Published On: Ned, lis 10th, 2021

SELAKOVIĆ: Ključ uspjeha BiH je dogovor tri konstitutivna naroda, nametanje odluka nije dobro

БЕОГРАД, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ – Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је на видео-конференцији “Ердутски споразум 25 година касније: поуке за садашњост и будућност”.

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da se ključ uspjeha BiH mora zasnivati na dogovoru tri konstitutivna naroda i oba entiteta, te naglasio da nije dobro nametanje odluka.

Selaković je istaknuo da Srbija kao jamac Daytonskog mirovnog sporazuma čvrsto stoji iza daytonske BiH, poštujući njen teritorijalni integritet i ustavno uređenje koje podrazumijeva dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Mišljenja smo da bilo kakva vrsta nametnutih odluka nije nešto dobro – rekao je on.

Prema njegovim riječima, ključ uspjeha BiH mora se zasnivati na dogovoru tri konstitutivna naroda i oba entiteta.

– Uvažavamo i poštujemo teritorijalni integritet BiH, Republiku Srpsku volimo i s njom nas spajaju naše specijalne i paralelne veze. Poštujući teritorijalni integritet BiH, mi branimo svoju poziciju po pitanju Kosova i Metohije. Daytonski mirovni sporazum je jedan od najuspješnijih mirovnih sporazuma čitavog svijeta nakon Drugog svjetskog rata – ocijenio je Selaković u intervjuu za “Politiku”.

On je rekao da je Daytonski sporazum nešto što Srbija smatra kompromisom.

– Sjetite se, u trenutku kada je zaključen Daytonski mirovni sporazum, kolika mu je podrška bila među Srbima, a pogledajte kako danas grčevito branimo njegove tekovine – rekao je Selaković./HMS/

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Risovčanin
Risovčanin
1 godina prije

Smo cijelovita BiH neka se zna ,Hrvati su je sačuvali i očuvati će od okupatora srpskih turskih.

većina
većina
Šta ti kažeš na ovo?  Risovčanin
1 godina prije

tako jeeee….do zareza

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Pitanja treba poslati američkoj ambasadi i schmitu to jest postaviti pitanje, šta oni misle o izjavama komsica koji bukvalno napada i ruši ustav bih, tako se to radi, službeno poslati upit američkoj britanskoj njemackoj ambasadi i gospodinu schmitu za njihovo misljenje

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Čak šestorica terorista koji su izveli teroristički napad na Svjetski trgovinski centar u New Yorku i Pentagon bili su pripadnici teroristicke Armije Bosne i Hercegovina, brigade El-Mudžahed, ili su nakon rata bili obučavani u kampovima na teritoriji BiH. Khalid al-Midhar, pilot koji se zrakoplovom zabio u WTC u New Yorku i Muhamed Ata, koji poginuo tijekom terorističkog napada, bili su pripadnici teroristicke Armije Bosne i Hercegovine brigade El-Mudžahed i imali su putovnicu BiH,koju im je dao muslimanski nacionalista iz stranke SDA SEFIK DZAFEROVIC navedeno je u Izvještaju zajedničke Komisije američkog Senata i Kongresa neposredno nakon terorističkih napada 11. rujna.

U ožujku 2004., utvrđeno je da je i drugi pilot, Navak Elhamzi, također sudjelovao u ratu u BiH kao pripadnik brigade El-Mudžahed.

Legionar
Legionar
1 godina prije
  • E , Muslimani samo Hrvati mogu očuvati Bih, kao i 95, i nije mi jasno da vas vaš Sejdo- Komšic vodi u propast, veneme curi noš su preostala dva mjeseca, a onda , šta bude bude!
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Komsic calls for war and the disintegration of Dayton and the constitution, he publicly calls for an attack on the constituency and the disintegration of Bosnia and Herzegovina, so what is waiting for the US EMBASSY where the answer to this violence

Risovčanin
Risovčanin
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

armija BiH islamiska teroristička organizacija

većina
većina
Šta ti kažeš na ovo?  Risovčanin
1 godina prije

kako ako je “armija BiH”? nema prefiksa susjednih država,ono wtf…čitaš li šta pišeš jbt,haj neka to…al nit su rušili mostove naše nam lijepe BiH nit koji k….,a zna se ko su zlošinci na ovim prostorima..UZP,GENOCID itd…de se malo organizuj pa ponovo

MateMo
MateMo
Šta ti kažeš na ovo?  većina
1 godina prije

Ti si malo bezobrazan kad kažeš da harmija nije rušila mostove, kao da nisi nikada pogledao smimku rušenja starog mosta gdje se dobro vidi kako je srušen dinamitom, a to su mogli učiniti samo oni.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  MateMo
1 godina prije

tješi se UZP-om

krstkriž
krstkriž
Šta ti kažeš na ovo?  većina
1 godina prije

Mislis na onu sa sve mudzahedinima?Mrsh pseto lojavo i