Published On: Pet, ruj 10th, 2021

Sejdić lažnim tvrdnjama oklevetao HNS BiH

Predsjednik Romskog informativnog centra “Kali Sara” Dervo Sejdić komentirao je izjave čelnika HNS-a, u kojim su mu spočitali da se pridružuje “radikalnim nacionalističkim narativima”, nakon što je kritizirao izjave visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Sejdić se na početku “zahvalio” na savjetu HNS-a “da se otrgne iz nacionalističkih ralja”, prenio je sarajevski Klix.

“Ako ranije niste primijetili, moj san i htijenje je upravo to da se otrgnem iz nacionalističkih ralja. Nemam ništa protiv da Hrvati u Bosni i Hercegovini zahtijevaju svoja prava, kao što nemam ništa protiv da bilo tko od građana BiH zahtijeva svoje pravo i to sam više puta u javnosti govorio i govorim”, navodi Sejdić.

Dodao je da, za razliku od HNS-a, nikada nije osporio nečije izborno pravo da bira i bude biran i da je diskriminatoran način da pripadnik jednog naroda ne može glasovati za pripadnika drugog naroda.

“Pitam vas za koga bismo onda ja i narod kojem pripadam glasovati ako bismo isključivo glasovali Hrvati za Hrvata, Bošnjaci za Bošnjaka, Srbi za Srbina, s obzirom na to da vi to zahtijevate. Ovakvim vašim stavovima ne da se ukida diskriminacija koja je potvrđena presudom Visokog sudskog vijeća Suda za ljudska prava u Strasbourgu, nego se dodatno ta diskriminacija ojačava do rasističkih stavova”, kategoričan je Sejdić.

Dodao je da je HNS njemu i njegovom narodu nametnuo zabranu da slobodno biraju onoga za kojeg smatraju da će u svom radu štititi prava svih državljana i građana BiH, a ne samo isključivo prava naroda kojem pripada.

“Ovakvim stavovima vi biste mene i narod kojem pripadam vratili u prošlo stoljeće kada je Afroamerikancima u SAD-u bilo zabranjeno da glasaju. Na svu sreću to Europa i svijet neće nikada dozvoliti, ja vas uvjeravam u to”, zaključuje Sejdić.

Ovdje treba podsjetiti na prijedlog izmjena Izbornog zakona od strane HNS-a,

“Za potrebe izbora članova Predsjedništva BiH koji se neposredno biraju s teritorija Federacije Bosne i Hercegovine formiraju se tri ad hoc izborna područja: A, B i C. U izborno područje A se ubrajaju sve osnovne izborne jedinice u kojima prema podacima sa posljednjeg popisa stanovništva živi više od 2/3 bošnjačkog naroda. U izborno područje B se ubrajaju sve osnovne izborne jedinice u kojima prema podacima sa posljednjeg popisa stanovništva živi više od 2/3 hrvatskog naroda. Sve ostale osnovne izborne jedinice se ubrajaju u izborno područje C”, navodi se.

Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, po ovom prijedlog izabran bi bio kandidat koji je osvojio najveći broj glasova među bošnjačkim kandidatima uz uvjet da je u području koje se sastoji od ad hoc izbornih područja A i C osvojio veći broj glasova nego u području koje se sastoji od ad hoc izbornih područja B i C.

“Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se idući kandidat sa liste bošnjačkih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava uvjet. Ukoliko niti jedan bošnjački kandidat ne zadovoljava navedeni uvjet izabran je kandidat koji je osvojio najveći broj glasova”, navodi se.

Isto je i za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran je kandidat koji je osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima uz uvjet da je u području koje se sastoji od ad hoc izbornih područja B i C osvojio veći broj glasova nego u području koje se sastoji od ad hoc izbornih područja A i C. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se idući kandidat sa liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava uvjet. Ukoliko niti jedan hrvatski kandidat ne zadovoljava navedeni uvjet izabran je kandidat koji je osvojio najveći broj glasova.

Ovdje se nedvojbeno dokazuje da se svi građani Federacije BiH mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH iz FBiH (za bošnjačkog i hrvatskog člana), uključujući i Dervu Sejdića samo što svoj legitimitet crpe iz dva različita izborna područja. (ad hoc područja s bošnjačkom ili s hrvatskom većinom)

Podsjećamo i na to da je HNS BiH reagirao na napade Sejdića na visokog predstavnika Schmidta.

-Nismo nimalo začuđeni tko je prvi javno osuo paljbu po gospodinu Schmidtu, ali smo ostali iznenađeni da se istom krugu priključio i gospodin (Dervo) Sejdić, predstavnik naroda koji je također žrtva diskriminacije većinskog bošnjačkog nacionalizma. Unatoč činjenici da se 97 posto stanovništva izjašnjava pripadnikom jednog od tri konstitutivna naroda, bošnjački nacionalizam iskorištava 3 posto onih koji se tako ne izjašnjavaju da pod krinkom pseudograđanskog pokuša od Bosne i Hercegovine napraviti nešto što u svojoj povijesti nikada nije bila, i to kroz sustavnu političku i institucionalnu diskriminaciju”, ističu iz HNS-a, stoji između ostaloga u priopćenju HNS-a.

/HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x