Published On: Sub, ruj 2nd, 2017

Seks afere koje su umalo srušile Tita

“Cherchez la femme”, uzviknuo je, navodno, jedan francuski policajac u 16. stoljeću, uvjeren da se iza kulisa svakog zločina krije žena. Uzrečica “potražite ženu” s vremenom se pohabala od uporabe, poprimivši niz značenja među kojima ono doslovno, “u pozadini afere potražite ženu, ljubavnu aferu, intrigu”, nije najmanje važno.

Kako iz ormara ispadaju kosti, tj. nova svedočenja i stari dokumenti o povijesti Titove Jugoslavije, ta fraza i ovdje dobija sve više smisla. Sistematski pregled istorijskih izvora pokazuje, naime, kako se iza četiri ili pet najvažnijih događaja Titove Jugoslavije skrivala takva pozadina.

Đilasovim tekstovima, koji su doveli do njegove smene, kumovao je, recimo, snobovski brak i skorojevićki život Peke Dapčevića koji se, na užas pravovjernih komunista, vjenčao sa lepoticom, balerinom, buržujkom, i brzo se prilagodio Dedinju.

Optužbe o prevarama iznošene i na partijskom kongresu

Titovim obračunima s dogmatskim kadrovima u Srbiji pomogla je pak afera u čijem se srcu stajao ljubavni skandal: Petar Strambolić ljubovao je sa ženom generala Ljubodraga Đurića, a ovaj o tome progovorio sa govornice partijskog Kongresa, u Zagrebu, u dvorani Studentskog centra.

Amerikanci su slali desetine tenkova Sherman, puške Thompson (prema kojima je umjetničko ime posle uzeo Marko Perković) i oružje vrijedno nekoliko milijardi dolara.

Tamo je, naime, general Ljubodrag Đurić, Titov bivši cimer u Belom dvoru, s govornice optužio Petra Stambolića da je – ljubavnik njegove žene. Dvoranom su se prolomili uzvici. Malo je tko među 2000 delegata mogao povjerovati što se događa.

 

Petar Stambolić, jedan od čelnika srpskih komunista, sjedio je ukočeno u radnom predsjedništvu kongresa. General Đurić uperio je prst u njega. Stvar je prekinuo Tito.

“Zaustavite tog luđaka!”, poviknuo je. Pošto je Tito zaboravio da isključi mikrofon, njegovu prijetnju čuli su milijuni građana u direktnom radijskom prijenosu.

General Đurić uhićen je istog dana. Bila je to 1952. godina – pokušajmo zamisliti da se to danas događa, u slobodnom društvu, višestranačkom sistemu! Iza ove afere valjala se politika…

Petar Stambolić imao harem tuđih supruga?

“Nakon medenoga mjeseca šef Titovog kabineta odjednom je počeo primjećivati ‘crvenu buržoaziju’ po državnim vilama, zlatni escajg i diplomatski magazin uvezene odjeće”, stoji u jednoj analizi Đurićevog slučaja.

Vladimir Dedijer

“Kao vrhunac odnarođene potrošnje državne imovine, njegova žena priznala je kako već godinama održava seksualnu vezu s Petrom Stambolićem, koja je dovela do njene trudnoće.

Stambolić je predstavljen kao pohotnik koji konzumira poveći harem tuđih supruga.

Priču je Đurić prenio samom Titu, koji je Rankovića zadužio da ispita činjenično stanje. Istina da je šef Udbe stao na Đurićevu stranu, (sređujući pobačaj njegove žene), ali je Tito odbio Stambolićevo smjenjivanje.

I tako je Đurić, u najdubljem uverenju da uživa apsolutnu drugarsku potporu najplemenitijih izdanaka revolucije, samoinicijativno izašao za kongresnu govornicu, računajući na popravnjanje kodeksa časti i dužnosti…”

Ali, pogrešio je.

Titov “užički jebhoz”

“To je bio”, piše Titov biograf Vladimir Dedijer, “tragičan dokaz erozije partizanskog morala. Tito je u bijesu to nazvao ‘užički jebhoz’. Ovaj naziv je iskovao adaptacijom dva izraza – kolhoz i sovhoz ili sovjetsko državno poduzeće, koji će se pretvoriti u jebačko poduzeće – jebhoz…”

Afera je, dakako, imala i političke posljedice. Tito je u Srbiji dobio još jaču podršku Petra Stambolića, liberala, dok je tvrđa komunistička struja doživjela poraz.

Istinu o “užičkom jebhozu” Đurić je ispisao u memoarima koji su objavljeni 1988. godine. Nakon toga, uzeo je pištolj, Titov dar, i pucao sebi u glavu.

Seks je rastavio Tita i Đilasa

Milovan Đilas

Seks je, međutim, bio u pozadini i ključnog jugoslovenskog rascijepa – onoga između Tita i Đilasa.

Da herojski etos gubi svoju nekadašnju vrijednost, prvi je shvatio Milovan Đilas.

Godine 1950, kada se Tito oženio Jovankom, u elitnim kuloarima sagledana je sva uzaludnost, koliko “crvenoga“ terora, toliko ideoloških i političkih opravdanja koje je Đilas, kao šef agitpropa, pisao po službenoj dužnosti.

Možda nikada nećemo saznati je li   Stevo Krajačić i u to umiješao svoje nevidljive prste, pritom koristeći Jovankinu zahvalnost za najviši mogući ženski plasman u hijerahiji SFRJ.

