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimsaintsac
10 mjeseci prije

NDH,bila je superiorna.

Grbavica
Grbavica
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimsaintsac
10 mjeseci prije

Bila njemački vazal ko sve ove nove državice danas.

Anonimsaintsac
Anonimsaintsac
Šta ti kažeš na ovo?  Grbavica
10 mjeseci prije

andzar-divizija je bila sastavu,voda je bio Doglavnik.

ŠOKAC
ŠOKAC
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimsaintsac
10 mjeseci prije

Ivo Andric je vanbračno dijete posluzavke katolkinje u Begovskoj Bošnjačkoj porodici iz Travnika,rodjen u Samostanu u Travniku upisan kao dijete franjevca…sakrivan po čitavoj Bosni kao vanbračno dijete čak i do višegrada…iz osvete prema ocu sva su mu djela mržnja prema BOSNJACIMA i Bosni…

Anonimsaintsac
Anonimsaintsac
Šta ti kažeš na ovo?  ŠOKAC
10 mjeseci prije

mislin da je rod Andrica,vode Radusa.Ne bosna nije pitanje bio je orjunas i pod ptitiskom je napustio Hr.Radio je na tome da istribe Albance sa Kosova,kad je bio ministar-jozin.

Vacca the mljac
Vacca the mljac
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
10 mjeseci prije

Svi ste vi iz BiH “presnalažljivi” (citiram našeg Bolera) za nas. Pogledaj poganog šišmiša iz pogane vlačurine kako je na Zagreb defecirao, proklet bio navjeke.

Abaut prve epizode, ne bih davao mišljenje, oko 50% sam prespavao, ono što sam vidio ocjenio bih sa minus dva.
Na skali od 1-5.
Površno, površno, površno. – Pogledat ću ponovo, možda dam višu ocjenu, no čisto sumnjam.

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Vacca the mljac
10 mjeseci prije

Tebi smo mi trn u oku,kako bi čovik reka.U Istri su svi pošteni i uredno izmiruju obaveze?Naročito IDSovci.Vlasnici Rovinjske pušare su isto naši “snalažljivci”?Sva brodogradilišta pripadaju našima?Čačić ,Čehok,Pusićka sve dokazani poštenjačine?Usput,taj kog spominješ je naš ali je jadan usamljen u odnosu na poštene Zagrebčane koji su njemu držali skale.Ili je on njima?

Danilo V
Danilo V
10 mjeseci prije

Ako u serijalu nije spomenuta knjiga NDH doktora u Jasenovcu..Nikole Nikolica..”Jedenje Bogova”..serijal ce biti 50% nepotpun..da ne kazem nesto teze..
Kako god pogledacu serijal..u nadi da je iakra istine medju Hrvatskom “inteligencijom” moguca..

Anonimsaintsac
Anonimsaintsac
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
10 mjeseci prije

vidit cemo jesu li tu oni zlo spc,vode sa Lijevce-polja,moljevic,vasic,perisic durisic ima ih oko 200.

Grbavica
Grbavica
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
10 mjeseci prije

Naravno da je to “skraćena” verzija, uljepšana i doterana.

never baklava
never baklava
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
10 mjeseci prije

Javili se obrazovani i objektivni ti i Jovke 🙂 Preslike Nikole Drakulića – prezime mu baš pristaje.

P.S – ne prolazi mi komentar čim napišem pravim imenom ujke i čedomire, zato u tekstu moram improvizirati.

Nikola Drakulić – bivši predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u općini Majur – 1997. god., u emisiji Istraga o čedomirskim spomenicima u Hrvatskoj, prosuo je nezamisliv čedomirski fašizam:

“Za vrijeme Domovinskoga rata nije ubijen dovoljan broj Hrvata. Barem u odnosu na broj Srba ubijenih od strane uja u Drugom svjetskom ratu. Da, trebalo bi pobiti još Hrvata i ne dopustiti da se i oni koji su ubijeni u Domovinskom ratu ikada nađu”.

