Published On: Pon, stu 14th, 2016

SEJDIĆ: Jednostavno je riješiti presusu Sejdić-Finci

Predsjednik Židovske zajednice BiH Јakob Finci poručio je da se odluka Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci” može jednostavno provesti, tako što će se u Ustavu navesti da se u Predsjedništvo BiH bira jedan član iz Republike Srpske i dva iz FBiH, a više od jednoga ne mogu biti pripadnici istoga naroda ili grupe naroda.
Rekao kako mu nije jasno zašto je Predsjedništvo BiH zadalo tako kratak rok, do 31. siječnja, do kada bi se politički čimbenici konačno trebali dogovoriti o provođenju ove presude, kada se zna da ga je vrlo teško ispuniti, jer je teško postići konsenzus o ovim pitanjima.
”Prvo moramo promijeniti Ustav da bismo mogli raditi novi izborni zakon. Problem je što je, osim implementacije ove odluke, svaka stranka htjela još nešto promijeniti”, izjavio je Finci Nezavisne novine.
Finci kaže kako se kroz ovo pitanje pokušava promijeniti Ustav.
”To je kao kad u mesari kupujete meso pa vam mesar kaže: ‘Evo ti meso, ali evo i jedna kost pride’. Uglavnom, osim implementacije odluke, svaka stranka je htjela još ponešto promijeniti. A onda su se lideri dogovorili ‘da ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno’, što je, čini mi se, pomalo naopak pristup jer je sasvim jasno da se ovo ne može raditi u paketu. Prvo moramo promijeniti Ustav da bismo onda na osnovu promijenjenog Ustava mogli da radimo novi Izborni zakon”, rekao je.
Istaknuo je kako, od kada je presuda donesena, 22. prosinca 2009. godine, ovo pitanje ne silazi s dnevnog reda.
”Pošto je EU uvidjela da nama jako teško idu ti dogovori, 2015. je rekla: ‘Dobro, hajde radite neke druge reforme, a implementacija presude Sejdić i Finci vam svakako ne gine jer bez toga ne možete dobiti kandidatski status.’ Ona, dakle, nije bila skinuta s dnevnog reda, jedino je na rasporedu dobila drugačije mjesto, jer smo počeli raditi neke druge reforme i, evo, kako kaže zadnji izvještaj EU, u tome dobro napredujemo”, rekao je.
Dodao je kako je Dragan Čović optimista, ”koji vjeruje da će se to moći napraviti u sljedeća dva i pol mjeseca”, te da je s druge strane, ”Bakir Izetbegović realista, pesimista, koji ne vjeruje u tako kratak rok”.
Podsjećamo, nedavno je bošnjački član Predsjedništva Bih Bakir Izetbegović, obraćajući se Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta, rekao kako presudu u ovom slučaju ne bi trebalo stavljati pred BiH kao uvjet za europski put.
”Ideja je bila jednostavna: da se posvetimo stvarnim potrebama naših građana kroz sprovedbu teških socio-ekonomskih reformi – u nadi da će nakon što budemo postigli napredak na tim reformama, biti lakše postići i dogovor o pitanjima poput sprovedbe presude Sejdić – Finci”, rekao je Izetbegović

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>