Published On: Čet, pro 6th, 2018

ŠEHER ŠERIJAT I PRAVO NA KARIKATURU: Filipu prijete smrću

Filipu Androniku, karikaturisti i strip crtaču, stigle su prijetnje smrću, potvrdili su za “Dnevni avaz” njegovi bliski prijatelji. Prijetnje su počele nakon što je Televizija Kantona Sarajevo (TVSA) preksinoć objavila priopćenje u kojem se Nadzorni odbor i Uprava TVSA ograđuju od dijela emisije “Dobre vibracije”, u kojoj je Andronik gostovao kod urednice i voditeljice Enise Skenderagić.

Vodstvu TVSA zasmetalo je što je tijekom emisije prikazana karikatura koja, kako se tvrdi, vrijeđa prvog predsjednika nezavisne BiH, rahmetli Aliju Izetbegovića i njegovu obitelj.

Isprika gledateljima

Uprava TVSA posebno zamjera dugogodišnjoj urednici Enisi Skenderagić što nije ispoštovala odluku te nije dostavila imena gostiju i tema o kojima će razgovarati.

Stranka demokratske akcije (SDA) nazvala je “vrijeđanjem Alije Izetbegovića i svih šehida” karikaturu na kojoj je prikazan superjunak koji iznenađen zatiče automobil bez točkova i govori: “J… ga Alija s Kovača, zar opet?” Televizija Kantona Sarajevo ispričala se gledateljima i obitelji Izetbegović.

Filip ne izlazi iz kuće. Odlučio je da se nikome ne javlja na telefon, boji se za svoj život. Dobio je brutalne prijetnje smrću, naročito one koji mu spočitavaju ime i prezime. On nije navikao na ovo. Sugerirao sam mu da sve prijetnje koje dobiva putem interneta, prijavi policiji – kaže za “Avaz” njegov prijatelj.

Čeka izjavu

Urednica Skenderagić jučer, također, nije mogla detaljnije govoriti o ovoj temi, iako kaže da nije uplašena. Odlučila je sačekati pravnu proceduru i konsultacije s odvjetnikom Senadom Pećaninom, kojeg je angažirala.

– Tražila sam od Uprave pismenu odluku i dobila sam da se moram izjasniti u roku od sedam dana o cijelom slučaju. Dok ne napišem izjavu, neću se izjašnjavati u medijima – kazala je Skenderagić, potvrdivši da do jučer nije bila suspendirana.

Isović: Jaka struja želi nas pretvoriti u Tursku

Gostovanje Filipa Andronika, ali i reakcije Uprave TVSA i SDA, podijelile su javnost. Najbolji balkanski scenarista Feđa Isović poodavno je već cenzuru dobro osjetio na svojoj koži.

– Nacionalisti aspolutno nemaju osjećaja za humor. To su potpuno neduhoviti ljudi. I oni bi najradije ukinuli humor, to bi njima najviše odgovaralo, jer ga oni ne mogu razumjeti, ne mogu ga pojmiti. Redžep Tajip Erdogan je idol Bakiru Izetbegoviću. Ne vidim ništa čudno u tome da postoji jaka struja kod nas, koju predvodi SDA, koja želi da nas pretvori u Tursku, gdje će netko moći da te uhiti i drži u zatvoru, a da ti ne znaš zašto si uhićen i zašto si u zatvoru – kaže Isović za Avaz.

Dodaje da su javne ličnosti uvijek pratile karikature, kao i riječ javnosti.

– Dizati toliku frku zbog karikatura potpuno je nepotrebno, neprimjerno i besmisleno. Koliko oni nisu sposobni da shvate humor, ja to najbolje znam kroz našu seriju “Lud, zbunjen, normalan”, gdje je, recimo, jedno Općinsko vijeće Kalesije, koja, vjerojatno, ima raznih problema, sazvalo izvanrednu sjednicu zbog nekoliko replika koje su izgovorene u epizodi – kaže Isović.

Vuletić: Umjetnički izražaj

Reditelj Srđan Vuletić je protiv svake vrste zabrana.

– Pogotovo kad je u pitanju umjetnički izražaj. Nisu to u pitanju neki fakti nego karikatura i mi znamo da se kroz zabranu karikatura želi ući u neki drugi prostor slobode. To treba biti predmet rasprave za tim odvjetnika je li uopće taj način rada legalan – kaže Vuletić.

SDA: Osuđujemo emitiranje neprimjerenih ilustracija

Stranka demokratske akcije osudila je u priopćenju “neprimjerene i primitivne uvrede i psovke na račun Alije Izetbegovića i šehida na Kovačima koje su se pojavile u ilustracijama sarajevskog strip crtača Filipa Andronika, a koje su objavljene i u jednoj emisiji Televizije Kantona Sarajevo”.

– Osuđujemo emitiranje neprimjerenih ilustracija na Televiziji Kantona Sarajevo, javne televizije čiji rad financiraju građani. Primamo k znanju priznanje greške i ispriku javnosti koje su uputili Nadzorni odbor i Uprava TVSA i očekujemo da poduzmu druge mjere iz svoje nadležnosti prema odgovornima za ovaj propust – priopćili su između ostalog iz SDA. /HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare