Šerif Patković pozdravio “tekbirom”, zenička Arena odgovorila “Allahu ekber”

 

Šerif Patković je “tekbirom” pozdravio prisutne u zeničkoj Areni povodom Dana zlatnih ljiljana, a publika je odgovorila “Allahu ekber”.  

Šerif Patković, ratni zapovjednik 7. muslimanske brigade tzv. Armije BiH i aktualni savjetnik federalnog ministra za braniteljsku/boračku populaciju,u Zenici je održao skandalozan govor povodom Dana Zlatnih ljiljana, a prisutnima se obratio pozdravom „Tekbir“, na što je dvorana odgovorila „Allahu Ekber“.

Ovogodišnja, dvadeseta obljetnica, Dana Zlatnih ljiljana, pripadnika tzv. Armije BiH bila je u Zenici. Bošnjačko-muslimanski politički i vojni vrh za Dan Zlatnih ljiljana, najvećeg vojnog priznanja Armije BiH, odabrao je 9. svibnja, Dan borbe protiv fašizma.

Patković je bio domaćin ovogodišnje proslave Dana Zlatnih ljiljana u Zenici, a ovaj nekadašnji zapovjednik 7. muslimanske brigade ili kako su se sami nazivali „Allahove vojske“, savjetnik je aktualnog federalnog ministra (SDA) Salke Bukvarevića.

Patković je u svom prigodnom govoru „Tekbirom“ pozdravio prisutne na što su oni odgovorili „Allahu ekber“.

„Ja bih pozvao one naše mladiće,ali i vas sve da mi jednom pozdravimo Bosnu  i Hercegovinu s onim pozdravom domovine. ‘Pozdrav! Pozdrav! Pozdrav’. Moje mudžahide,  neka i mi neka mi pozdravimo i s onim što znamo da ćemo svjedočiti u ovoj zemlji bosanskoj, tko je najveći i da ćemo svi doći na strašni sud, sud gospodara kojem nema štele, ni unije ni bilo kojeg drugog segmetna. Tekbir! Tekbir! Tekbir!“, na što je dvorana odgovorila „Allahu Ekber“.

Na svečanoj akademiji u zeničkoj Areni bio je i Denis Zvidzić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH koji je kazao kako su Bošnjaci narod u kojem nikada u njegovoj povijesti nije bio formiran fašistički pokret.

„Dan borbe protiv fašizma, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana nose više različitih simbola i poruka itekako važnih za Bosnu i Hercegovinu. Prva je Dan pobjede nad fašizmom. Vi ste bili najzaslužniji uzori koji ste pobijedili povampirene fašističke ideologije koje su se javile na ovome tlu. Naivno smo vjerovali da je 1945. godine trajno pobijeđen fašizam i da se više nikada neće ponoviti masovni logori, genocid i zločini ali nažalost baš mi u BiH, a posebno bošnjački narod je tome svjedočio i zato je važan ovaj dan i vaša uloga koju ste imali jer ste iznijeli oslobodilačku borbu na najčasniji način“, istaknuo je Zvizdić.

Ministar za pitanja boraca/branitelja  Vlade FBiH Salko Bukvarević čestitao je Dan Zlatnih ljiljana, koji je ujedno i Dan pobjede nad fašizmom, te Dan Europe i uputio pozdrave majkama svih boraca koji su dali svoje živote za BiH.

„Želimo da se časno prisjetimo svih naših heroja i da ih sačuvamo od zaborava, želimo dati svoj doprinos očuvanju istine o odbrani BiH, tu istinu prenijeti na mlađe naraštaje uz poruku da se nikada i nikome više ne dogodi rat, genocid i stradanja nevinih građana. U BiH nema mjesta za nove podjele i oblike fašizma, još jednom ponavljamo poruku da ova zemlja podjednako pripada svakom građaninu na njenoj teritoriji, zbog čega nije moguća bilo kakva podjela“, istaknu je  Bukvarević.

Federalni ministar Bukvarević iskazao je i podršku i Atifu Dudakoviću, osumnjičenom generalu i zapovjedniku 5. korpusa tzv. Armije BiH zbog zločina nad Bošnjacima i Srbima.

„Iskazujemo punu podršku našim herojima, generalima, komandantima i borcima koji su predmetom nadležnih sudskih organa. To su ljudi koji poštuju institucije BiH i nema nikakve potrebe za nekim spektakularnim hapšenjima, izjednačavanje žrtve i agresora nećemo dozvoliti i snage koja su vršile i pokušavaju i na ovaj način vršiti agresiju na BiH, neće uspjeti u tome“, istaknuo je.

Dan Zlatnih ljiljana obilježen je  posjetom izaslanstva Saveza najvećih ratnih priznanja ZDŽ-a i SUBNOAR-a Javnoj ustanovi Dom obitelji Zenica gdje je štićenicima ustanove uručeno stotinjak paketića.Položeno je i cvijeće na spomen-obilježja Papirna i Kameni spavač, te je održan čas povijesti u Muzeju grada.

G. Lujanović / Dnevnik.ba