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata grada Petrinje 1997. zahtijevala je kazneni progon Nikole Drakulića. Ujedno su podnijeli zahtjev kojim su od državnih i nadležnih tijela zatražili da se s groblja diljem Hrvatske uklone čedomirska neprimjerena obilježja nastala nakon Domovinskog rata.

Last edited 10 mjeseci prije by never baklava
Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
10 mjeseci prije

Prvo narativ ti nije tacan..istinit..
To nije bio Domovinski rat..vec izazvani i pokrenuti Gradjanski rat..kojim je Deutschland “namirivala”..(nakon raspada SSSR-a ) svoje krvozedne potrebe za osvetu Srbima..
Naime da te podsetim..da znam..kako je pocelo
Koje izbacio Srbe iz Ustava..
Ko je reko ..ubijaj i decu srpsku ako otvore vrata..
Ko je u Saboru Hr.izjavio..”Ja sam avoju zadacu izvrsio Jugoslavije vise nema”
Ko je pevao “Danke Deutschland” u roze kratkoj haljinici..
Ko je dao ostrvo Genseru..(ss oficiru iz II sv. rata)
Itd..itd..
Tako da vasi lazni narativi..nemogu promeniti fakte ..

never baklava
never baklava
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
10 mjeseci prije

Jugoslavija je bila konstrukt, tvorevina, federacija , savez nastao od više nacionalnih država. Savezom u jednu državu svi narodi postaju suvereni na cijelom prostoru. Raspadom saveza bivše Republike postaju neovisne države s prethodnim nacionalnim predznakom i suverenošću naroda kojem pripadaju, čime prestaje suverenost svih i svugdje iz propalog saveza, odnosno propale YU.

Što ti nije jasno velikosrpski kvascu?

To što su Srbi u RH odbili ustavnu ponudu Z4 (državu u državi veću nego je danas RS u BiH) jer su se bahatili podrškom Srbije, Crne Gore i tzv. JNA, te ih je interesiralo samo priključenje Srbiji.

Uzalud činjenice, uzalud posljedice, “Srpski svet” uporno nastavlja na mjestima svojih hegemonističkih poraza.

SANU i Svetosavski SPC duhovni su kerozin velikosrpskog ludila.

Last edited 10 mjeseci prije by never baklava
Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
10 mjeseci prije

Počelo je s tzv. mitinzima bratstva i jedinstva (skupovi velikosrpskih nacionalista i šovinista), nakon toga tzv. Jogurt revolucijom kojom su de fakto ukinute SAP i promijenjen Ustav Srbije kojim je Srbija ukinula konstitutivnost ostalim narodima i narodnostima (kasnije je to isto napravila i RH). Pa vam ni to nije bilo dosta pa ste velikosrpsku ideju počeli izvoziti u Hrvatsku negirajući Hrvatsku i novu hrvatsku vlast, praveći nekakve autonomne srpske oblasti u Hrvatskoj. Međutim ni to vam nije bilo dosta pa ste počeli balvan revoluciju kojom ste presjekli RH na nekoliko dijelova. Međutim ni to vam nije bilo dosta pa ste počeli otvorenu oružanu agresiju na RH stvorivši RSK. Nakon nekoliko godina rata Planom Z4 nuđena vam je faktički država u državi, ali i to ste odbili. Daljnji tijek događaja poznat je svima pa ga nema smisla navoditi. Ja bih rekao dobili ste što ste tražili. Sada ti i dalje dipli svoju velikosrpsku mitomaniju, urote i što ti ja znam, nitko ti ne brani.

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
10 mjeseci prije

Ne mogu da vjerujem,svada uzmedu bojovnika i srbadije..

nitkoV
nitkoV
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
10 mjeseci prije

a možeš li vjerovati

never baklava
never baklava
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
10 mjeseci prije

Ti shodno svom kapacitetu vidiš svađu, dok u stvari mimo tebe prolazi argumentirana rasprava.

