ŠEG GLAVNOG UREDA GOSPODARSKE KOMORE IZRAELA U MOSTARU KABIRI: Naš cilj je stvoriti snažne temelje za izraelska ulaganja u tri sektora

Glavni ured Gospodarske komore Države Izrael u Bosni i Hercegovini otvorili su večeras u Mostaru predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a Dragan Čović i veleposlanik Izraela Noah Gal Gendler koji je najavio da će Izrael biti domaćin Gospodarskog sajma u Mostaru sljedeće godine.

Na svečanoj ceremoniji Čović i Gal Gendeler presijekli su vrpcu i time označili početak rada glavnog Ureda gospodarske komore. Cilj ove komore je biti servis gospodarstvenicima iz Izraela i BiH.

„To vidimo kao prijelomni događaj za budućnost. Mnoge će kompanije iz Izraela upoznati ovaj dio svijeta“, rekao je veleposlanik Izraela koji BiH nerezidentno pokriva iz Tirane.

Najavio je sudjelovanje njihovih gospodarstvenika i ove države na Sajmu gospodarstva u Mostaru 2023. godine.

„Moje ministarstvo je prije nekoliko dana donijelo odluku da Izrael bude pokrovitelj na Sajmu gospodarstva u Mostaru u travnju 2023. To će dovesti veliki broj izraelskih kompanija kako bi sudjelovale u tim aktivnostima“, dodao je.

Po riječima veleposlanika Gal Gandlera veliki potencijali suradnje između Države Izrael i BiH postoje u oblastima poljoprivrede, turizma i visokih tehnologija.

„Visoka tehnologija je iznimno važna za Izrael jer mi trebamo desetine tisuća programera, developera i inženjera u oblasti informatike. Želimo stvoriti povoljno poslovno okružje kako bi mladi ljudi bili uključeni u kompanije visoke tehnologije i inovacija“, rekao je.

Istaknuo je kako posebnu važnu ulogu u povezivanju Izraela i BiH ima vlasnik MT Abraham Grupe Amir Gross Kabiri, koji je prije dvije godine ponovno pokrenuo pogone porsnulog mostarskog Aluminija. On će biti na čelu Glavnog ureda Gospodarske komore Države Izraela u BiH. Predviđeno je da Država Izrael svoje podružnice u BiH otvori u Sarajevu i Banjoj Luci.

“Gospodarska komora Države Izrael u Bosni i Hercegovini služit će kao most između ekonomija dva naroda. Naš cilj je stvoriti snažne temelje za izraelska ulaganja u područja obnovljive energije, poljoprivrednih tehnologija, proizvodnje i visoke tehnologije“, rekao je Kabiri.

Tijekom dana predsjednik HNS-a i HDZ BiH je s izaslanstvom iz Izraela posjetio lokalno židovsko groblje u Mostaru gdje je odao počast za 137 ubijenih mostarskih Židova u II. Svjetskom ratu.
Susreo se i s izvršnim direktorom i šefom osoblja predsjednika rabina Europe Gadyem Gronichem.