Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Separatisti su pobjednici izbora u Kataloniji, što sada?

Must Read

Stranke koje traže nezavisnost Katalonije od Španjolske osvojile su većinu mjesta u katalonskom parlamentu na prijevremenim izborima održanima u četvrtak u toj pokrajini.

Tri stranke koje traže nezavisnost Katalonije dobile su ukupno 70 od 135 mjesta u parlamentu, čime su potvrdile dominaciju ostvarenu na posljednjim redovnim izborima 2015. godine od kada su imale 72 zastupnika. Za natpolovičnu većinu bilo je potrebno dobiti 68 zastupnika.

Ovaj rezultat znači nastavak neizvjesnosti u Španjolskoj koja se prije dva mjeseca našla u najvećoj političkoj krizi u posljednja četiri desetljeća nakon što je u katalonskom parlamentu bila izglasana nezavisnost.

Pobjednik izbora je stranka centra Građani koja brani cjelovitost Španjolske jer je dobila najviše glasova što joj je donijelo 37 mjesta u parlamentu. No s obzirom na to da su ostale stranke koje se protive nezavisnosti dobile zajedno samo 29 mjesta, stranka Građani s njima ne dolazi do 68 zastupnika te neće moći formirati koalicijsku vladu.

Stranke za nezavisnost su, za razliku od posljednjih izbora, krenule odvojeno u ovo natjecanje a najbolje je prošla koalicija Zajedno za Kataloniju smijenjenog predsjednika vlade Carlesa Puigdemonta.

Puigdemontova koalicija osvojila je 34 mjesta, dva više od Katalonske republikanske ljevice (ERC) koja također poziva na nezavisnost i koja je bila favorit izbora. Ta je stranka, čiji je vođa Oriol Junqueras u pritvoru pored Madrida, dobila 32 mjesta. Pridodaju li im se četiri zastupnika antikapitalističke stranke Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), snage za samostalnost dolaze do 70 mjesta.

Stvaranje koalicije tih triju formacija te uspostavljanje njihove vlade dalo bi novi impuls pokretu za nezavisnost koji je suzbila španjolska vlada 28. listopada. Naime, dan nakon što je u katalonskom parlamentu izglasano uspostavljanje nezavisne republike Katalonije, španjolska vlada posegnula je za ustavom te smijenila katalonsku vladu i sazvala ove izbore nadajući se da će pobornici republike biti poraženi.

Ogromna izlaznost, preko 80 posto

I zagovornici i protivnici nezavisnosti mobilizirali su 5,5 milijuna stanovnika s pravom glasa, od kojih se odazvalo njih 82 posto, što je rekordno visok izlaz na izbore u Kataloniji. Taj broj je još značajniji s obzirom na to da su stanovnici pokrajine gdje se godišnje proizvede 20 posto roba i usluga u Španjolskoj izašli na izbore na radni dan.

Mnogi od njih vidjeli su ove izbore kao Da ili Ne za nezavisnost, ili referendum o nezavisnosti, iako je španjolska vlada i prije izbora poručila kako to nije opcija jer je protivna ustavu.

Bivši članovi katalonske vlade optuženi su za pobunu protiv Španjolske te se nalaze na uvjetnoj slobodi, pritvoru pored Madrida i u Belgiji, dok traje postupak protiv njih.

U petak bi trebali početi razgovori među strankama oko formiranja koalicija koji će biti nastavljeni nakon za Božića.

“Građani” osvojili najviše, oni su protiv nezavisnosti. Ali većinu nemaju

Stranka centra Građani, nastala na protivljenju nezavisnosti Katalonije, osvojila je najviše glasova na izvanrednim izborima u Kataloniji, no nije uspjela izgurati pobornike republike koji su u parlamentu sa 135 mjesta ostali većina.

„Pobornici nezavisnosti više ne mogu govoriti u ime svih ovdje. Govorili su nam da smo cvijet koji traje jedan dan. No ovime je prvi put snaga za cjelovitost Španjolske pobijedila u Kataloniji, a ta snaga su Građani“, istaknula je Inés Arrimadas, kandidatkinja te stranke za predsjednicu vlade Katalonije. Njena stranka dobila je 37 mjesta u parlamentu. „Predsjednica, predsjednica!“, vikali su stranački simpatizeri, a onda zajedno s članovima stranke skandirali: „Ja sam Španjolac, Španjolac!“

Stranka Građani, osnovana 2011. godine, u četvrtak je osvojila najviše glasova što je prvi put u posljednjih 37 godina i uvođenja demokracije da u Kataloniji nije pobijedila stranka za nezavisnost.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Smijenjeni predsjednik katalonske vlade, Carles Puigdemont, poručio je pak iz Belgije kako je rezultata izbora bio „odgovor katalonskog naroda“.

„Pobijedili smo na izborima u izvanrednoj situaciji. S kandidatima u zatvoru, s vladom u egzilu i bez mogućnosti korištenja istog oruđa kao španjolska vlada“, izjavio je Puigdemont u obraćanju iz Belgije gdje se nalazi i odakle se odbija vratiti već dva mjeseca od kada je u katalonskom parlamentu izglasana republika.