Svatko čini što najbolje može i zna – pa tako i ti.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
10 mjeseci prije

A šta bi to bila istina koja bi zadovoljila velikosrpske laži? 2 miljuna ubijenih u jasenovcu? Ako vas zanima istina čitajte knjige Igora Vukića a ne ove pamflete i reciklirane laži koje slušamo 70 godina. još 1903 u listu srbobran u sred Zagreba, bolesna srbadija je najavila Hrvatima do istrage vaše ili naše? E pa nabijte tu svoju istinu tamo gdje sunce ne sija, zajedno s ovim degeneriranim isprdkom Klasićem.

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
10 mjeseci prije

Danilo legendo..

Anonimsaintsac
Anonimsaintsac
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
10 mjeseci prije

u jasenovcu su 200 popina spc vode sa Lijevce-polja,prljavci vodeni moljovcom.

GraDZanin.
GraDZanin.
10 mjeseci prije

Odlicno,ucite svoju povijest.

nitkoV
nitkoV
Šta ti kažeš na ovo?  GraDZanin.
10 mjeseci prije

Koju nam pišu jugoslaveni i djeca komunističkih bandita

SPC lažov Klasic
SPC lažov Klasic
10 mjeseci prije

“HRT-ovo SRAMOTNO ANGAŽIRANJE KOMPROMITIRANOG KLASIĆA

Gospođo Koržinek,
Stanje nepotizma na Hrvatskoj radioteleviziji, gdje je Vaš kum Renato Kunić ravnatelj programa, sada i privremeni glavni ravnatelj – za svaku je osudu i u potpunosti je neprihvatljivo.

Rezultat – tog nepotističkog i protueuropskog stanja jest i činjenica, da je HRT angažirao kompromitiranu osobu, izvjesnog Hrvoja Klasića, autora pamfleta o komunističkom nasilniku Miki Špiljku, kojeg je sud u Münchenu okarakterizirao kao naručitelja – politički motiviranog ubojstva.

Recite mi, tko Vam daje pravo da 2021. u Hrvatskoj promičete retrogradne, totalitarne ideologije, te vrijeđate akademsku zajednicu angažirajući kompromitiranog Klasića, čime vrijeđate i žrtve komunističkog terora?”

https://kamenjar.com/karolina-vidovic-kristo-hrt-ovo-sramotno-angaziranje-kompromitiranog-klasica/

Jovke
Jovke
10 mjeseci prije

Klasić je realan Hrvat I svaka mu čast.Posle oni sramotni dokumentaraca o NDH u kojima se umanjuju zločini ustaskog režima konačno jedan pravi da je izašao koji će celom svetu da prikaže monstruozne zločine nad srpskim nedužnim narodom tih godina.

SPC lažov Klasic
SPC lažov Klasic
Šta ti kažeš na ovo?  Jovke
10 mjeseci prije

Lažislave jadni srpski,
Osvjesti se kriminalne bande lažnog SPC, koja vas Srbe lažima guši i ubija iz Beograda već preko 100 godina.

https://m.youtube.com/watch?v=VLSPtocN11s

Last edited 10 mjeseci prije by SPC lažov Klasic
Grbavica
Grbavica
Šta ti kažeš na ovo?  SPC lažov Klasic
10 mjeseci prije

Što ti SPC u ovo uvlačiš? Ona nema veze sa politikom.

SPC lažov Klasic
SPC lažov Klasic
Šta ti kažeš na ovo?  Grbavica
10 mjeseci prije

Nesvjesna neznalico, probudi se iz srpskih laži!

Jovke
Jovke
Šta ti kažeš na ovo?  SPC lažov Klasic
10 mjeseci prije

O kakvim ti lažima pričaš kad celi svet zna šta je činjeno nevinom srpskom narodu tih godina.Jedini ste na svetu otvarati posebne logore za srpsku decu.Cak i sami Nemci i Talijani su se zgražavali nad tim zločinima.Zato veliko bravo za gospodina Klasika da konačno neko i od Hrvata pogleda istinu u oči.

Grbavica
Grbavica
Šta ti kažeš na ovo?  Jovke
10 mjeseci prije

Jbga imaj muda. Jesi li uradio, jesam, ok, priznaj.

Jovke
Jovke
Šta ti kažeš na ovo?  Grbavica
10 mjeseci prije

Pa šta se čudimo tome kad i dan danas 80% hrvatskoga naroda veliča ustaaški režim.Klasnić je svetlo na kraju tunela kod Hrvata i opet mi to daje nade da će u budućnosti većina hrvatskoga naroda pogledati istinu u oči.

SPC lažov Klasic
SPC lažov Klasic
Šta ti kažeš na ovo?  Jovke
10 mjeseci prije
Jovke
Jovke
Šta ti kažeš na ovo?  SPC lažov Klasic
10 mjeseci prije

Većina srpskog naroda je bilo uz generala Mihajlovića koji je ujedno i prvi podigao ustanak u porobljenoj Evropi protiv nacista.Nedić je bio obični kvisling kao i Pavelić.

aha
aha
Šta ti kažeš na ovo?  Jovke
10 mjeseci prije

Da. Draža je bio neobični kvisling. Osim Hrvata, Bugara, Rumunja, Francuza, Litvanaca, Estonaca, Danaca, Srba, Ukrajinaca, Mađara, Španjolaca, Latvijaca, Nizozemaca, Belgijaca.. i još pola svijeta nitko drugi nije bio uz Hitlera. A Hrvate ste optužili za ” genocid nad srpskim narodom” prije ispaljenog ijednog metka u NDH. I toliko ste sebe usrali tom pričom da je u ratu trebalo samo crni džemper obući vi bi dali petama vjetra..

never baklava
never baklava
10 mjeseci prije

Znanstvena disciplina pristupa i dokumentirana istina, kod jednostranog neokomuniste Klasića se nadopunjuju kao vatra i voda. Jedno i drugo Klasić guši.

Klasić je jedan više Ruminantia (preživači) bez trunke kritičkog propitivanja, već odavno prežvakano komunističko sijeno od propagande s užitkom žvače. Baš kao Goldsteinove “drobilice kostiju”.

Kao da ujke nisu dovoljno loši pa ih neokomunisti lažima i propagandom prave još lošijim i time, apsurdno, neoujkanima daju argumente u ruke s kojima se uspješno brane.

Zamislite WWII u kojem su se ISIL-ovi vjerski fašisti borili protiv Hitlerovog nacizma i sad ih Klasići, Goldsteini, Markovine, Jakovine, Pusići, Puhovski, Jutarnji, Indexi ….., brane i slave kao osloboditelje i antifašiste?!

Isto je tako i s komunističkim klasnim fašistima. Komunistički fašizam nije nikoga oslobodio nego je umjesto nacizma narod okupirao i antitotalitariste perfidno, sustavno, i legaliziranim fažizmom dehumanizirao i ubijao.

Umjesto znanstveno-kritičkog osvrta i osude dva zla jedno zlo se napuhava, a drugo planski umanjuje i slavi.

Preporuka:
Tko želi Klasićevu seriju gledati neka tv prijemnik postavi u WC i non-stop pušta vodu.

