Published On: Pon, ožu 22nd, 2021

SENAD AVDIĆ O DŽEMALU ŠABIĆU Krao automobile, pa završio u zatvoru, gdje ga je radikalizirao Handala, a onda postao direktor FTV

 

U tekstu pod naslovom “O bošnjačkim jupiterima i njihovim volovima” glavni urednik portala Slobodna Bosna Senad Avdić piše i o Džemalu Šabiću, otkrivajući široj javnosti do sada nepoznatu prošlost ravnatelja RTV FBiH, prenosi HMS.

-Tih sam dana nekako i odnekud dobio iskaz direktora Federalne televizije Džemala Šabića kojeg je dao (tajnoj) policiji prije skoro 25 godina. Šabić je saslušavan kao svjedok, ili kao saučesnik u zavjeri svog zatvorskog kolege Ahmeda Zuhaira Handale, teroriste koji je 1997. godine autobombom sravnio sa zemljom cijeli jedan kvart u (zapadnom) Mostaru. Handala je tijekom boravka u zatvoru Kaonik u srednjoj Bosni uspio radikalizirati svog zatvorskog cimera-brata Šabića i najaviti mu brutalnu osvetu Hrvatima zbog svog pritvaranja. Šabić je nakon izlaska iz zatvora okupljao Handalinu terorističku bratiju i zajedički s njima planirao njegovo nasilno oslobađanje iz zatvora. Otkud uopće Džemal Šabić u zatvoru? Krala momčina automobile pa uhapšen i osuđen, piše Avdić.

Stanica podlugovi Handalinog Šabića

Avdić otkriva kako se tijekom saslušanja u policiji Šabić sjećao svojega radikaliziranja i dana provedenih u edukativnim razgovorima s teroristom koji će 3-4 godine kasnije biti uhićen negdje na Bliskom istoku i deportiran u Guantanamo.

“Drugi način kojim bi se on osvećivao je pominjana mogućnost postavljanja eksplozivnih naprava u objekte koji su smješteni u blizini i na linijima razdvajanja ABiH i HVO. Kao dobar primjer naveo je benzinsku pumpu u području Travnika i Žepča koje se nalaze na liniji razdvajanja. Postavljanje takvih naprava pod te objekte napravilo bi veliku štetu širem rejonu koji je po njegovim riječima naseljen hrvatskim življem. U odnosu na ostala prevozna sredstva u izvršavanju teroristički akcija naglašavao je prednost motora. Po njemu prednosti se ogledaju u mogućnosti lakšeg bijega sa lica mjesta zločina, teže mogućnosti identifikacije izvršilaca.”

Džemal Šabić, nakon izdržane kazne i izlaska iz zatvora, ne upozorava nadležne vlasti o paklenim planovima svirepog teroriste, nego nastavlja raditi po Handalinim uputama.

“…Iz zatvora sam uspio iznijeti lične pribilješke o događanjima u pritvoru i većini razgovora koje sam vodio sa Ahmedom Zuhairom, a što mi je pronađeno u toku pretresa stana u Podlugovima.”

-Nekoliko godina kasnije, s fakultetskom diplomom, Džemal Šabić se zapošljava na Federalnoj televiziji, snima dokumentarce i maratonske razgovore s muslimanskim intelektualcima, ako se sjećam i s spomenutim Alispahićem i Džemaludinom Latićem.

S tridesetak godina života, 2008., postaje direktor javnog servisa, valjda najmlađi u njegovoj povijesti, i ostaje do dana današnjeg.

Javni servis je (barem je tako bilo u nedemokratsko doba) institucija od najvišeg državnog i sigurnosnog interesa i pažnje te bi osoba s takvih kaznenim dosjeom i sigurnosno neurednom biografijom morali tražiti specijalnu propusnicu da uđe u “Sivi dom”, a kamoli da se uspentra na njegov organizacijski vrh, piše Avdić i zaključuje:

-Nije Džemal Šabić ostvario vrtoglavo brzu karijeru zato što oni koji su ga imenovali nisu znali za njegove mladalačke grijehe, aktivne simpatije za islamistički radikalizam, nego suprotno: zato što su znali i cijenili to kao doprinos “našoj stvari”.

Podsjetimo , u bošnjačkom preuzimanju FTV-a i postavljanju ovog “uglednika” s terorističkim vezama na nju, jednu od ključni uloga imao je bošnjački “jocker zovi” .  Slavo Kukić.

4 GODINE PRIJE NEW YORKA: 23. godine napada Al-Qaede na Mostar

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>