Published On: Uto, lis 27th, 2020

Šefik Džaferović: Opasno je postavljati ultimatume, BiH se neće nikad raspasti

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je za N1 kazao da ne vjeruje u teorije o tome da Rusija želi raspad BiH, te da će se Dejtonski mirovni sporazum poštovati.

“Put je ono što je propisano zakonima u BiH, davno smo kazali da je opredijeljenje BiH za NATO put. Visoki predstavnik je dio Dejtonskog sporazuma, u BiH se mora napraviti sustav koji funkcionira između BiH i međunarodne zajednice, zbog toga što međunarodna zajednica na vrši svoj posao kako treba”, dodao je.

Kaže da su politike davno definirane. “BiH ima svoj put koji je definiran Dejtonskim mirovnim sporazumom. Mi smo svoje politike defeinirali, druga je stvar što neki mijenjaju svoje politike. NATO put je dogovoren. NATO je zaustavio agresiju na BiH. Inzistiramo da se provodi ono što je zakon u BiH”.

Ističe da ne misli da Rusija želi raspad BiH. “Mislim da Rusija ne želi raspad BiH, oni to definiraju i čini mi se u izjavi gospodina Lavrova je definirano. Rusija bi željela da BiH promijeni svoju orijentaciju kada je u pitanju NATO put i mi na to ne možemo pristati. Stvari su potpuno jasne, postoje brojne druge države koje imaju različite poglede od Rusije i dio su NATO saveza, a surađuju sa Rusijom”.

“Mi smo očuvali svoj NATO put slanjem Programa reformi. Postupljeno je po zahtjevu glavnog tajnika NATO-a. Tamo je jasno stavljeno tko treba da napravi naredni korak”. Danas se sastao sa Valentinom Inzkom i upozorio ga na “opasnu situaciju”.