Sejdić i Finci: Naši političari najbolje razumiju štap

Nažalost, već smo do sada iskusili da naši političari u politici “mrkve“ i “štapa“ bolje razumiju štap – kazao je Feni predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci, upitan da komentira aktualna događanja u vezi s provedbom presude Suda u Strasbourgu u predmetu “Sejdić-Finci“.
– Čini se da je Europi donekle dodijalo čekati naša petljanja, da sluša kako je to jako teško, kako je to nemoguće i kako smo mi specifična zemlja pa je bolje da se odustane od toga. Jednostavno je zaprijetila i zapljenom računa naših političkih lidera na Zapadu, njihovom zabranom putovanja u zapadnu Europu, a to si čak ni naša velika “šestorka“ ne može dozvoliti, kazao je Finci.
Zato vjerujem, dodao je, da će ovaj “štap“ proizvesti neki rezultat, “mada je žalosno što možemo djelovati samo pod pritiskom“.
– Uostalom, to smo iskusili prije nekoliko mjeseci kada smo preko noći usvojili proračun jer je Međunarodni monetarni fond rekao, ako ne usvojite budžet nema vam sljedeće tranše. Kad su novci u pitanju, onda se krše svi principi, odustaje se od svake politike, a u implementaciji ove odluke nema ništa loše ni za jedan od naših konstitutivnih naroda, ni za jednog građanina ove zemlje, kazao je Finci.
Po njegovim riječima, najbolji dokaz da je to tako jest da se nijedna politička stranka nije izjasnila protiv implementacije presude, samo je svaka pokušava tumačiti na svoj način ili da njenom implementacijom postigne i neke druge rezultate koje Sud u Strasbourgu nije tražio.
– Sud je striktno propisao, morate promijeniti vaš ustav tako da ćete omogućiti svim građanima da se kandidiraju za Predsjedništvo i za Dom naroda ne tražeći da ti građani budu i izabrani. Međutim, kandidatura mora biti otvorena za sve, rekao je Finci.
Upitan je li optimist da će se postići neki dogovor i da će doći do implementacije presude, odgovorio je da “ovaj štap kojim su zaprijetili previše puno košta kako bi to sebi mogli dozvoliti i naši najveći politički lideri“.
Aktivist Romskog informativnog centra i jedan od apelanata u Sudu za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci“, Dervo Sejdić, kazao je Feni da je Europska unija i ranije pokušavala na neizravan način utjecati na naše političare da provedu presudu Suda iz Strasbourga, međutim, to nije dalo rezultate.
– Čini mi se da je poslije istupa Štefan Fülea i kompletna Europa mnogo više angažirana i čini mi se puno više zainteresirana da se ovaj problem riješi, kazao je Sejdić, koji smatra da se osjeća atmosfera da bi moglo doći do provedbe presude.
Nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja političara u Bosni i Hercegovini da implementiraju presudu Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu “Sejdić-Finci“, početkom veljače dužnosnici Delegacije Europske unije u BiH inicirali su razgovore s predstavnicima političkih stranaka u BiH da bi se pokušalo riješiti ovo pitanje.
(Dnevnik.ba | Fena)

more recommended stories