„Recept koji je Rajoy (španjolski premijer) objasnio Europi je propao“, dodao je Puigdemont. Njegova koalicija Zajedno za Kataloniju osvojila je u četvrtak 34 od 135 mjesta. No zajedno sa strankama Katalonska republikanska ljevica (ERC) i Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) pobornici nezavisnosti imaju 70 mjesta, dva više od potrebnih za natpolovičnu većinu i formiranje vlade.

Stranka lijevog centra PSC završila je na četvrtom mjestu sa 17 mjesta, a odmah iza nje Catalunya en Comú-Podem, podružnica lijevog Podemosa, s osam zastupnika. Stranka Catalunya en Comú-Podem, koju neki smatraju sredinom, dobila je, dakle, samo 8 zastupnika. Očekivalo se, naime, da bi ta stranka koja podržava dogovorni referendum, ali se protivi jednostranom proglašenju nezavisnosti mogla biti prevaga. No razočaravajuće mali broj mjesta pokazao je jasnu podijeljenost na crti nezavisnost-cjelovitost.

„Ovaj rezultat ukazuje na potrebu za nadilaženjem polarizacije. Teško će ovom novom etapom moći upravljati oni koji su izazvali ovu podjelu“, rekao je stranački dužnosnik Xavier Doménech.

Na posljednjem mjestu s tri mjesta je Narodna stranka desnog centra koja upravlja Španjolskom i tradicionalno nema veliku podršku u Kataloniji.

Što će reći Španjolska?

Rezultat bi, pak, mogao izazvati glavobolju španjolskom premijeru Rajoyu koji se suočava s najtežom institucionalnom krizom u posljednjih 36 godina. Izbore je vlada sazvala nakon što je posegnula za člankom 155 španjolskog ustava koji nikada dosad nije bio korišten i koji služi za stavljanje pod kontrolu neke od 17 autonomnih pokrajina u slučaju nepoštivanja ustava.

Rajoy je sada taj koji bi trebao dati mandat pobjedniku izbora za sastavljanje nove vlade. Arrimada sa svojim Građanima ne može skupiti potrebnih 68 zastupnika jer su ostale stranke za cjelovitost Španjolske skupile ukupno 29 mjesta. S njenih 37 zastupnika mogli bi doći do nedovoljnih 65. Takvu manjinsku vladu neće na glasanju u parlamentu podržati stranke za nezavisnost. To automatski znači nemogućnost postavljanje vlade sklone cjelovitosti Španjolske.

„Ovo je loš rezultat za Narodnu stranku, ali i za budućnost Katalonije“, rekao je Xavier García Albiol, kandidat Narodne stranke desnog centra koja će umjesto dosadašnjih osam imati tri zastupnika. Narodna stranka premijera Rajoya tradicionalno ima slabu podršku u Kataloniji.

Lijevi centar PSOE, koji se s Narodnom strankom mijenja na vlasti u Španjolskoj četiri desetljeća, poručio je kako će se nakon izbora udružiti sa strankama za cjelovitost. „Ovo nije rezultat koji smo očekivali. Nismo uspjeli steći natpolovičnu većinu koja bi bila alternativa bloku za nezavisnost“, rekao je Miquel Iceta, kandidat PSC-a, katalonske podružnice PSOE-a.

S druge strane, Katalonska republikanska ljevica (ERC) koja je zajedno s Puigdemontovom strankom upravljala Katalonijom tvrdi da je obranjena većina u parlamentu premda su stranke za nezavisnost pale sa 72 na 70 zastupnika.

„Republika je pobijedila članak 155. Građani su na ovim izborima glasali za republiku“, istaknula je Marta Rovira, stranački broj dva, nakon što je vođa stranke Oriol Junqueras u pritvoru zbog pobune protiv Španjolske. On je bio potpredsjednik vlade pod čijim je vodstvom izglasana nezavisnost prije dva mjeseca.

Pregovori stranaka oko formiranja nove vlade mogli bi početi 6. siječnja s obzirom na blagdane. Podijeljenost u parlamentu i međustranačke razlike mogle bi otežati pregovore. Jedina čvrsta veza koja ih ujedinjuje je odnos prema nezavisnosti.

Odugovlačenje s pregovorima i eventualna nemogućnost formiranja vlade mogli bi naštetiti gospodarstvu Katalonije, gdje se proizvede 19 posto roba i usluga u Španjolskoj. Stotine poduzeća premjestile su sjedišta iz Katalonije u posljednja dva i pol mjeseca.

Zasad nije jasno hoće li Vrhovni sud dopustiti izlazak Oriolu Junquerasu iz pritvora kako bi preuzeo eventualnu dužnost u novoj vladi. On je zajedno s ostalim bivšim ministrima optužen za pobunu protiv Španjolske, neposluh i nezakonito korištenje javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma. Proces Junqueras još je u tijeku i on nije osuđen.

Također je nepoznato i hoće li se Puigdemont vratiti iz Bruxellesa jer bi u Španjolskoj mogao biti uhićen. On se nije bio pojavio na saslušanju na sudu u Madridu nego je ostao u Belgiji. Ukoliko, kao što je izgledno, Arrimada ne uspostavi vladu Građana, onda bi mandat za njeno sastavljanje trebao doći u ruke Puigdemonta kao lidera druge stranke po broju dobivenih glasova.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -