ŠEFICA HRVATSKE DIPLOMACIJE NAJAVILA: Nova konzularna predstavništva u Vitezu i Livnu otvaraju se na jesen

Ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić za jesen je najavila otvaranje konzularnih predstavništava u Livnu i Vitezu, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ta dva predstavništva otvaraju se na traženje Hrvata iz BiH kako bi na adekvatan način mogli zadovoljiti administrativne usluge koje ona pružaju. Briga o Hrvatima izvan Hrvatske jedan je od prioriteta naše vanjske politike, istaknula je šefica hrvatske diplomacije, javlja HRT.

Sinoć je u Vladi Hrvatske održano primanje za sudionike prve Konferencije veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova. Prisutni su bili i novi veleposlanici koji odlaze na dužnosti u 11 država.

Naša očekivanja od sviju vas su velika. Očekujem vašu proaktivnost, da svu svoju energiju, znanje i domoljublje stavite na raspolaganje Republici Hrvatskoj i službi vanjskih poslova, poručila je predsjednica Hrvatske diplomatima na Pantovčaku.

Dodjelom vjerodajnica Mladen Andrlić postaje hrvatski veleposlanik u Mađarskoj, Gordan Bakota u Srbiji, Gordan Grlić Radman u Njemačkoj, Aleksandar Heina u Slovačkoj, Petar Ljubičić u Indiji, te Mario Nobilo u NATO-u. Jasna Mileta odlazi u Maroko, Igor Pokaz u Ujedinjeno Kraljevstvo, Aleksandar Sunko u Grčku, Pjer Šimunović u Sjedinjene Države, Filip Vučak u Francusku, a Jasen Mesić u Italiju. /HMS/