Published On: Ned, stu 28th, 2021

Selmo Cikotić optužen zbog oružja, Hrvati još za zločine u Bugojnu traže odgovore

Vijest o podizanju optužnice protiv ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića ovih je dana privukla veliku pozornost medija i javnosti, a u međuvremenu su otkriveni i novi detalji iz kojih je vidljivo za što to točno Tužiteljstvo BiH tereti ovog ministra SDA.

Optužnicu je, kako je objašnjeno, podigao tužitelj Posebnoga odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, piše Večernji list BiH.

Iz Tužiteljstva su pritom potvrdili kako se Cikotića tereti da je u razdoblju od 2009. do 2011., dok je obavljao dužnost ministra obrane BiH, zloupotrijebio službeni položaj državnog ministra tako što je na nezakonit način pogodovao kupcu na štetu Ministarstva kojim je rukovodio prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, streljiva i vojne opreme.

– U optužnici se navodi kako je optuženi nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, vršio izmjene ugovora, nakon čega je poduzeću Scout d.o.o. Zagreb, umjesto zastarjelog naoružanja i streljiva koje je i bilo predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, izmjenama ugovora izvozio oružje i streljivo veće kvalitete i potražnje na tržištu, pa je na taj način oštetio proračun BiH za iznos od oko 9,7 milijuna KM, kao i drugima pribavio imovinsku korist u višemilijunskom iznosu – objasnili su iz Tužiteljstva BiH.

Iz ove su institucije naveli kako se optuženoga tereti da je kao službena osoba u tijelima izvršne vlasti u BiH, na poziciji državnog ministra obrane, iskoristivši svoj službeni položaj, svojim radnjama prouzročio štetu za proračun BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produljeno kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz Kaznenog zakona BiH. Tužiteljstvo je najavilo kako će krivnju optuženog dokazivati saslušanjem većeg broja svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više stotina materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Vijest o optužnici svakako je povod i za podsjećanje na stavove predstavnika društvenog i političkog života Hrvata, a koji su se od samog početka protivili njegovu imenovanju u Vijeće ministara, nevezano uz ovaj slučaj. Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-HB Bugojno tako je u lipnju prošle godine dobila političku potporu Hrvatskog narodnog sabora u osudi namjere SDA da za ministra obrane imenuje Cikotića, ratnog zapovjednika Operativne grupe Zapad. Miroslav Zelić, predsjednik bugojanske HVIDRA-e, kazao je tada u izjavi za Večernji list kako su predstavnici hrvatskih udruga uputili priopćenje o neprihvatljivosti izbora Cikotića. Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora dao je punu potporu Koordinaciji.

Apeli Hrvata

– Ako Selmo Cikotić, koji je za sebe znao reći da je moralno čist što se tiče Bugojna, ne kaže napokon pravu istinu o sudbini odvedenih i ubijenih zarobljenih Hrvata Bugojna, tko ih je odveo, po čijoj su zapovijedi ubijeni i gdje su zakopani te barem malo ne umanji sumnju na sebe osobno i na taj način dijelom umanji svoju odgovornost za sve strahote koje su prošli Hrvati Bugojna, onda on zasigurno ne može dobiti suglasnost na ovo imenovanje od političkih predstavnika hrvatskog naroda okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine – naglasili su tada iz Hrvatskog narodnog sabora, podsjeća Večernji List BiH.

guest
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
more1965
more1965
8 mjeseci prije

Smece teroristicko HultiHetnicarski sljam

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  more1965
8 mjeseci prije

Treba ga strpat u zatvor i ne dat mu ni vode i kruha dok ne progovori

Derim
Derim
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
8 mjeseci prije

Trupac koji pise.🤣

Derim
Derim
Šta ti kažeš na ovo?  more1965
8 mjeseci prije

Ovane.🤣

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
8 mjeseci prije

Ovan si sam sa cikoticem

more1965
more1965
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
8 mjeseci prije

E ma j mune ob re zani nije ni tebi lako u inozemstvu

Uskok
Uskok
8 mjeseci prije

Optužen kao lopov, optužen kao ratni zločinac i ministar u apsurdistanu. Totalni raspad protektorata.

Bošnjak
Bošnjak
8 mjeseci prije

Opet mitomanija kamenjarski pravoslavaca odnosno ka to libana

Last edited 8 mjeseci prije by Bošnjak
Izmetbegović
Izmetbegović
8 mjeseci prije

Još malo pa padaju svi teroristi.. POJAS GAZE SE BLIŽI!!

Derim
Derim
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
8 mjeseci prije

Je li tebi svecenik utjerivao znanje kad si tako bistar?🤣

Herceg b
Herceg b
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
8 mjeseci prije

Fildzanistan je tu😅😆😆😆😆😆😆

Derim
Derim
8 mjeseci prije

Covjek institucija,ne mozete mu nista.
Rasturao vase horde u ratu,sad jos efikasniji.
Po obicaju,mozete samo drecati.

Ganga🐉
Ganga🐉
8 mjeseci prije

Fuj!

Kiklop
Kiklop
8 mjeseci prije

Sudac koji je podigao optuznicu biti ce smijenjen.
Tako ce biti ,, Ja sit i sve ovce na broju , rece vuk jeduci cobanina”

Robinzon Kruso
Robinzon Kruso
8 mjeseci prije

Svi Bakirovi najodaniji ljudi ili su pohapšeni ili će biti ili su optuženi za neki kriminal ili će biti: Fadil, Solak, Hodžić, Selmo, Osmica, Prcić, Zukić, Sarajlić, Lagumdžija, čak i Bakirova žena Sebija…Dobro je da je Bakir jedini “čist”, a napustili su ga : Konaković, Čampare, Zvizdić i mnogi drugi…
Cikotić se samo pridružuje plejadi optuženih za najteže vidove kriminala, a osumnjičen je i za ratne zločine i genocid nad Hrvatima Bugojanskog kraja.

Last edited 8 mjeseci prije by Robinzon Kruso
Brcak 215
Brcak 215
8 mjeseci prije

Cikotic je gu.io katolicke pidofile 93