Seljački savez priprema prosvjede u Sarajevu

3ea8ee4040d5c595ad96f981f5cd2c3aSlavko Martinović, dopredsjednik Seljačkog saveza Federacije BiH i predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača Županije posavske, kazao je za Fenu da su predstavnici Seljačkog saveza BiH odlučili da 04. listopada organiziraju prosvjede u Sarajevu.

“Za sada smo dogovorili da će se prosvjedi održati u Sarajevu pred zgradom institucija FBiH i države BiH, a naknadno će biti priopćeno hoće li biti blokada na graničnim prijelazima i cestama. Ukoliko bude blokada graničnih prijelaza, blokirat će se izlazi i ulazi za robni promet, dok će se putnički promet preko graničnog prijelaza odvijati nesmetano”, kazao je Martinović.

Dodao je kako raniji zahtjevi poljoprivrednika ostaju i dalje nepromijenjeni. “Od Vlade Federacije BiH tražimo smjenu ministra Jerka Lijanovića, donošenje odluke o financiranju jesenje sjetve, te isplatu poticaja poljoprivrednim proizvođačima za prvih osam mjeseci ove godine. Od Vijeća ministara BiH tražimo uvođenje ‘Plavog dizela’ do početka jesenje sjetve, osiguranje izvoznih brojeva, primjenu međunarodnih sporazuma u sklopu kojih su sezonske mjere zaštite i izmjene i dopune zakona o carini uvođenjem prelevmana”, istaknuo je Martinović.

Kazao je kako će od ispunjenja ovih zahtjeva, posebno dijela koji je upućen Vijeću ministara BiH, ovisiti i broj mjesta na kojima će se naći poljoprivredni proizvođači u blokadama 04. listopada.

“Ukoliko se Vijeće ministara BiH ogluši o naše zahtjeve u prosvjedima nazvanim ‘Seljačka buna’, uz poljoprivrednike iz Federacije, prosvjedovat će i poljoprivredni proizvođači iz RS-a i Distrikta Brčko”, zaključio je Martinović.

more recommended stories