Published On: Pet, ruj 16th, 2016

ŠEF MVP BIH: Slavit ćemo 9 januar u Srpskoj…

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak na današnjoj press konferenciji je kazao da je BiH ispunila sve uvjete potrebne za članstvo zemlje u Europsku uniju (EU), što podrazumijeva usaglašen mehanizam koordinacije i sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.Crnadak je također istaknuo kako je naredni utorak, 20 rujna ključan datum kada su u pitanju odnosi BiH i EU.
Crnadak je kazao da će povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federika Mogherini naredne sedmice održati sastanak s ministrima zemalja zapadnog Balkana na kojem će razgovarati o programu pridruživanja BiH EU.
“Vrlo važan za nas je naredni utorak i mislim da ćemo tada dobiti pozitivnu odluku Vijeća za opće poslove, a mi smo vrlo optimistični i realni. Ispunili smo sve što se od nas do sada tražilo, što podrazumijeva mehanizam koordinacije i sporazum o stabilizaciji i pridruživanju “, kazao je Crnadak.
Što se tiče plana o eventualnom plaćanju takse 50 eura pri ulasku građana BiH u zemlje EU, odnosno Šengen zonu, Crnadak je kazao da je proces razmatranje te ideje još uvijek u proceduri, ali da bi takav potez bio kontraproduktivan i nepraktičan za našu zemlju.
“Bio bi ovo kontraproduktivan potez za BiH i druge zemlje zapadnog Balkana, a to je ujedno i antievropsko djelovanje koje bi utjecalo na razvijanje europskog duha i ideje. Posebno bi to otežalo kretanja u zemljama EU”, izjavio je ministar.
Dodao je također kako je takav potez vrlo nepraktičan jer BiH imamo granicu s EU koja je nešto duža od 1.000 kilometara i tri dana ranije bi građani morali prijavljivati ​​prelazak granice.
Na pitanje što očekuje od nove Vlade hrvatskji, Crnadak je kazao kako je uvjeren da će ona nastaviti dobre odnose s BiH te se nada što skorijoj sjednici. Prema njegovim riječima, treba imati na umu da svi koji su počinili ratne zločine trebaju za to odgovarati, ali da BiH želi odlične odnose s Hrvatskom.
Ministar je također prokomentirao i slučaj Sejdić-Finci te istaknuo da dolazimo u fazu kada odluče o ovom slučaju treba biti implementirana.
“Nisam pesimist. Do sada je bila više deklariranost da smo za EU, a sada ćemo prijeći na djela. Uvjeren sam da ćemo uspjeti i raditi najbolje što možemo”, izjavio je te za kraj naglasio kako vjeruje referendum u Republici Srpskoj (RS) neće utjecati na odluku o EU u utorak.
“Kao političar iz RS-a moram reći da 9 siječnja živimo i slavimo i vjerujem da ćemo ga nastaviti slaviti bez problema. On ima veliki značaj kao Dan RS-a za sve građane tog entiteta”, zaključio je.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x