Ali dve-tri godine poslije, pod nazivom SKJ, ukinut je Đilasov “agitprop”, koji je, uz ostalo, od komunista nesalomljivoga morala tražio bračnu brigu za istorijsko najzaslužnije drugarice.

Naslutivši obećanu slobodu, Đilas se razveo od dotadašnje supruge Mitre, zavidnoga revolucionarnoga staža, zasnivajući bračnu zajednicu s mlađom Šteficom, ženom beznačajne komunističke biografije. Komunisti su to dočekali s tihim zgražanjem.

Naravno da će Đilas govoriti o licemjerju dvostrukih načela, nipošto o osobnim mukama. Tako će viteškim književnim gestom ustati u zaštitu tuđe supruge.

Peko Dapčević

Milena Dapčević kao inspiracija za film “Oficir s ružom”

Publicirajući “Anatomiju jednoga morala” u časopisu Nova misao u siječnju 1954. izložio je žalosni slučaj osamljene i prezrene balerine Milene Vrsajko, glumice, operne pjevačice i mlade svoga crnogorskog zemljaka Peke Dapčevića, koji je “iz šume“ došao u Beograd na visoki vojni položaj da bi ga balerina potom “preodgojila” na užas starih komunista.

Ta sitna, zla i smišljena uznemiravanja – telefonski pozivi mužu, priopćenja njoj samoj sablažnjivih detalja, anonimnih pisama, sve je to opadalo iz nedjelje u nedjelju, iz dana u dan.

Ali je mimo očekivanja i nasuprot tome, nije primila, kamo li prigrlila nova sredina. Dočekao ju je tako masivan, leden i neprobojan zid koji niko nije mogao unapred očekivati, elaborirao je Đilas nevolju Dapčevićeve žene.

S obzirom na vrijeme tijekom rata Milena Dapčević bila je devojčica, ni zaslužna za novu vlast ni kriva za njene prethodnike kvislinge i nacidržavice.

Za difamaciju je tako poslužila retorika koju ispravne političke supruge sigurno nisu prihvatile u KPJ i NOB-u. Unatoč partijskim školama i tečajevima opismenjavanja, u brzinu je krenuo riječnik njihovog materinskoga porijekla balkanskih seljanki, zavidnih na dobroj bračnoj prilici.

Jovo Kapičić

“Naratovao se drugar, trebalo je samo da podigne suknju”; “uhvatila ga je na golu nogu”, brujalo se šapatom oko Milenine figure. Prema tim je motivima posle snimljen film “Oficir s ružom”.

Nekoliko mjeseci poslije na partijskom skupu Đilas je optužen za liberalizam koji zbunjuje i uznemirava javnost. Isključen je iz Centralnoga komiteta.

Nova misao nikada više nije izašla, njen glavni urednik, Skender Kulenović, degradiran je u korektora Borbe.

Do razračunavanja Partije s Đilasom došlo je na plenumu CK 16. i 17. siječnja, napisao je u jednom tekstu Ivan Ivanji, dugogodišnji Titov prevoditelj s njemačkog:

– Iako su uzrok svakako prije svega bili Đilasovi teorijski članci u Borbi, slutim, a naravno dokazati ne mogu, da mnogi konci vode i u spavaće sobe, na primjer, samog Tita, Kardelja, Rankovića i drugih, gdje su supruge uzbuđeno ukazivale na ‘Anatomiju jednog morala’ i spominjale Peku Dapčevića i Bebu ili njenu najstariju sestru. Nitko o tome nije govorio ništa slično, možda je moja mašta pobjegla sa mnom… ”

Goli otok usko je vezan za ljubavne afere

I Goli otok, to jest logor na njemu, usko je vezan uz ljubavne afere u Partiji. Zapovjednik tog logora bio je general Jovan Kapičić, djed poznatog glumca, otac još poznatijeg košarkaša i – što je manje poznato – prvi dečko Davorjanke Paunović, najveće ljubavi Josipa Broza Tita.

Tito je Kapičiću uzeo Davorjanku, a zauzvrat dao – karijeru.

Davorjanka Paunović

“Kao da se ni tada ni kasnije nije ništa dogodilo, taj Jovo Kapičić je stalno napredovao bez obzira na to što je radio”, ispričat će kasnije Vlado Dapčević, rođeni brat Peke Dapčevića, koji je na Golom otoku ostavio najbolje godine svog života.

“Meni se čini da je tajna u sljedećem. Njegova djevojka prije rata u Beogradu bila je Davorjanka Paunović Zdenka. Znaš tko je Zdenka? Titova ratna tajnica i nevjenčana žena.

Da, da, žena. To je bila javna tajna.

Opasnije je bilo zamjeriti se toj Davorjanki nego osobno Titu.

Početkom četrdeset prve godine beogradska organizacija je od Centralnog komiteta Partije dobila naređenje da pošalje dvije studentice, članice Partije. Izbor je pao na nju i na Vjeru Planojević.

Vera je bila kasnije ljubavnica Sretena Zujovića. Tada se Davorjanka zbližila s Titom. Valjda su se i Tito i Davorjanka zbog toga osjećali nešto dužni Jovu Kapičiću – ona ga je ostavila zbog Tita – i tako mu se svašta opraštalo, i još je napredovao”.