SEOCE NA SJEVERU ITALIJE ODOLIJEVA KORONI, SVI SU UVJERENI DA ZNAJU ŠTO IH ČUVA ‘Kod nas žive sve sami umjetnici, a tu je i čuveni ljekoviti izvor…’

Stanovnici sela Montaldo Torinese, koje se nalazi na sjeveru regije Pijemont, za sada nema ni jedan zabilježeni slučaj koronavirusa, piše Guardian.

Neki stanovnici tog mjestašca, uključujući i njegova načelnika Sergia Gaiottija, vjeruju da je to zbog takozvane “čudotvorne vode” koja je, prema legendi, izliječila trupe Napoleona Bonapartea od upale pluća.

Ovo seoce nalazi se samo 19 kilometara od Torina u kojem je dosad zabilježeno više od 3500 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom. Diljem regije taj je broj veći od 8000.

Voda koja izvire u Montaldo Torineseu, koje ima oko 720 stanovnika, navodno je 1800. godine pomogla u izlječenju Napoleonovih trupa, netom prije bitke kod Marenga.

– Prema pričama, Napoleonovi generali oboljeli su od upale pluća. Zahvaljujući čistom zraku, prirodi, ali i ovom bunaru oni su ozdravili. Tijekom tog perioda voda im je vjerojatno pomogla. No, danas je taj bunar zatvoren i voda se koristi samo za navodnjavanje polja. Ne možete je popiti – rekao je načelnik Sergio Gaiotti.

Nakon što su se okrijepili “blagotvornom vodom”, Napoleon i njegovi generali su trupe vodili do pobjede nad Austrijancima kod Marenga. Znanstvena potvrda ove teze ne postoji.

Montaldo Torinese u prosjeku ima starije stanovništvo, iako u mjestu žive i mlađe obitelji s djecom. Gaiotti kaže da je vjerojatni razlog za odsustvo koronavirusa čist zrak i zdrav život građana, ali i njegova osobna nastojanja da sve obitelji dobiju maske na vrijeme.

– Ovdje skoro nema industrije, tu žive sve sami umjetnici. Od samog početka ljudima smo u sandučiće ubacivali obavijesti o tome da se moraju čuvati, da moraju prati ruke, izbjegavati direktni kontakt… Bili smo i prvi gradić u cijelom okrugu koji je stanovnicima podijelio maske, a to i dalje činimo – zaključio je načelnik.