Published On: Pon, stu 27th, 2017

Senny iz Kazahstana u Mostaru: Putuje svijetom i fotografira aparatom iz 1900.

Neobičan fotograf ovih dana na Starom mostu zainteresirane fotografira aparatom iz 1900. godine. Riječ je o Sennyju iz Kazahstana, koji je nakon splitske Marmontove, vrlo brzo postao atrakcija i u Mostaru, a retro fotografije iz drvene fotografske kutije postale su tražen suvenir u Starom gradu.

Komplicirana priča 

Moja priča je komplicirana. Rođen sam u Kazahstanu 1983. godine, tada je to još bio Sovjetski Savez. Odrastao sam u Izraelu, a posljednjih petnaest godina živim između Španjolske, Italije, Njemačke i mnogih drugih mjesta. Stalno putujem, a sa mnom je uvijek ova drvena kamera koja mi pomaže putovati i živjeti, zaraditi za jelo, piće i ostale životne potrepštine. Fotografiram na jedan drukčiji način, to je moja profesija i moj put”, kazao je reporteru Klixa Senny.

Neobični fotoaparat iz davnih vremena Senny nije kupio, već ga je prije nekoliko godina sastavio od različitih dijelova, neke je restaurirao, a druge prilagodio novoj namjeni.

Drvenu kutiju sam restaurirao dobivši je od majstora koji se bavi antiknim stvarima, trebala su mi dva mjeseca da je osposobim za upotrebu. Nisam to radio sam, pomogli su mi prijatelji. Tada sam došao na ideju baviti se baš ovim, što nije lako u ovo vrijeme selfieja i modernih tehnologija. Ipak, ljudima stare fotografije, napravljene na način kako se to radilo u vrijeme prije stotinu i više godina, postaju sve zanimljivije”, priča ovaj po svemu drukčiji fotograf.

Senny voli Mostar, u ovom gradu je već drugi put i namjerava ostati dulje.

Povratak Mostaru 

U Mostaru sam bio prije dvije godine, tada sam radio drugi posao, snimao sam video o sjajnim mostarskim glazbenicima Jeleni i Atili. Snimali smo to na sjajnim lokacijama, a meni su se dopali ljudi, način života i zabave, posebno njihova toplina. Drago mi je što sam ovdje, zaista uživam radeći u Mostaru”, ispričao nam je Senny koji uvijek putuje sa svojom opremom za fotografiranje, a posjeduje kombi koji mu olakšava prijevoz.

U novoj sredini prvo nađe zanimljivo mjesto za fotografiranje, započne raditi i zaradi za taj dan.

U vrijeme kada ljudi prave fotografije na mnogo načina, koristeći modernu opremu i telefone, ovakav način fotografiranja je prava magija i to mnogi prepoznaju”, kazao nam je Senny odjeven kao da dolazi s početka prošlog stoljeća.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x