Last edited 10 mjeseci prije by never baklava
Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
10 mjeseci prije

Ok..ali..
Koji je tvoj znanstveni..kriticki..ljudski motiv
Da izjednacavas totalitarne rezime i trpas ih u isti koš i kontekst..
Naime..komparativno po izvesnim posledicama i parametrima bi se moglo govoriti u relacijama(odnosnom poredjenju) …npr..broj zrtava.. ekonomska dostignuca… drustveno uredjenje..status jedinke ..itd itd.
Ali nikako se..osim besramnom lazi..i zlocinackom namerom..ne mogu uporediti ili izjednaciti u Idejnom smislu ta dva rezima..
Naprosto..ideja humanizma i sovijalne pravde u komunistickoj ideologiji..nije ista sa
Idejom nacizma i i dominacijom “nadrase”..a unistenjem ostalih “nizih” rasa..
Naime ..postavlja se sledece pitanje..
Ako si toliko mocan i “nadrasa” cemu onda potreba da iskorenjujes i zverski se izivljavas..nad “nizim ” rasama..
Nauka nepobitno kaze da je to IPAK ” KOMPLEKS NIZE VREDNOSTI”

never baklava
never baklava
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
10 mjeseci prije

Tupažijo, razlika je smo u tome što su jedni ubijali na temelju rasne pripadnosti, a drugi na temelju klasne. S tim što su komunisti ubili preko 100 milijuna ljudi, a fašisti i nacisti oko 20 milijuna.

Ali ti si humanist i zato si se opredijelio za uspješniju komunističku industriju ubijanja.

The End.

Last edited 10 mjeseci prije by never baklava
Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
10 mjeseci prije

Ni sekund nikad komunista.. naprotiv..proganjan i sudjen kao kriticar laznog bratstva i jedinstva..
Ali si ti zato pobornik nacizma..zagrizeni i ostrasceni..

never baklava
never baklava
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
10 mjeseci prije

Pitaj me što sam – špekulantu.

Antitotalitarist!
Bez obzira kojeg smrada i boje totalitarizam bio – crveni, crni, zeleni, kokardaški …….

Last edited 10 mjeseci prije by never baklava
Jovke
Jovke
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
10 mjeseci prije

Idi se leči,a sa sobom povedi i onog Slovenca Romana Leljka ili kako se već zove.

never baklava
never baklava
Šta ti kažeš na ovo?  Jovke
10 mjeseci prije

Roman Leljak nije mitomanski lažov (milujun navodno ubijenih Srba u Jasenovcu) kao ti i Dobrica Ćosić, nego nudi pronađene, prebrojane i dokumentirane kosti ubijenih. On otkopava ono što su takvi kao ti zatrpali, dok vi ne dozvoljavate otkopati svoje laži.

Na – umjesto samo mitomanskih laži pojedi nešto i od istine.

Roman Leljak:
“Huda jama – strogo čuvana tajna (zločin protiv čovječnosti), dokumentarni film”

https://m.youtube.com/watch?v=OdZCD8H3mQo

Last edited 10 mjeseci prije by never baklava
Jovke
Jovke
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
10 mjeseci prije

Taj tvoj Leljak je bio hapsen par puta zbog sitnog kriminala,igra onako kako mu bolje plate.

Last edited 10 mjeseci prije by Jovke
never baklava
never baklava
Šta ti kažeš na ovo?  Jovke
10 mjeseci prije

Koji si ti zakržljali mamlaz?!
Ljeljak nije moj nego je znanstvenik.

Jesi li svojim sr anjem demantirao postojanje Hude jame?
Nađene kodti su dokaz, a ti si moralna nakaza bez ljudskih atributa.

A sad u troskoku odj…..

