Published On: Ned, svi 8th, 2022

ŠELER: Rusi su Hrvata zarobili u pokušaju proboja

Denis Šeler, koji je šest godina bio pripadnik pukovnije Azov, kazao je kako Hrvat koji je zarobljen u Ukrajini nije uhvaćen u Mariupolju, već u oblasti Zaporižje tijekom pokušaja proboja.

“U Azovstalu, gdje opkoljeni Ukrajinci očajnički odolijevaju Rusima, nema Hrvata. Istina da je u Ukrajini zarobljen jedan Hrvat, ali ne u Mariupolju”, kazao je Šeler za Jutarnji list.

Tvrdi da u Azovu na službi nema Hrvata

“Nije zarobljen u Azovstalu, nego prije dva tjedna u oblasti Zaporižje s grupom pripadnika 36. brigade u pokušaju proboja. U Azovu, na službi, nema Hrvata. Prvo, da bi postao vojnik u Azovu, potrebno je proći sigurnosnu provjeru, liječnički i selektivnu obuku, što traje oko tri mjeseca”, dodao je.

“Drugo, da bi netko bio ikakav zapovjednik u Azovu, potrebno je potpisati ugovor s Nacionalnom gardom Ukrajine. Ustav tj. službovnik Nacionalne garde, ne dozvoljava službu stranim državljanima, u tom slučaju i Hrvatima. Možeš biti u statusu volontera, ali nikakve zapovjedne dužnosti ne možeš obnašati”, rekao je Šeler.

“Treće, nijedan od dečki iz Azova s kojima sam u kontaktu i do početka agresije i tijekom nje, nije mi potvrdio dolazak ijednog Hrvata u pukovniju do 24.veljače kao ni kasnije. Kasnije se u Mariupolj zapravo više nije ni moglo ući”, objasnio je.

Hrvat zarobljen u Ukrajini

Na pitanje je li moguće da je netko iz Hrvatske stigao prije početka ruske agresije 24. veljače, rekao je da nije.

“Naši, za koje znam, ili koji su bili sa mnom, vratili su se. Znam za jednog koji je nešto malo bio kod Mikolajiva, ali je radio probleme pa su ga Ukrajinci sami skinuli. I to je to.

“Pričalo se i o mrtvima iz 4 gardijske, o zarobljenima, o 11 poginulih… i ispala patka”, rekao je Šeler.

Podsjetimo, ruska televizija RT objavila je snimku hrvatskog državljanina koji se borio u redovima ukrajinske vojske. Bio je pripadnik brigade koja se nalazila u okupiranom gradu Mariupolju. Njegovo zarobljavanje su potvrdili iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

“MVEP raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu te u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije”, kažu iz Ministarstva./HMS/

guest
nije obvezno
6 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Blanka

Naravno Hrvata sad nema u Azovu, hehe. Sta su tamo na ratistu? Glume “bijele sljemove”, kuhare, logisticarre, vodonose…naoruzani do zuba ? 🙂

Vjerujem da ce ih u najboljem slucaju ruje denacificirati preodgojem u Sibiru, pa k’o prezivi. Onaj gori scenario je da ih denacificiraju odm’a, na licu mjesta.

Kvico

Cijeli slobodoljubivi svit se udruzuje protiv psihopate kojem osim nuklearnog oruzja ,granatiranja i hladne egzekucije civila jos samo preostaje maltretiranje zarobljenika.Ni tekbiras mu pomoc ne more iako je sa svevisnjim u kontaktu.Bar on tako tvrdi.To se sve desi kad ljudi rade nesto zasto ih Bog nije da

Danilo V

Dojcenazzishveinland je vec 1989 aktivirala i rehabilitovala javno svoj nazziplan 2 preko Slovenije i Hrvatske..
Zanella se Dojcenazzi svi-nja pa krenula i na Ruse..naravno pod ruku sa Cioni ga-madi..
Ali polako..Lazna propaganda ce se naplatiti u konacnici njima.
Inace..Croat je po definiciji dijagnoza..
Podguzna i umobolna..

Nisam kriv

Pobigo si na ukradenom traktoru !

legitimni uzepe politiĆar

Cijeli svijet udruzio se protiv sulude,nicim izazvane agresije umisljenog bolesnika iz Kremlja,osim sacice uzepe ološa. Uvijek na pogresnoj strani. Drustvo vam prave Bjelorusija i S Koreja.🤣
Kazu uzepeovci,nema veze sto je ovaj Hrvat,ubijte ga,samo branite svoje.
Kakvi bolesnici!

Kvico

I mama Turska sa tatom Erdom