Published On: Sri, lis 6th, 2021

Senatori od Bidena traže protjerivanje 300 ruskih diplomata

Prijedlog čelnika senatskih odbora za vanjske poslove i obavještajne službe značio bi oštru eskalaciju u tekućem sporu oko osoblja u ambasadama usred napetosti između Washingtona i Moskve.

Američki demokratski i republikanski senatori pozvali su u utorak predsjednika Joea Bidena da protjera 300 ruskih diplomata iz Sjedinjenih Država ako Moskva ne izda više viza za Amerikance koji će predstavljati Washington u Rusiji.

Prijedlog čelnika senatskih odbora za vanjske poslove i obavještajne službe – demokrati Bob Menendez i Mark Warner te republikanci Jim Risch i Marco Rubio – značio bi oštru eskalaciju u tekućem sporu oko osoblja u ambasadama usred napetosti između Washingtona i Moskve.

Rusija je u kolovozu zabranila američkoj ambasadi u Moskvi zapošljavanje ruskog osoblja ili osoblja iz trećih zemalja, osim čuvara, prisiljavajući misiju da otpusti 182 zaposlenika i desetine izvođača, priopćio je State Department.

To znači da u Rusiji ima samo oko 100 američkih diplomata, u usporedbi s 400 ruskih diplomata širom Sjedinjenih Država, rekli su senatori, prenosi Reuters.

“Ova nesrazmjernost u diplomatskom predstavljanju je neprihvatljiva. Shodno tome, Rusija mora izdati dovoljno viza kako bi se približila paritetu između broja američkih diplomata koji služe u Rusiji i broja ruskih diplomata koji služe u Sjedinjenim Državama”, napisali su senatori u pismu Bidenu.

Ako Moskva to ne učini, rekli su da bi Biden trebao početi protjerivati čak 300 ruskih diplomata.

Bijela kuća i State Department nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Arno
Arno
1 godina prije

Ha ha smešni ste više.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Zašto američki smr-ad-ovi i petro-dolar plaćenici toliko vole demokracije a mrze autoritarnije režime? Odgovor je jednostavan: U demokracijama za sitnu paru kupuješ tuđe političare ali u autoritarnim režimima to ne prolazi! Autoritarnog vladara američke pare ne interesiraju jer već ima dovoljno para a politčari iz ovakvih država se ne usuđuju raditi protiv svoje zemlje jer završe kao Navalny. I, to je ta čuvena “američka borba za demokraciju” – ništa više …