Last edited 10 mjeseci prije by never baklava
Pero kvrzica
Pero kvrzica
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
10 mjeseci prije

Neokomunisti, isilovci, babe roge, jednorozi
Premise su ti slikovite ko u malog djeteta
Ko samo lajka te tvoje phizdarije…

Čiko
Čiko
10 mjeseci prije

Ako je ovo Klasicev produkt, onda se ne mora ni gledati… to je nepristrasno, kao dnevnik na FTV-u

vitina
vitina
10 mjeseci prije

Ako u Hrvatskoj ima povjesničar koji je do srži ideološki indokriniran onda je to Hrvoje Klasić. Lik koji je obiteljski povezan sa onima koji su u komunističkoj Hrvatskoj vedrili i oblačili. Od njega očekivati da napravi realan prikaz NDH, je isto ko očekivati od Titove unuke Saše Broz da napravi kazališnu predstavu koja će realno govoriti o Titovom liku i (ne)djelu.

never baklava
never baklava
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
10 mjeseci prije

Točka na i

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
10 mjeseci prije

Klasic predstavlja ,sto se na Zapadu zove “Independent journalism” a kod nas na Balkanu mi ih zovemo izdajnicima..

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
10 mjeseci prije

Ni blizu. Ispod prosječan povjesničar koji se nije uspio izdići iznad obiteljskog nasljeđa.

Pero kvrzica
Pero kvrzica
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
10 mjeseci prije

Bilo tko objektivan da je pravio dokumentarni o ndh, umjesto njega, ishod bi bio više/manje isti.
Neuka publika koja odbija istinu je ista ona publika koja je pušila pavelićeva tada-neobrazovana sirotinja iz zaostalih krajeva.

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Pero kvrzica
10 mjeseci prije

Priznajem da je tema NDH odavno ideološki kontaminirana, i teško je ideologiju odvojiti od toga. Ali očekivati da će nećak Mike Špiljaka koji o tom Špiljaku piše kao velikom “državniku” i malo bez ideologije pristupiti temi NDH je potpuno smiješna.

Anonimsaintsac
Anonimsaintsac
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
10 mjeseci prije

pa to su prekaljenu ubice,na znam zasto je tada Hr na Hr diza ruku.Idanas bi adz savaznik cet ni stva da narod ne drzi konce u rukama.

FRLJ
FRLJ
10 mjeseci prije

Moj predsjednik Alija je bio vatreni član Hitlerugenda i Handžar divizije.

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  FRLJ
10 mjeseci prije

Jest ,posebno u Istocnoj Bosni 41 ,isti film kao 92,prije pocetka rata moji Bosnjaci u Brckom govore “Sve ce to nasa JNA da sredi”
Bili smo ovce 41 i opet isto 95 ,cak i vece ovce u zadnjem ratu.

FRLJ
FRLJ
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
10 mjeseci prije

Mi smo oduvijek bili suncokreti. Dudlali smo svakome ko je god htio.Najslađa nam je turska ćuna.

never baklava
never baklava
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
10 mjeseci prije

Independent džihadisto 🙂

Tvoje Bošnje kod Brčkog na samom početku izdale i Hrvatima nož u leđa zabili.

Bošnje iz Brezovog Polja obećale pružiti otpor čedomirima koji su iz Bijeljine nadirali prema Brčkom, dok su Hrvati jugozapadno od Brčkog (prema Srebreniku i Orašju) utvrdili crtu obrane.

Kad su čedomiri došli do Brezovog Polja (fakt skoro istočno predgrađe Brčkog) čedomire su dobrodošlicom dočekali, a ne takozvanu JNA, s rakijom i baklavama. Bošnje bez ispaljenog metka izdali i time sebe, Hrvate u Gredicama i Brčkom, kao i Hrvate dalje na jugu i zapadu brčanske općine, čedama pod nož predale. Jedino se HVO branio i održao – 108. HVO Ravne-Brrčko brigada.

Sve je dokumentirano i na google dostupno.

Pokrij se ušima i čkomi – independent džihadisto
 

Last edited 10 mjeseci prije by never baklava
Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
10 mjeseci prije

Izvini mi se kada se probudis..

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  FRLJ
10 mjeseci prije

Sto ono Alija rece :'”nije ovo nas rat”,a cetnici opkoljavaju Sarajevo da muva nije mogla izaci iz njega…

Brcak 215
Brcak 215
10 mjeseci prije

Vidi bogati srbadija i hrabri bojovnici se svadaju o glupoj temi …Doduse oni su saveznici u BiH,ali ne mogu da se dogovore da li je NDH bili oslobodilacka ili fasisticka drzava…

never baklava
never baklava
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
10 mjeseci prije

I BiH također.
Muje iz Handžar divizije pjevali su Poglavniku:

Oj Zagrebu muslimani su ti spas
Više od Hrvata u ujkama je nas!

Jest da ste više nosili nacistička obilježja od onih ujkinih. Ima to svoj zelene boje razlog.

Preko palestinskog imama (Hićinog velikog jarana) handžarlije iz BiH pokušali su još tada za sebe dobiti muslimansku BiH – cijelu. Zato su tražili da umjesto pod Pavelićevim vojnim zapovjedništvom budu direktno potčinjeni Hići i Berlinu.

Last edited 10 mjeseci prije by never baklava
ŠOKAC
ŠOKAC
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
10 mjeseci prije

Isto KAO što je bio Nedić i PAVELIC.Pavelic je dao Musoliniju pola RVACKE…handzar je formirana kasno, 1943 JEVREJE su odavno pobili nedić i PAVELIC i ostala EVROPA…

Anonimsaintsac
Anonimsaintsac
Šta ti kažeš na ovo?  ŠOKAC
10 mjeseci prije

nista ti neznas.U Rapalu italija je trazila paralelu Susak-Mostar-Boka,saveznici se nisu slozili.Trazi pa ces naci,necu te ja uciti.

ŠOKAC
ŠOKAC
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
10 mjeseci prije

Bosna je bila muslimanska i bice…

Anonimsaintsac
Anonimsaintsac
Šta ti kažeš na ovo?  ŠOKAC
10 mjeseci prije

je ti liopa.

Anonimsaintsac
Anonimsaintsac
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
10 mjeseci prije

sto je sa javniom-vjesanjem u valjevu,pri prisustvu NAZI generala,kako ste poklali onu djecu u Kragujevcu,jednostavan odgovar,da privucete cetnike u partizane,jer 90-95%bili su adolfovi.

Jovke
Jovke
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
10 mjeseci prije

Mogao bi se i ti uključiti u temu jer ti je đedo bio jedan od najveći koljača siguran sam.

Kvico
Kvico
10 mjeseci prije

Nigdi nisam pročita da se neko pita di su tjela pobijenih u proboju iz logora Jasenovac par dana prije nego će isti bit oslobođen od strane partizana?Po iznesenim podacima tada je poginulo oko 400 ljudi ali su i pobijeni svi preostali što bi bilo nekih 1500 leševa.Da su ih pokopali bio bi grob?Da su ih spaljivali ,ko je to radio i da li je moguće to odradit u par dana?Da su ih u vodu bacili valjda bi ih nizvodno nalazili i pokapali?Puno je nelogičnosti i laži .A NDH je zasigurno sramota i teret za Hrvate,kao što je i sve vezano uz nju

Anonimsaintsac
Anonimsaintsac
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
10 mjeseci prije

pa zato ste krenili 90-ti, za sve sto je vezano,zato cemo vas nauciti pameti,u buduce da bolje muckate.

ŠOKAC
ŠOKAC
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
10 mjeseci prije

Zasto nije Nediceva Srbija za SRBE…zbog srpskih lazi pod zastitom njihovog zeta DUDEK Joza BRAVARA…DRAŽA je boreci se za nedicev presto,izazvao sumarice Kragujevac,optuzujuci komuniste kojih nije ni.bilo u Srbiji

Anonimac
Anonimac
10 mjeseci prije

Ako je autor smeće, a je, onda i serija može biti samo smeće.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
10 mjeseci prije

naravno da autor nije smeće

Anonimac
Anonimac
10 mjeseci prije

4

Last edited 10 mjeseci prije by Anonimac