Published On: Tue, Oct 28th, 2014

Selimović: U kalifatu imamo kečap, Nutellu i kukuruzne pahuljice

Jedna od dvije tinejdžerke koje su iz Beča otišle u Islamsku državu, Sabina Selimović, dala je intervju putem SMS poruka za francuski časopis Paris Match, kojeg prenosi Dnevnik.hr.

Sabina kaže da je u kalifatu zadovoljna i da se ne želi vratiti kući, kao što se piše u zapadnim medijima.

‘Ovdje mogu biti dosita slobodna. Mogu prakticirati svoju vjeru. U Beču to nisam mogla’, rekla je Sabina.

Stručnjaci vjeruju kako je Sabina intervju odradila pod budnim okom svog novopečenog supruga, džihadističkog borca. Opovrgnula je i tvrdnje o trudnoći, a kaže i kako uživa u životu u ovoj ratom razorenoj regiji.

‘Hrana ovdje je slična onoj u Austriji iako se uglavnom radi o halal hrani. Možemo dobiti i kečap, Nutellu i kukuruzne pahuljice’, napisala je Sabina.

Stručnjaci isto tako tvrde kako je cijeli intervju zapravo jedna velika propaganda Islamske države kojom se pokušava popraviti imidž samoproglašenog kalifata nakon medijskih napisa o Sabininoj želji za povratkom kući u Austriju.

‘Ako doista žele da povjerujemo da se djevojke zapravo ne žele vratiti kući neka im dopuste intervju na neutralnom terenu gdje ćemo vidjeti da ne daju taj intervju pod prijetnjom pištolja’, rekao je izvor iz austrijskih obavještajnih službi.