Published On: Uto, velj 16th, 2021

Šeks tužio Hrvatsku sudu zbog Tuđmanovih dokumenata

Riječ je o dokumentima iz arhiva Ureda predsjednika Republike Hrvatske koje je Šeks zatražio u vrijeme bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Političar Vladimir Šeks potvrdio je u ponedjeljak da je Hrvatsku tužio Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu jer mu nije dozvoljen pristup dokumentima prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, poručivši da je u nacionalnom interesu da se to razdoblje moderne povijesti razotkrije, a ne da se skriva.

Riječ je o dokumentima iz arhiva Ureda predsjednika Republike Hrvatske koje je Šeks zatražio u vrijeme bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Pristup dijelu dokumenata nije mu odobren uz obrazloženje da je riječ o tajni, a tu su odluku kasnije potvrdili Upravni i Ustavi sud.

U izjavi Hini Šeks je kazao da su Upravni i Ustavni sud “iz nekih čudnih razloga potpuno pogrešno utvrdili da bi objavljivanje transkripata predsjednika Tuđmana ugrozilo nacionalnu sigurnost” i štetilo nacionalnim interesima pa mu jedno preostaje to pitanje riješiti na europskoj razini.