Published On: Sun, Jun 23rd, 2013

Selimović: Tijekom prosvjeda izbjegnuti sukobi koji bi imali dugoročne posljedice

SARAJEVO – Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović izjavio je da je odluka o ograničenju kretanja i evakuaciji iz zgrada zajedničkih institucija BiH 6. lipnja bila isključivo njegova, a da je donesena samo radi sigurnosti ljudi koji su bili u zgradi i izvan nje.

“Donio sam odluku o ograničenju kretanja dok se ne stvori bezbjedan ambijent za evakuaciju. Da se s evakuacijom krenulo ranije došlo bi do sukoba, koji bi imao teške i dugoročne posljedice”, rekao je Selimović.

On je, gostujući na televiziji OBN, rekao da je to veče situacija bila složena i teška, jer je unutar zgrade bilo 1.800 osobe, a vani nekoliko tisuća demonstranata, ali je riješena na najbolji način, s najmanje posljedica.

“Siguran sam da bi došlo do sukoba i neminovno do upotrebe sile sa dugoročnim posljedicama i ugrožavanje života onih koji su bili unutar institucija, vani, pa i policije”, naglasio je Selimović.

Selimović je rekao da je to veče bilo zahtjeva za uporabu sile – od pojedinaca do medija, ali da je on procijenio najpogodniji momenat za sigurnu evakuaciju.

On je istakao da nema informacija da je to veče među prosvjednicima bilo policajaca iz Republike Srpske, ali da postoji zakonski okvir koji omogućuje združeno djelovanje policijskih snaga.

Selimović je potvrdio da je na dan “talačke krize” bio u stalnoj komunikaciji s ministrom unutarnjih poslova Republike Srpske Radislavom Jovičićem, koji je i dolazio u štab i te večeri osigurao sredstva za bezbjedan prijevoz zastupnika do svojih kuća.

Na pitanje da li su demonstracije imale političku pozadinu, Selimović je rekao da ne želi spekulirati, ali da je sve što su političari učinili u vrijeme prosvjeda navedeno u informaciji i popratnoj dokumentaciji koja će biti dostavljena Tužilaštvu BiH, koji će ocijeniti ima li elementa za dalje postupanje.

Selimović je rekao da su stvoreni svi sigurnosni uvjeti za povratak zastupnika i ministara u Sarajevo, što je potvrdio i pisanim putem. “Želio bih da svi damo konstruktivan doprinos, da ne dolivamo ulje na vatru, već da` spustimo loptu `”, rekao je Selimović.

Demonstranata su u Sarajevu u četvrtak, 6. lipnja, držali u blokadi više od 1.800 ljudi, među kojima i 350 stranih državljana, te trudnice i bolesne, zahtijevajući donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju. Evakuacija je izvršena u petak, 7. lipnja, oko 4.00 sata.