Published On: Uto, pro 18th, 2018

ŠEHER BOSNO, ZEMLJO EKSPERATA: Nurko smatra da su državni zakoni u nadležnosti entiteta. U Sarajevu ga zovu “uglednim”

Nurko Pobrić, profesor ustavnog prava, kaže kako današnja odluka CIK-a nije iznenađenje, kao ni zahtjevi za ocjenu ustavnosti te odluke koju će sigurno podnijeti neki od ovlaštenih predlagača.

“Ja sam ranije govorio da ta odluka nije u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, nego Federacije BiH i tu je trebalo propitivati sukob nadležnosti. Onda bi Ustavni sud, pretpostavljam, donio odluku da je nadležnost na strani Federacije BiH, a Federalni parlament bi donio poseban zakon o delegiranju delegata. To je pravni smisao ustavne norme”, ponašnjava Pobrić.

On naglašava i kako je Ljubić pogrešno pokrenuo spor, a Ustavni sud to nije posmatrao kao problem nadležnosti, već spor uslovljenosti Izbornog zakona Ustavom.

“Sad su se stvari zapetljale i iz ovoga će se vrlo teško izaći”, smatra profesor Pobrić, a dodaje da je ocjena ustavnosti jedino što ostaje ako će se poštivati aktuelne pravne norme.

Pobrić podsjeća da sada slijedi slična odluka po zahtjevu Borjane Krišto, a on vjeruje da će Ustavni sud donijeti odluku koja je istovjetna onoj u slučaju Ljubić, jer sud ne mijenja tako lako svoju praksu.

Savjetujemo studentima da ne studiraju pravo u Sarajevu. Podsjećamo, radi se o čovjeku kojeg u Sarajevu smatraju uglednim poznavateljem ustavnog prava.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare